Flitig förhandsröstning från start i Stockholm

En kö av ivriga väljare uppstod då förhandsröstning inleddes på Finlands ambassad. Under den första timmen lades ca 150 röster. Efter den första rusningen kom väljarna i en jämn takt.

Mari Huupponen Mari Huupponen

Ambassadens portar öppnades för väljarna kl 12. En kö av väljare sträckte sig ända ut på gården, men det rådde en avslappnad atmosfär. Mari Huupponen som nyligen flyttat från Helsingfors till Stockholm berättar att hon alltid röstar
– Det hör till mina vanor, skrattar Huupponen.

Under den första dagen röstade totalt 579 personer på ambassaden och 750 i hela Sverige. Under förhandsröstningens första dag i  riksdagsvalet 2007 röstade 381 personer i Stockholm, alltså en tredledel färre än i år.

I det finska riksdagsvalet kan man förhandsrösta på 35 orter i Sverige, från onsdagen den 6 till lördagen den 9 april. I Sverige bor ca 104 000 röstberättigade finska medborgare. I det förra riksdagsvalet år 2007 röstade 6,7 % av sverigefinländarna.

Ennakkoäänestyksen ensimmäinen päivä Tukholmassa På ambassaden kan man rösta fram till lördagen den 9 april kl. 17. På valdagen den 17 april får man endast rösta i den vallokal i Finland som anges på röstkortet.

Text: Riitta Kytösaho
Foto: Pia Lundström