YK:n kidutuksen vastaisen komitean ratkaisu turvapaikanhakijan käännyttämistä koskevassa asiassa

YK:n kidutuksen vastainen komitea antoi 12. joulukuuta 2023 ratkaisun Suomea vastaan tehdyssä valitusasiassa, joka koskee turvapaikanhakijan käännyttämistä Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Komitea katsoo ratkaisussaan, että valittajan käännyttäminen Kongon demokraattiseen tasavaltaan loukkaisi kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastaisen yleissopimuksen 3 artiklaa (kielto karkottaa, palauttaa tai luovuttaa ketään toiseen valtioon, jos on perusteltu syy uskoa, että hän olisi siellä vaarassa joutua kidutetuksi).

Komitea katsoo ratkaisussaan, että valittajalla olisi ennakoitavissa oleva, henkilökohtainen ja todellinen riski joutua kidutuksen kohteeksi, jos hänet käännytettäisiin Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Komitean ratkaisun mukaan Suomen on käsiteltävä uudelleen valittajan turvapaikkahakemus ottaen huomioon hänen erityisen haavoittuva tilanteensa. Suomea pyydetään pidättäytymään valittajan käännyttämisestä Kongon demokraattiseen tasavaltaan hänen turvapaikkahakemuksensa uudelleenkäsittelyn aikana.

Suomen tulee raportoida kidutuksen vastaiselle komitealle 90 päivän kuluessa niistä toimenpiteistä, joihin ratkaisun johdosta on ryhdytty.

Lisätietoja:

  • yksikönpäällikkö Krista Oinonen, ihmisoikeustuomioistuin- ja sopimusasioiden yksikkö, puh. 0295 351 172
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]