Svenska ungdomars kunskaper om Norden

Att engagera den yngre generationen är en viktig mÅlsättning under MärkesÅret 1809. Bland annat kommer de svenska skolorna att ha möjlighet att delta i en temadag om Sveriges och Finlands gemensamma historia och Finland av idag. Inför denna temadag har Kulturfonden för Sverige och Finland lÅtit göra en undersökning om svenska ungdomars kunskaper om Finland och Norden.

Syftet med undersökningen var att ta reda pÅ vilken nivÅ elevernas kunskaper ligger pÅ, dels inför temadagen och dels inför planerade fortbildningar för lärare. För att veta om eleverna kan mer eller mindre om Finland jämfört med de övriga nordiska länderna innehöll undersökningen ocksÅ nÅgra frÅgor om Danmark, Norge och Island. Enkäten utfördes hösten 2008 bland elever i Årskurs nio. Resultatet visade, med nÅgot undantag, att majoriteten av deltagarna har medelmÅttiga kunskaper om grannländerna. Men generellt kunde man konstatera att eleverna kan Finland nÅgot bättre än de övriga länderna.

Kulturfonden hoppas att undersökningen även ska vara till nytta för kommande arbeten med kurs- och läroplaner för grund- och gymnasieskolan.

Läs mer om undersökningen och resultaten pÅ www.fokusfinland.se(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

utbildning