Utrikesminister Stubb: Ett gyllene tillfälle i Rysslandspolitiken

Utrikesminister Alexander Stubb deltog pÅ onsdag kväll den 4 mars i Bryssel i en transatlantisk middag, där han höll ett anförande om situationen i Ryssland för EU- och Natoländernas utrikesministrar. Enligt Stubb hÅller Ryssland pÅ att förändras pÅ flera plan och ett gyllene tillfälle har öppnat sig att förbättra relationerna mellan västvärlden och Ryssland.

 

USA:s utrikesminister Hillary Clinton instämde till stor del i Stubbs bedömning av läget i Ryssland. Foto: Juha Roininen USA:s utrikesminister Hillary Clinton instämde till stor del i Stubbs bedömning av läget i Ryssland. Foto: Juha Roininen

Stubb samtalade ocksÅ pÅ tu man hand med USA:s utrikesminister Hillary Clinton, som till stor del instämde i Stubbs bedömning av läget i Ryssland.

En glimt av hopp i utrikespolitiken

Utrikesminister Stubb bedömde att finanskrisen, som drabbat Ryssland ännu hÅrdare än västländerna, ryska inrikespolitiska händelser och "en glimt av hopp om utrikespolitisk förändring" har skapat en ny situation.

"Agendan för Rysslandspolitiken i väst kunde utvidgas och frÅngÅ sina stelnade former", konstaterade Stubb vid en presskonferens pÅ den finländska EU-representationen sent pÅ onsdag kväll. "Agendan kunde utvidgas till ekonomi, miljö och klimat, och vi mÅste fÅ Ryssland med i WTO", sade Stubb om de nya utsikterna. Det är i hög grad den nya amerikanska administrationen som öppnar det gyllene tillfället.

USA inne pÅ samma linje

USA:s utrikesminister Clinton betonade vid middagen att Ryssland deltar pÅ internationella forum i alla fall, positivt eller negativt, och att vi sedan samarbetar eller sÅ inte. Enligt Clinton lönar det sig att samarbeta med Ryssland, och även Stubb betonade vid presskonferensen att "vi mÅste räcka ut handen för samarbete med Ryssland".

 

Hillary Clinton och Alexander Stubb samtalade vid en middag för EU och Nato i Bryssel. Foto: Juha Roininen Hillary Clinton och Alexander Stubb samtalade vid en middag för EU och Nato i Bryssel. Foto: Juha Roininen

Clinton berömde ocksÅ i övrigt Stubbs synpunkter pÅ Ryssland dÅ utrikesministrarna diskuterade pÅ tu man hand.

Nytt möte mellan Stubb och Clinton utlovas

Utrikesministrarna fÅr snart en chans att fortsätta med sina bilaterala diskussioner. Stubb träffar Clinton igen den 6-8 april vid en konferens för arktiska frÅgor i Washington. "Det här mötet var pÅ alla sätt lyckat", sammanfattade Stubb den transatlantiska middagen.

KärnfrÅgor vid middagen var förutom Ryssland även Mellanöstern, Afghanistan och Pakistan. Clinton var enligt utrikesminister Stubb försiktigt optimistisk när det gäller situationen i Mellanöstern. I frÅga om Afghanistan tyckte Stubb att det var intressant att anförandena vid middagen hade fokuserat pÅ civila lösningar i stället för militära.
 

ulko- ja turvallisuuspolitiikka