Kommodor Juhapekka Rautava är Finlands ny försvarsattaché i Tyskland och Nederländerna

Kommodor Juhapekka Rautava inledde sitt arbete som Finlands nye försvarsattaché i Tyskland och Nederländerna den 1 augusti 2024. Kommodor Misa Kangaste överlämnade arbetsuppgifterna till Rautava vid byrån i Berlin.

Luovuttava ja vastaanottava puolustusasiamies laskivat seppeleen Saksan Operaatioesikunnan alueella Potsdamissa sijaitsevaan Muistopuistoon (Wald der Erinnerung). Puisto on avattu vuonna 2014 kunnioittamaan Saksan kriisinhallintaoperaatioissa kaatuneiden sotilaiden muistoa.
Den avgående och nyutnämnde försvarsattachén lade ner en krans i minneslunden (Wald der Erinnerung) vid Tysklands operativa stab i Potsdam. Minneslunden anlades 2014 för att hedra de soldater som stupat i tyska krishanteringsoperationer.

Kommodor Rautava var innan han kom till Berlin operationschef för Marinen. Han har tidigare varit chef för Sjöstridsskolan, sektorchef vid huvudstaben, kommendör för 7:e robotflottiljen samt stabsofficer vid Natos kompetenscentrum för kustkrigföring i Kiel i Tyskland åren 2009 – 2012.

”Finlands och Tysklands militära försvarssamarbete har långa traditioner. Som ett stort europeiskt land och som en globalt betydelsefull aktör är Tyskland en viktig allierad partner inom utrikes- och säkerhetspolitiken samt inom försvarssamarbetet. Kriget i Ukraina har förändrat det försvarspolitiska läget i Östersjön och dess närområden, vilket understryker behovet av samarbete mellan länderna. I och med Finlands Natomedlemskap intensifieras det bilaterala samarbetet ytterligare. Kärnan i samarbetet är avtalet om bilateralt försvarssamarbete som undertecknats av Tyskland och Finland. Därtill anslöt sig Finland 2017 till den ramnationgrupp som Tyskland leder (Framework Nation Concept, FNC). För Nederländernas del öppnas samarbetsmöjligheter inom Joint Expeditionary Force (JEF-gruppen) som Storbritannien leder. Samarbetsmöjligheter finns också inom ramen för alleuropeiska försvarsprojekt. Nederländerna har en betydande roll i F-35-gruppen”, berättar Rautava.

I sitt nya uppdrag är Rautava Försvarsmaktens kommendörs officiella representant i Tyskland och Nederländerna. Till uppgifterna hör bland annat att rapportera om de säkerhetspolitiska och militära förändringarna och ärenden som är kopplade till dem. Försarsattachén är dessutom ambassadörens militära rådgivare i försvarspolitiska frågor och fungerar som en länk mellan stationeringslandet och Finland i försvarsfrågor.

För ytterligare information