Lagen om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden och förordningen om exportkontrolldelegationen har trätt i kraft

Den nya lagen om export av produkter med dubbla användningsområden började gälla den 15 september 2024. Samtidigt trädde förordningen om exportkontrolldelegationen som utfärdats med stöd av lagen i kraft. Reformen innehåller bland annat en nationell kontrollförteckning över produkter som behöver exporttillstånd till destinationer utanför Europeiska unionen.

Lagen om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden och lagen om ändring av 46 kap. 1 och 12 § i strafflagen trädde i kraft den 15 september 2024. Syftet med reformen är att harmonisera de nationella bestämmelserna med EU-förordningen om exportkontroll och säkerställa att exportkontroll genomförs effektivt. Samtidigt har bestämmelserna i 46 kap. 1 och 12 § i strafflagen reviderats så att de bättre motsvarar skyldigheterna enligt EU-förordningen. Ändringen av strafflagen förbättrar också straffens proportionalitet.

Samtidigt trädde statsrådets förordning om exportkontrolldelegationen i kraft. I förordningen finns bestämmelser om exportkontrolldelegationens uppgifter, tillsättande och sammansättning.  Avsikten är att senare utfärda en förordning av statsrådet om företagens rapporteringskrav.

Den största ändringen i den nya lagen gäller bestämmelserna om en nationell kontrollförteckning som finns i bilagan till lagen. De produkter som finns upptagna i den nationella kontrollförteckningen kräver exporttillstånd till destinationer utanför Europeiska unionen. För att göra exportförfarandet enklare kommer man att parallellt med unionssystemet med generellt exporttillstånd ha ett nationellt system med generellt tillstånd som ger en möjlighet till export genom anmälan.