Anmäl dig till en kurs i finska

Har du rötter i Finland men aldrig lärt dig språket? Vill du förbättra dina rostiga finska språkkunskaper? Eller vill du kunna tala ett språk som sägs vara bland de svåraste i världen? Sortimentet av språkkurser som ordnas i Finland i sommar är så brett att du hittar en lämplig kurs oavsett din startnivå.

Jyväskylän kesäyliopisto Att studera finska språket och kulturen på en sommarkurs i Finland är roligt och intensivt. Man kan studera finska i huvudstadsregionen på Hanaholmen och vid Helsingfors sommaruniversitet och i mellersta Finland på Jyväskylä sommaruniversitet. Barn och unga kan delta i sommargymnasiesamfundets kurser på olika håll i Finland

Sommarfinska på Hanaholmen varvar intensiv språkundervisning med exkursioner och föreläsningar om kultur och samhälle i Finland. I Jyväskylä går hela gruppen bland annat och sjunger karaoke mellan lektionerna.

Många läroanstalter har kurser på flera olika nivåer. På Hanaholmens grundkurs startar deltagarna från noll, men redan från och med den första timmen diskuterar man på finska. Kursdeltagarna lär sig att hälsa, presentera sig och fråga hur det står till, tala om var man bor, vilka språk man talar och var man arbetar. De som genomgått grundkursen kan gå fortsättningskursen följande år.

De flesta eleverna kommer från Sverige, men det finns vanligtvis också danskar, norrmän och ibland även islänningar bland deltagarna. Åldern varierar mellan 18 och 70.

"Många kursdeltagare har en finsk hustru, make, flickvän eller pojkvän. Ibland deltar lärare som vill ha kunskap om det finska språket för sin undervisning. Det finns de som ofta kommer på arbetsresor till Finland, bibliotekarier som har nytta i sitt arbete av att kunna finska och journalister som i Sverige rapporterar om händelser i Finland”, berättar Paula Andersson som är lärare i finska på Hanaholmen.

Lättare än du tror

Läroboken i finska som används på Hanaholmen språkkurs heter "Finskan - lättare än du tror." Kan det verkligen vara lätt att lära sig finska?

"Finskan har många egenskaper som gör språkinlärningen enkel. Uttalet är lätt för de som talar skandinaviska språk", försäkrar Paula Andersson.

Finska är också lätt att läsa eftersom skriften direkt motsvarar uttalet. Andersson påpekar att innebörden av orden i svenska och finska motsvarar varandra bättre än exempelvis orden i finska och engelska, eftersom de nordiska språken haft så lång och nära kontakt. Finskan har en hel del lånord från svenskan eller från andra språk genom svenskan, vilket underlättar igenkännandet av många ord.

Finskspråkiga lär sig på första lektion i svenska att glas är lasi, kanna är kannu, skola är koulu, tull är tulli och matta är matto. Men svenskan har också tagit in lånord från finskan: poika är pojke, pieksu är pjäksa och kenkä är känga.

Folk tror ofta att finska är svårt eftersom det finns så många kasus (15), men att lära sig dem är inte nödvändigtvis svårare än för en finskspråkig att lära sig de svenska prepositionerna (i Stockholm - Tukholma-ssa). Det kan vara svårare att lära sig att det sker olika ljudförändringar inne i orden då de får ändelser (vesi, vedessä, veteen, vettä = vatten, i vattnet, till vattnet, vatten). Det som också kan kännas svårt är att mycket information ”packas in” i en ordform genom att förse ordet med olika ändelser (tulla = komma men: tultuani = efter att jag hade kommit).

I Sverige hör man finska i media och de flesta har något sätt kommit i kontakt med det finska språket.
"Samtidigt är finska också ett främmande och exotiskt språk eftersom det till sin uppbyggnad är så totalt olikt svenska. Av vokabulären förstår man inte vid första anblicken någonting. Det är därför jag tycker att det är intressant och roligt att lära sig lite finska", säger Andersson.
 

Text: Petra Vuolanen
Foto: Jyväskylä sommaruniversitet

Källa: Paula Andersson, lärare vid Helsingfors universitets språkcentrum och Svenska social- och kommunalhögskolan

Anmälningar och mer information om kurser:

Hanaholmen: Finska för nordbor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Helsingfors sommaruniversitet: Finnish for Foreigners(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Jyväskylä sommaruniversitet:: Intensivkurs i finska för utlänningar(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Sommargymnasiesamfundet: Sommarkurser(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)