Gabriel Suovanen gör titelrollen i operan Wozzeck

Sverigefinska barytonen Gabriel Suovanen fick lysande recensioner från sin rollprestation som Wozzeck i Antwerpen 2009. Nu får vi höra honom sjunga titelrollen i Alban Bergs Wozzeck på Kungliga Operan med premiär den 4 december.

Wozzeck Gabriel Suovanen som Wozzeck

Wozzeck är en av 1900-talets största verk som grundar sig på Georg Büchners drama Woyzeck från 1836. Händelserna utspelar sig i en liten tysk stad på 1800-talet. Alban Bergs Wozzeck är inte något lätt opera. Det är ett verk som är utmanande för orkestern att spela, för solister att sjunga och för dirigenten att leda. I den mörka berättelsen om menige Wozzeck driver svartsjuka mannen till galenskap och en ensam död.

Kapellmästare på Kungliga Operan är Andreas Stoehr. Verket uppförs på tyska och textas till svenska.

Gabriel Suovanen är född 1974 i Stockholm och har studerat i Helsingfors och Stockholm. Han har med stor framgång bl.a. sjungit Guglielmo i Così fan tutte, Marcello i Bohème och Bello i Flickan från Vilda Västern på Nationaloperan i Helsingfors, framträtt som Valentin i Faust i en ny produktion vid Operafestspelen i Savonlinna. Suovanen har tilldelats många utmärkelser, bl.a. första pris i Timo Mustakallio-tävlingen år 1998 Karita Mattila-priset år 2000 .
 

Operan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)