Utrikesminister Alexander Stubb träffade Condoleezza Rice i Washington

Utrikesminister Alexander Stubb träffade Förenta staternas utrikesminister Condoleezza Rice i Washington. Under sitt möte på torsdagsmorgonen behandlade ministrarna världspolitikens heta ämnen, såsom Iran, Georgien, Ryssland och Europeiska unionen. Den andra dagen av Stubbs besök i Förenta staterna rymde också en lång rad andra möten. Han höll även ett tal som väckte diskussion på forskningsinstitutet Carnegie.

Stubb och Rice i Washington 17072008 På sin presskonferens utanför det amerikanska utrikesministeriet försäkrade Stubb att han var nöjd med det 45 minuter långa samtalet.

”Vi gick igenom bland annat Georgien, Ryssland, Iran, EU och relationen mellan Finland och Förenta staterna. I fråga om Georgien gav Condoleezza Rice sitt ytterst starka stöd för Finland och Finlands ansträngningar att nå en fredlig lösning till exempel i Sydossetien. Hon bad att den internationella gemenskapen och särskilt EU och OSSE skulle delta aktivt. När det gäller Iran tackade jag för min del Förenta staternas insats för att söka en diplomatisk förhandlingslösning, i motsats till exempelvis i Irak”, konstaterade Stubb. Ministrarna diskuterade också den nye ryske presidenten Dmitrij Medvedevs senaste uttalanden och Europeiska unionens nuläge. Som det viktigaste temat lyfte han fram situationen i Georgien och regionens så kallade frusna konflikter i Sydossetien och Abchasien.

Rice frågade Stubb om Finlands ståndpunkt till Afghanistan och tackade Finland för ett utomordentligt agerande där och i Kosovo. Hon frågade också hurdan sakkunskap finländarna besitter inom polisutbildning och Stubb nämnde att Finland uttryckligen kommer att satsa på den civila krishanteringen och skicka till exempel utbildare och gränsbevakare till Afghanistan.

”Vår insats var både uppskattad och önskad”.

Förenta staterna befinner sig mitt uppe i en tuff presidentvalskamp och landets president och administration byts ut år 2009. Enligt Stubb var det ändå motiverat att träffa Rice nu.

”Som före detta tjänsteman måste jag säga att administrationer kommer och går men tjänstemän brukar bestå. Jag menar att det hjälper i det här skedet att vi som finländare kan signalera att vi har goda relationer till hela administrationen”, sade Stubb.

”En omvälvning i världspolitiken är på kommande, eftersom Ryssland har en ny administration, det vill säga president, och också Förenta staterna är på väg att få en ny administration och president. EU befinner sig i lite i en diffus situation då Lissabonfördraget inte finns, men förhoppningsvis kommer det att ingå en president också i det. Nu söker alla på sätt och vis sina positioner, och därför är besök av det här slaget mycket viktiga.”

Den här gången blev Rice och Stubbs avsikter att spela golf tillsammans inte av på grund av Rice resplaner, men Stubb sade att han bjudit in sin amerikanska kollega till OSSE-ministermötet som ordnas i Helsingfors 4-5 december.

”Vi beslöt att gå och se en ishockeymatch om hon kommer till Helsingfors i december. Det roligaste skulle vara om hon kom för att se EM-tävlingarna i konståkning i januari, men det talade vi ännu inte om. Jag tar utan vidare hockeyrören på mig om Condi vill åka en sväng, men några piruetter blir det inte”, svarade Stubb på en journalists fråga om hans och Rice gemensamma skridskoåkning.

I Stubbs program på torsdagen ingick också flera möten och besök på betydande amerikanska forskningsinstitut och massmediers redaktioner. Stubbs tal ”Will the EU ever become a superpower?” på det ansedda forskningsinstitutet Carnegie Endowment for International Peace lockade salen full med amerikanska och europeiska påverkare.

I sitt tal behandlade Stubb Europeiska unionens nuläge och reformpressen på EU ur ett tydligt perspektiv: Är EU en stormakt eller inte och vad borde man göra för att EU ska bli effektivare? Lissabonfördraget ska enligt Stubb ratificeras så fort som möjligt, om det så kräver ”kreativa lösningar”. EU behöver en gemensam president, utrikesminister, starkare EU-ambassader och ett gemensamt försvar. EU bör dessutom ha ett enhetligt mandat i FN:s säkerhetsråd.

”Vi behöver också en förändring i den nuvarande, surmulna atmosfären. Den oroar mig mycket och jag tror att den påverkar den världsordning som nu bildas. Européerna måste inse att det inte finns alternativ till utvidgningen av Europa.

Stubbs Washingtonvisit fortsatte med möten med presidentkandidaterna Barack Obamas och John McCains utrikespolitiska rådgivare. På kvällen planerade Stubb att se matchen Congressional Baseball som ordnades för 47:e gången. I den spelar USA:s mest inflytelserika politiker allt från kongressledamöter till senatorer.

Carnegie Endowment for International Peace: minister Stubbs tal(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)