Utredning visar: Finland och USA behöver djupare ekonomiska förbindelser 

USA är Finlands viktigaste handelspartner av länderna utanför Europa, och spelar ocksÅ en viktig roll när man främjar finländska företags export. Centrala sektorer när det gäller exportsträvanden är informations- och kommunikationsteknologin, energi- och miljöteknologin, bioteknologin och den kemiska industrin, sade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen.

Petri Tuomi-Nikula, Paavo Väyrynen, Sixten Korman och Markku Kotilainen. Han var ordförande när Näringslivets forskningsinstitut ETLA:s utredning av Finlands och USA:s ekonomiska förbindelser offentliggjordes. Utredningen hade beställts av utrikesministeriet.
 

Minister Väyrynen pÅpekade att ramarna för handeln och det ekonomiska samarbetet mellan Finland och USA formas av Världshandelsorganisationen WTO och vid transatlantiska förhandlingar. Han ansÅg att under den ekonomiska krissituation som rÅder är det synnerligen viktigt att bÅde Europeiska unionen och USA undviker protektionistiska Åtgärder och effektivt arbetar för ett nytt WTO-avtal.

Minister Väyrynen underströk att ett tätare transatlantiskt samarbete ocksÅ eftersträvas inom utvecklingspolitiken. EU:s utvecklingsministrar har godkänt Finlands initiativ till ett transatlantiskt partnerskap för att främja hÅllbar utveckling (Transatlantic Partnership for Sustainable Development). OcksÅ USA förhÅller sig positivt till initiativet. MÅlet är effektiva Åtgärder för att eliminera fattigdom, genom handlingar som är hÅllbara sÅ väl naturekonomiskt, ekonomiskt och socialt. Man försöker intensifiera samarbetet kring globala förhandlingar om utveckling, ekonomi, handel och miljö, samt inom det praktiska utvecklingssamarbetet.

”USA reser sig ur askan först”
 

ETLA:s verkställande direktör Sixten Korkman ansÅg att USA fortfarande spelar en central roll för utvecklingen av hela världsekonomin. Enligt honom rÅder det inte alltid tillräckligt stor insikt om detta ens i EU-kretsar. Han jämförde teknobubblan som sprack i början av 2000-talet som ett exempel. DÅ hördes utlÅtanden frÅn mÅnga europeiska huvudstäder enligt vilka problemet begränsades till USA. Likadana röster hördes i fjol i början av finanskrisen. Korkman förutspÅr ändÅ att USA snabbare än Europa lyckas ta sig ur den aktuella krisen. USA reser sig ur askan först, sammanfattade han.

Forskningschef Markku Kotilainen vid ETLA, ansvarsperson för utredningen, betonade att den stora amerikanska marknaden och höga teknologiska nivÅn har en stor betydelse för Finland när det gäller export, investeringar och innovationssamarbete. Han ÅskÅdliggjorde beroendeförhÅllandet med arbetslöshetssiffror. Om exporten till USA skulle upphöra och inga ersättande marknader skulle gÅ att hitta, skulle Finlands arbetslöshetssiffror förfulas av ytterligare 60 000 personer.

En företagsenkät gjordes i samband med utredningen. För finländare är de största problemen med USA:s marknader att landet är sÅ byrÅkratiskt och juridiskt. De ekonomiska förbindelserna mellan Finland och USA fungerar i princip väl, men aktörerna är vanligtvis relativt fÅ och verksamheten starkt koncentrerad. Nästan hälften av exporten bestÅr till exempel av fartyg, bensin och olika pappersprodukter.

Kontaktytan för de ekonomiska förbindelserna borde utvidgas inom alla sektorer av det ekonomiska samarbetet: handel, investeringar, student- och forskarutbyte samt innovationssamarbete.





Siilasmaa: Businessänglar till heders

Risto Siilasmaa TvÅ kommenterande inlägg lades fram. Det ena kom frÅn datasäkerhetsföretaget F-Secure Oy:s styrelseordförande Risto Siilasmaa som betonade riskfinansiering Åt teknologiföretag. Denna verksamhet körde i gÅng i USA och gjorde Silicon Valley berömt.
 

Siilasmaa pÅpekade att medelstora företag inte uppstÅr ur tomma intet utan att nystartade företag behövs först, och deras tillväxt förutsätter riskkapital. Ifjol kanaliserades cirka 50 miljoner euro i riskkapitel till 256 nystartade företag i Finland.

Siilasmaa anser det vara en liten summa. Teknobubblan som sprack i början av 2000-talet förvränger statistiken över investeringarnas avkastning, och bromsar enligt honom fortsättningsvis investeringsivern. Satsningarna i USA verkar avkasta mera eftersom man har investerat mycket längre där, innan teknobubblan och dess briserande.

Allt hänger inte pÅ pengar. Siilasmaa menar att finländarna har en del att lära sig om ett attitydklimat där man inte bestraffar nÅgon som misslyckas, men inte heller den som lyckas. Under de närmaste Åren kommer kunniga och förmögna personer att gÅ i pension och med dem kan en stor mängd kunskapsfärdighet försvinna. En mera uppmuntrande atmosfär kunde fÅ dem att bli businessänglar som ger sitt kunnande och riskkapital till nya företagare, visionerade Siilasmaa.

Terhi Mölsä Den andra kommentaren lades fram av Terhi Mölsä som är verkställande direktör vid Fulbrightcentret som främjar studentutbyte. Hon höll med om den slutsatsen i ETLA:s utredning som efterlyste utvidgat forskar- och studentubyte med USA. De amerikanska universiteten hör till världens främsta. Endast 7 procent av de finska studenternas utlandsstudier sker i USA. Motsvarande siffra för Sverige är 24. Den personliga kännedomen om USA är skral, delvis pÅ grund av det ringa studentutbytet.



Fortsättning följer, lovade Väyrynen

Utredningen anknyter till utrikesministeriets arbete för att i enlighet med regeringsprogrammet fördjupa det transatlantiska samarbetet sÅväl bilateralt som via EU. Syftet var att fÅ en tydligare helhetsbild av det ömsesidiga beroendet mellan den finländska och den amerikanska ekonomin, nÅgot som utrikeshandels- och investeringsstatistik inte kartlägger tillräckligt väl.

Minister Väyrynen lovade att utrikesministeriet tar lyra när det gäller utredningens rekommendationer. Man kommer att dryfta fortsatta Åtgärder inom ministeriet, under ledning av avdelningen för Amerika och Asien, och i samarbete med andra relevanta ministerier och aktörer.

Jari Sinkari