65-åringen Mumintrollet vill rädda Östersjön

Mumintrollet under hela sin historia haft många äventyr på havet och haft en benägenhet att hamna i olika naturkatastrofer. I år fyller Mumin 65 år och födelsedagen firas med en stor nordisk teckningstävling för alla barn. Temat är mumintrollen och havet och de mest lovande konstnärerna från varje land belönas en gång i månaden.

© Moomin Characters™ © Moomin Characters™

Jubileumshemsidan Moomin65.com bjuder in alla barn att delta i teckningstävlingen med temat hav och öka sina kunskaper om havet i Havsskolan som byggts upp tillsammans med WWF.

Teckningstävlingen pågår till slutet av år 2010, men man kan redan nu gå in på hemsidan och titta på de tävlingsbidrag som lämnats in. En jury belönar varje månad de fyra bästa teckningarna.

Sophia Jansson förverkligar sin fasters önskan

"Havet var alltid närvarande i Toves liv, säger Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson om sin faster. Tove Jansson bodde hela sitt liv nära havet och förmedlade den på samma gång skrämmande och trygga naturkraften till sina böcker.

Som styrelseordförande för Moomin Characters förvaltar Sophia Jansson arvet efter Tove Jansson och Mumin. Under jubileumsåret vill Sophia Jansson uppmuntra till skapande fantasi och samtidigt öka miljömedvetenheten bland barn i hela Norden eftersom "det ville Tove göra."

© Moomin Characters™ © Moomin Characters™

Havsskolan lär barnen hur man kan bo och leva vid havet utan att havet tar skada. Under jubileumsåret doneras en del av vinsten från alla sålda Muminprodukter till WWF:s arbete för Östersjön.

Mumin firas i hela Europa

Tusentals barn och vuxna har fascinerats av Tove Janssons Muminberättelser sedan 1945. Då publicerades den första muminboken ”Småtrollen och den stora översvämningen”. Muminböckerna har översatts till över 40 språk och populariteten fortsätter att växa. I varuhuset NK i Stockholm öppnade en Mumin-utställning den 29 januari. I Bryssel kan man bekanta sig med Mumintrollen från den 2 mars och på Finska institutet i Paris pågår för närvarande en utställning med målningar av Tove Jansson.

Havsskolan och teckningstävlingens regler finns på www.moomin65.com(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
 

Text: Petra Vuolanen