Smyckeskonst med glimten i ögat

Under sommaren visas skojig, och kanske något konst-ig, finländsk samtida smyckeskonst på Kulturhuset Ängeln i Katrineholm.

Glimten i ögat Konstnär: Mervi Kurvinen

”Allt är inte guld som glimmar, och det som inte glimmar, men glimtar, kan vara både humor, vansinne och girighet”, står det i vernissageinbjudningen till utställningen Glimten i ögat – finskt samtida smycke. Till berlockerna och armbanden har konstnärerna använt små leksaker, knappnålar, glaskulor och handmålade små detaljer. Också ädla metaller och ädelstenar finns med, men mer som en humoristisk krydda.

I utställningen medverkar 18 inbjudna finländska smyckekonstnärer. De är alla professionella aktörer, som skapat sig ett namn med egna arbeten och vunnit erkänsla även internationellt. Den gemensamma nämnaren är att ingen av dem tar konsten på för stort allvar utan gör sina smycken med glimten i ögat.

Lovers Konstnär: Sari Liimatta

Alla som är intresserade av smycken eller samtidskonst kommer att få en fin upplevelse, men eftersom verken är mycket humoristiska så tror vi att människor i allmänhet kommer att uppskatta utställningen”, säger kulturhuset Ängelns programkoordinator Hanna Rasmussen.

I utställningen medverkar smyckeskonstnärerna Anneli Aaltonen, Mervi Kurvinen, Helena Lehtinen, Sari Liimatta, Matti Mattsson, Elina Makkonen, Tuija Markonsalo, Timo Mustajärvi, Eija Mustonen, Maria Nuutinen, Mari Syrén, Harri Syrjänen, Janna Syvänoja, Pyry Tamminen, Ari Turunen och Jaakko Vasko samt arbetsgruppens företrädare Kirsti Doukas och Kristian Saarikorpi

Glimten i ögat – finskt samtida smycke visas på Kulturhuset Ängeln i Katrineholm den 3 juni till den 8 augusti.

Länk till utställningen:
Glimten i ögat – finskt samtida smycke(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)