Information om luftrumskränkningar

Statsrådets kommunikationsenhet

Pressmeddelande 197/2005
15.6.2005




Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt möte onsdagen den 15 juni statsförvaltningens förfaringssätt angående information om bevisade kränkningar av luftrummet samt ett betänkande av arbetsgruppen för revidering av lagen om fredsbevarande verksamhet.

Bevisade kränkningar av luftrummet behandlas gemensamt av utrikesministeriet, försvarsministeriet och inrikesministeriet/gränsbevakningsväsendet och samtidigt fattas beslut om informationen. Utgångspunkten är att information ges om alla klara kränkningar av luftrummet. Till den del ärendet ger upphov till kontakter med företrädare för främmande stater ansvarar utrikesministeriet för den offentliga informationen.

I ett betänkande av arbetsgruppen för revidering av lagen om fredsbevarande verksamhet föreslås att det stiftas en ny lag om Finlands deltagande i militär krishanteringsverksamhet. Avsikten är att en proposition med förslag till en ny lag om militär krishanteringsverksamhet utarbetas i enlighet med betänkandet. Syftet är att avlåta propositionen till riksdagen så snabbt som möjligt.

Ytterligare information: understatssekreterare Markus Lyra, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5030, direktör för enheten Seppo Kipinoinen, försvarsministeriet, tfn (09) 1608 8109