Texas – Ei vain öljyä ja avaruusraketteja, myös lääkekehitystä ja logistiikkaa

Tiesitkö, että jos Texas olisi valtio, sen bruttokansantuote olisi maailman kymmenen suurimman joukossa – siis suurempi kuin Kanadan! Texas on yksi maailman merkittävimmistä talousalueista, ja tarjoaa erinomaiset puitteet liiketoimintamahdollisuuksille vaurauden, strategisen sijainnin ja kehittyneen IT-infrastruktuurin ansiosta. Osavaltiossa sijaitsevat Yhdysvaltojen tärkeimmät satamat sekä keskittymät logistiikassa, teknologiassa ja lääkealalla.

Erityisesti suurkaupungit Dallas, Houston ja Austin erottuvat taloudellisina keskuksina, joissa innovaatio ja kasvu kukoistavat. Suomi on tunnettu maa Yhdysvaltojen keskeisimmissä kilpailukyvykkyyksissä, kuten lääketeollisuudessa, sekä verkko- ja kvanttiteknologiassa. Texasin 31 miljoonan asukkaan osavaltion keskeisimmät taloussektorit sisältävät juuri lääkekehityksen, teknologiateollisuuden ja logistiikan. Osavaltion edullinen verotus tekee siitä houkuttelevan ympäristön yrityselämälle. Peräti 52 Fortune 500 -yritystä on valinnut pääkonttorinsa kotikentäksi Texasin.

Lisäksi osavaltion korkeatasoiset yliopistot ja tutkimuslaitokset houkuttelevat nuoria osaajia, luoden innovatiivista työvoimaa alueen yrityksille. Sijainti Yhdysvaltojen sydämessä, yhdistettynä erinomaisiin meriyhteyksiin, vahvistaa Texasin logistista merkitystä kansainvälisessä kaupankäynnissä.

Lääketeollisuuden rakettimainen nousu

Texas on johtava osavaltio lääkealan tutkimuksessa, kehittämisessä ja valmistuksessa. Texasissa sijaitsee useita tunnettuja lääketeollisuuden yrityksiä sekä tutkimuslaitoksia, jotka keskittyvät uusien lääkkeiden ja hoitomuotojen kehittämiseen. Huipputason lääketieteelliset yliopistot ja institutionaaliset lääkekehittäjät, kuten University of Texas, Houston Methodist Hospital ja Dell Medical School sijaitsevat osavaltiossa.

Lääketeollisuuden volyymi Texasissa oli vuonna 2023 noin 70 miljardia dollaria ja suora työllistymisvaikutus peräti 111 000 henkilöä. Osavaltiossa toimii yli 5 200 lääkkeisiin, bioteknologiaan ja lääketieteellisten laitteiden kehitykseen ja tuotantoon erikoistunutta yritystä.

Lääketeollisuuden yritysklustereissa kehitetään farmaseuttisten tuotteiden lisäksi myöskin edistyksellistä terveysteknologiaa. Texasissa vallitsee vahva yhteistyöverkosto akateemisten instituutioiden, teollisuuden ja julkisen sektorin välillä. Edellä mainitut vauhdittavat osavaltion enenevissä määrin lääketeollisuuden aikaansaamaa talouskasvua. Alue houkuttelee merkittäviä pääomasijoituksia ja rahoitusta lääketeollisuuteen, mikä mahdollistaa uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehittämisen.

Pääomasijoittajat ovat aktiivisia kumppaneita Texasin lääkealan ekosysteemissä. Texasin lääketeollisuus ei ainoastaan edistä paikallista taloutta, vaan sillä on myös merkittävä rooli kansallisessa ja kansainvälisessä terveydenhuollossa, tuoden innovaatioita ja parantaen potilaiden hoitomahdollisuuksia globaalisti.

Teknologiaa maasta avaruuteen

Televiestinnän, verkkoliiketoiminnan, 5G/6G-infrastruktuurin ja mikrosirujen valmistuksen puolella useimmat suurista toimijoista ovat läsnä Dallasissa ja Austinissa. Teslalla on Austinissa uusiutuvalla energialla toimiva 45 hehtaarin gigatehdas, joka tuottaa suuren osan yhtiön autoista, sekä ajoneuvojen lataus- ja verkkoratkaisuista. Lempinimellä Silicon Prairie kulkeva IT-alan tietohallintokeskus, ja Dallasin ulkopuolella Richardsonissa sijaitseva Telecom Corridor ovat merkittäviä teknologiayritysten keskittymiä. Alueella operoivia yrityksiä ovat esimerkiksi verkkoyhtiöt AT&T, Cisco Systems ja Verizon, ilmailualan Rockwell Collins ja avaruusteknologian Raytheon.

Alueen yliopistot ja korkeakoulut tarjoavat osaavaa työvoimaa, ja startup-kulttuuri kukoistaa. Austinissa toimivia puolijohdevalmistajia ovat mm. Applied Materials, Silicon Labs, Qualcomm ja Intel. Houston on ilmailualan ja puolustus- sekä avaruusteknologian keskus. BAE Systems, SpaceX, Blue Origin, NASA Space Center sekä Army Futures Command ovat näiden toimialojen tunnetuimpia edustajia. Keskeisimpiä tutkimusalueita ovat avaruusteknologian lisäksi tekoäly, synteettinen biologia ja kvanttiteknologia.

Suomesta Texasiin

Suomen vahvuuksia ovat mm. globaalisti tunnustettu asema lääkekehityksen, verkkoteknologian, tekoälyn ja kvanttiteknologian edelläkävijänä. Lisäksi korkeatasoinen suomalaisosaaminen mm. valmistavassa teollisuudessa sekä toimitus- ja logistiikkaketjujen hallinnassa antavat suomalaisille yrityksille erinomaiset mahdollisuudet Texasissa.

Texas on kansainvälinen rahtikeskus. Yhdysvaltojen suurin satama on Houstonissa, ja sen kautta kulkee vuosittain yli 230 miljoonaa tonnia rahtia. Dallas-Fort Worthin alue on myös merkittävä logistiikkakeskittymä. Toimitusketjujen tehokkuuden parantaminen ja logistiikan modernisointi ovat suomalaisten erityisalaa. Suurista toimijoista mm. Amazonilla on alueella logistiikka- ja innovaatiokeskus, missä etsitään ratkaisuja toimitusketjujen automaation lisäämiseksi.

Markkinoille pyrkijän kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, minne tässä valtavan kokoisessa osavaltiossa kannattaa sijoittautua. Toimialakohtainen erikoistuminen on luonut maantieteellisiä keskittymiä, ja välimatkat ovat ensivaikutelmaa pidempiä. Tuottoisan yritysyhteistyön saavuttaminen edellyttää henkilökohtaisia suhteita ja vahvaa markkinastrategiaa.

Houston, we have a business!

Teksti: Ossi Lehtihuhta, Korkeakouluharjoittelija

Lisätietoa: Christian Heikkinen, Tiiminvetäjä, taloussuhteet

Sähköpostit: [email protected]