Minister Thors träffade krigsveteranen Veikko Virtanen

Migrations- och Europaminister Astrid Thors var på snabbvisit i Stockholm den 5 februari 2011 för att besöka Finlandshemmet och hälsa på den 90-åriga krigsveteranen Veikko Virtanen. Minister Juha Markkanen från Finlands ambassad deltog i träffen.

Astrid Thors Veikko Virtanen Minister Astrid Thors och krigsveteranen Veikko Virtanen

Fallet Veikko Virtanen fick mycket uppmärksamhet i de svenska medierna i fjol, då Virtanen på grund av sin höga ålder förlorat sitt svenska språk och sin syn, efter en långvarig påtryckningskampanj äntligen fick flytta till ett finskspråkigt äldreboende i Enskede.

De finländska ministrarna Astrid Thors, Paula Risikko, Jan Vapaavuori och Juha Rehula engagerade sig i Veikkos sak. I fjol fick Veikko besök även den svenska socialministern Göran Hägglund.

Svensk statistik visar att det i Sverige i slutet av 2008 bodde cirka 60 000 människor över 65 år födda i Finland. Ändå finns det bara några hundra finskspråkiga äldreboendeplatser i landet.

Ärenden som liknar Veikkos kommer därför antagligen att öka under de kommande åren. I Sverige trädde en ny lag om äldreomsorg i kraft 1.1.2009, vars syfte är att underlätta tillgången vård utanför hemkommunen. Lagen om minoritetsspråk trädde i kraft den 1.1.2010.
  

Foto: Tuire Leppänen, Ruotsin Suomalainen