Grammy till Esa-Pekka Salonen

Esa-Pekka Salonen har vunnit ett av musikvärldens finaste priser. Vid Årets Grammygala i Los Angeles belönades han med en Grammy tillsammans med violinisten Hilary Hahn och Sveriges Radios Symfoniorkester för Bästa instrumentala soloframträdande med orkester. 

Esa-Pekka Salonen. Foto: Richard Haughton Esa-Pekka Salonen. Foto: Richard Haughton

Priset gick till bÅde solisten och dirigenten för ett album med violinkonserter av Arnold Schönberg och Jean Sibelius.

Salonen var även med som kompositör pÅ Gloria Chengs album Piano music of Salonen, Stucky and Lutoslawski, som ocksÅ fick en Grammy. Grammy-utmärkelsen är musikvärldens motsvarighet till Oscar och delades i År ut för 51:a gÅngen.

Den 50-Årige Salonen varit konstnärlig ledare och chefdirigent vid Los Angeles filharmoniker under sjutton År. Sedan hösten 2008 är han konstnärlig rÅdgivare och chefdirigent vid Philharmonia Orchestra i London.

Esa-Pekka Salonen och London-filharmonikerna gästspelar pÅ Konserthuset i Stockholm den 6 juni. I augusti är Esa-Pekka Salonen även aktuell under östersjöfestivalen, som liksom tidigare År kretsar kring de tre grundpelarena musik, miljö och ledarskap. I År kommer festivalen även att uppmärksamma MärkesÅret 1809.