Ulkoministeri Alexander Stubb: Uuden alku

Ulkoministeri Alexander Stubbin kolumni julkaistiin Ilta-Sanomissa 6. marraskuuta 2008.

Yhdysvaltojen vaalitulos merkitsee uuden alkua. Näin on aina uuden presidentin valinnan jälkeen, mutta näin on erityisesti tällä kertaa.

äänestäjien viesti oli selvä, haluttiin muutosta. Haluttiin rohkea ja positiivinen uudistaja, sukupolven vaihdos. Demokraattien Barack Obama voitti republikaanien John McCainin selkeästi ja demokraateilla on nyt enemmistö kongressin molemmissa kamareissa, senaatissa ja edustajainhuoneessa. Uuden hallinnon valtakirja on siis vahva.

Käydyt vaalit olivat demokratian voitto. Erityisesti nuorten ja etnisten vähemmistöjen keskuuudessa into osallistua nousi uudelle tasolle.

Obaman valinta kertoo myös amerikkalaisten ennakkoluulottomuudesta. Maalla on nyt nuori, etniseen vähemmistöön kuuluva afro-amerikkalainen presidentti. Saa nähdä koska Euroopassa tapahtuu vastaavaa ja vaaleissa valitaan värillinen presidentti taikka pääministeri.

* * *

Mitä uusi aika sitten merkitsee Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen yhteistyösuhteelle?

Ensinnäkin uskon, että Obaman Yhdysvallat hakee vahvaa yhteistyötä kansainvälisen yhteisön kanssa. Sen myötä monenkeskinen yhteistyö kokisi uuden tulemisen ja kansainvälisten järjestöjen kuten YK:n ja Maailman kauppajärjestö WTO:n merkitys Yhdysvaltojen toiminnassa kasvaisi. Toivottavasti maa saadaan sitoutettua myös kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n työhön ja lähtemään täysillä mukaan ilmastotalkoisiin.

Yhdysvaltojen vaalitulos merkitsee aina myös uutta mahdollisuutta hakea ratkaisua Lähi-idän ikuiselta vaikuttaviin kiistoihin. Yhdessä EU:n kanssa Lähi-idän rauhanprosessiin voidaan nyt saada lisää puhtia. Työsarkaa alueella riittää: suhtautuminen Iraniin, Israelin ja Palestiinan kysymys, Syyrian ja Libanonin asema. Listaa voisi vielä jatkaa.

Venäjän suhteen Obaman linja on ollut selkeä - eristämisen sijaan maata tulee rohkaista entistä tiiviimpään yhteistyöhön lännen, siis EU:n ja Yhdysvaltojen kanssa. Atlantin yli toimiva yhteistyö, lännen ja Venäjän lisääntyvä keskinäinen riippuvuus hyödyttää meitä kaikkia.

Yksi keskeinen Yhdysvaltojen ja EU:n yhteistyön suunta on Afganistan ja Pakistan. Obama haluaa siirtää terrorismin vastaisen sodan painopistettä Irakista talibanien riivaamaan Afganistaniin ja Pakistaniin, jossa järjestys on ollut lähellä luhistumista. Afganistaniin, jossa Suomikin on mukana Naton johtamassa kriisinhallintaoperaatiossa, Yhdysvallat toivoo eurooppalaisilta nykyistä vahvempaa osallistumista.

* * *

Odotukset Obamaa kohtaan ovat kaiken kaikkiaan harvinaisen korkealla kaikkialla maailmassa - Yhdysvaltoja tietystikään unohtamatta. Vaaleja ei nimittäin todellakaan voitettu ulkopoliittisilla linjauksilla vaan kotimaan asioilla. Talous ja muutoksen halu ratkaisivat. "It´s the economy stupid", kuten Bill Clintonin voitokas kampanja vuonna 1992 kiteytettiin.

Asioiden liikkelle paneminen vaatii kuitenkin aikaa. Uuden presidentin virkaanastujaiset pidetään vasta 20.12009, ja vaikka Obama on käynnistämässä uuden hallinnon mahdollisimman nopeasti, koko koneisto on paikoillaan ja iskussa vasta keväällä. Annetaan nyt työrauha Obamalle ja hänen väelleen.