De är inte kloka de där finnarna!

Finska sommarevenemang är i en klass för sig när det kommer till att hitta på tokigheter. Om man på vintern tävlar i grenar som snödrivefotboll, badar i vakar och har snöbollskrig, finns det minst lika många möjligheter att delta i galna tävlingar på sommaren. Kanske är det på grund av väderleken eller sinnelaget som finländarna behöver ytterligheter året om.

snöfotboll Snöfotboll. Foto: Jouni Ketola

Små orter på den finska landsbygden lockar turister med diverse världsmästerskap. Tävlingar har vanligtvis något att göra med kultur och tradition, men allvarliga är de inte. Finländarna har alltså möjlighet att vinna världsmästerskapstitlar år efter år.

En nyhet i sommar var grävmaskins-Jukka som började semesterresandet med att åka från Hangö till Kuusamo i minigrävmaskin. Med en takt på fyra kilometer i timmen tog resan nästan två månader för Jukka och hans familj. Grejen började som en utmaning på Facebook och man har kunnat följa med resan via en webkamera. Vid målet väntade naturligtvis en stor fest.

Löylyn MM-kisat. Kuva Reetta Alila. Bastu-VM. Foto: Reetta Alila.

I bastubad tävlas det naturligtvis på elitnivå i Finland. Dessa svettiga tävlingar avlutas oftast med att deltagarna springer ner till en sjö och hoppar i för att svalka sig, men i Pudasjoki har man utvecklat konceptet. Där springer deltagarna en tiokilometersrunda utan en tråd på kroppen.

Finland är även musikfestivalernas förlovade land om sommaren. Förutom jazz, opera och folkmusik spelas det även skiffle. Skiffle, eller kihveli på finska, är ett improviserat musikinstrument. I Hankasalmi på väldens enda internationella skifflefestival blir sprutkannor trumpeter och fanerlådor och tvättbrädor håller takten.

Om du tröttnar på din ständigt ringande mobil eller saknar täckning under semestern, kan du delta i VM i mobiltelefonkastning. Mobilkastning är en modern finsk gren som sägs passar alla åldrar. Sporten kombinerar enlig arrangörerna återvinningsfilosofi och andlig befrielse från det ständiga kravet på att vara nåbar.

Eukonkannon MM-kisat. Kuva: Hannu Keränen. VM i kärringkånk. Foto: Hannu Keränen.

Något som par kan ägna sig åt tillsammans är den numera världsberömda tävlingen i kärringkånk. Andra grenar som blivit kända utanför Finlands gränser är luftgitarrspelning, kärrfotboll och stövelkast. Världsmästartitlarna i dessa granar har tagits av utlänningar de senaste åren.

Den officiella myggdödningstävlingen har lagts ner på grund av motstånd från djurskyddsvänner, men många fortsätter säkert att utöva grenen på sommarstugan.

För den som är intresserad av mer konventionella, eller åtminstone lite mindra galna kulturevenemang i Finland i sommar rekommenderas Kulturkartan (Öppnar nytt fönster).