Finland och USA behöver djupare ekonomiska förbindelser

Pressmeddelande 88/2009
23.3.2009

”USA är Finlands viktigaste handelspartner av länderna utanför Europa, och spelar ocksÅ en viktig roll för finländska företags exportfrämjande. Centrala sektorer när det gäller exportsträvandena är informations- och kommunikationsteknologin, energi- och miljöteknologin, bioteknologin och den kemiska industrin.

Ramarna för handeln och det ekonomiska samarbetet mellan Finland och USA formas av Världshandelsorganisationen WTO och vid transatlantiska förhandlingar. Under den ekonomiska krissituation som rÅder är det synnerligen viktigt att bÅde Europeiska unionen och USA undviker protektionistiska Åtgärder och effektivt arbetar för ett nytt WTO-avtal.

Vi eftersträvar tätare transatlantiskt samarbete ocksÅ inom utvecklingspolitiken. EU:s utvecklingsministrar har godkänt Finlands initiativ till ett transatlantiskt partnerskap för att främja hÅllbar utveckling (Transatlantic Partnership for Sustainable Development). OcksÅ USA förhÅller sig positivt till initiativet. MÅlet är effektiva Åtgärder för att eliminera fattigdom genom handlingar som är hÅllbara sÅ väl naturekonomiskt, ekonomiskt och socialt. Man försöker intensifiera samarbetet gällande sÅ väl globala förhandlingar om utveckling, ekonomi, handel och miljö, som inom det praktiska utvecklingssamarbetet.”

Det pÅpekade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen vid en presskonferens den 23 mars där en utredning av Finlands ekonomiska förbindelser med USA offentliggjordes. Utrikesministeriet har beställt utredningen av Näringslivets forskningsinstitut ETLA.

ETLA:s verkställande direktör Sixten Korkman ansÅg att USA fortfarande spelar en central roll i utvecklingen av hela världsekonomin. Han förutspÅdde ocksÅ att USA snabbare än Europa lyckas ta sig ur den aktuella krisen med hjälp av sin aktiva och beslutsamma ekonomiska politik.

Forskningschef Markku Kotilainen betonade att den stora amerikanska marknaden och höga teknologiska nivÅn har en stor betydelse för Finland när det gäller export, investeringar och innovationssamarbete. Marknadens största problem är enligt en företagsenkät i ETLA:s utredning att landet är sÅ byrÅkratiskt och juridiskt. Systemet för de ekonomiska förbindelserna mellan Finland och USA fungerar i princip väl, men aktörerna är vanligtvis relativt fÅ och verksamheten starkt koncentrerad. Nästan hälften av exporten bestÅr av fartyg, bensin och olika pappersprodukter. Kontaktytan för de ekonomiska förbindelserna borde utvidgas inom alla sektorer av det ekonomiska samarbetet: handel, investeringar, student- och forskarutbyte och innovationssamarbete.

Utredningen som utrikesministeriet beställt av ETLA anknyter till ministeriets arbete för att i enlighet med regeringsprogrammet fördjupa det transatlantiska samarbetet sÅväl bilateralt som via EU. Syftet var att fÅ en tydligare helhetsbild av det ömsesidiga beroendet mellan den finländska och den amerikanska ekonomin, nÅgot som utrikeshandels- och investeringsstatistik inte kartlägger tillräckligt väl. Finanskrisen som spridit sig frÅn USA till världsekonomin gör utredningen alltmer aktuell.

Närmare upplysningar: ambassadrÅdet Matti Aaltola, utrikesministeriet, tfn 09 1605 5527, ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 09 1605 6171, ministerns pressattaché Riikka Manner, tfn 09 1605 5356, och forskningschef Markku Kotilainen, ETLA, tfn 09 609 90 206