Tips för jullovsresan till Åbo och Helsingfors

Bara en Finlandsfärja eller ett kort flyg bort och du hittar två underbara resmål för en vinterlig semester. Kanske firar du jul i Åbo och tar emot år 2020 i Helsingfors?

En kvinna tittar på utsikten i Helsingfors.

Både Finlands nuvarande och före detta huvudstad har massor att erbjuda under vintern. Här följer några tips om upplevelser i Helsingfors och Åbo.

Semester i Helsingfors

För den finländska konstens vänner finns det nu mycket vackert att se i Helsingfors då Helene Schjerfbeck och Ellen Thesleffs konstverk är utställda samtidigt. Utställningarna finns på Ateneum och HAM fram till 26 januari 2020. HAM visar också två stora fresker och väggmålningar av Tove Jansson.

Om du är sugen på shopping kan du besöka det nya köpcentret Mall of Tripla. Utöver det har japanska Muji öppnat en egen våning i Kampens köpcentrum. Dess matavdelning erbjuder främst närproducerad finsk mat, men bland utbudet finns också japanska specialiteter.  

På tal om mat så har restaurang Finnjävel gjort comeback och finns nu på Helsingfors Konsthall i Tölö. På menyn hittar du modern finländsk mat till lunch och middag.  Även restaurang Atelje Finné använder närodlade råvaror och har omvandlat traditionella finska rätter som lingongröt till fine dining.

Mer budgetvänliga, populära matställen är till exempel Kuuma som serverar frukost hela dagen, och Green Hippo Cafe där du inte bara hittar fika, utan även lunch och middag.

Om du saknar naturupplevelser är det värt att köpa en biljett med lokaltrafiken och ta färjan över till Sveaborg. Där kan du vandra till Gustavssvärd och kolla om havet frusit till is än. Finns det tid för en längre utflykt utanför Helsingfors är Borgå en idyllisk liten stad.

Hela Helsingfors firar in årsskiftet på Medborgartorget, mellan det prisade biblioteket Ode och huvudstadens andra landmärken. När det kommer till julfirandet är Åbo kanske den bästa staden:

Semester i Åbo

Man kan tänka sig att Rovaniemi med jultomtens hem är det ultimata resmålet under jullovet, men Åbo är också ett väldigt bra alternativ. Där tänds lördagen före första advent ljusen på Finlands mest kända julgran, varefter det råder hög julstämning kring området runt domkyrkan. På gamla stortorget sker en av de viktigaste jultraditionerna, utlysandet av julfriden.

Det lönar sig också att resa till Åbo i god tid innan det är dags att dela ut julklappar, då staden erbjuder bra möjligheter för att köpa vackra gåvor till sina nära och kära. Bra ställen för det är saluhallens butiker och PUF, som specialiserar sig i finländskt mode och design och nyligen har flyttat bredvid stadsbiblioteket.

Själva biblioteket är en vacker byggnad i en kombination av gammalt och nytt. Bredvid det ligger den belönade biblioteksbron som under jultiden är färgglatt upplyst. På andra sidan ån hittar du museet Aboa Vetus & Ars Nova. Denna vinter är museets övre våning tillägnad lokala samtidskonstnärer och på den arkeologiska sidan kan du bekanta dig med gamla ruiner av staden.

Stadens historia är närvarande också på restaurang Kakolanruusu: på denna plats fanns det ett fängelse fram till år 2007. Det storslagna utseendet påminner om det förflutna, men nuförtiden serveras därinne smaklig mat, främst lagad över öppen eld. En favorit bland vegetarianer är restaurang Kuori som erbjuder falafel, sallad och soppa under lunchtid och fine dining på kvällarna.

Det är lätt att spendera en längre stund bara på att promenera längs med åstranden, men ifall ett miljöombyte känns lockande ligger Nådendal bara en halvtimme bort med lokalbuss. Där finns presidentens sommarhus och den lilla staden med dess gamla träkvarter är vacker även under ett snötäcke. I Nådendal finns också ett trevligt spa.

Text: Elina Äijö

Foto: Sakari Piippo & Timo Jakonen