Sommardag i Stockholm – mina bästa tips

Stockholm är ett lätt och stressfritt ett par dagars resmål för finländare, speciellt nu på sommaren. Framme med färjan på morgonen, efter frukosten till Junibacken och Skansen, därefter lite shopping på Drottninggatan och en runda i Gamla Stan. Alla dessa resmål är absolut värda ett besök men Stockholm har så mycket mera att erbjuda. Vad annat kan man önska sig av en sommardag än att bada, leka och äta glass? I det här kåseriet har jag samlat mina bästa sommartips i Stockholm.


Tro det eller ej men man kan njuta av strandbad och ta en svalkande dopp även i centrala Stockholm! På Kungsholmen finns två badplatser som är lätta att nå med kollektivtrafiken och man behöver inte vara rädd att lämna stadskärnan.

Min personliga favorit Hornsbergs strandpark finns på nordvästra Kungsholmen. Strandlinjen pryds av flera solbryggor och badtrappor. Till dem som tycker mera om sandstränder rekommenderar jag Smedsuddsbadet på andra sidan Kungsholmen. Du kan också styra kosan mot Södermalm och Tanto strandbad. Här hittar du såväl bryggor som en sandstrand. Dessutom arrangeras Hornstulls marknad under sommarhelgerna alldeles intill stranden!

Lekplatser och parklekar

Reser du med barn eller barnasinnade? I Stockholm hittar man otroligt fina lekparker som jag lagt på minnet inför besök av mina kära syskons och vänners barn.

Bara några hundra meter från Hornsbergs strandpark finns Kristinebergs slottspark med fantastiska träkonstruktioner där du kan prova på att klättra på till exempel en stor uggla eller en myra.


Nära Slussen finns Ivar Los park där lekparken har skapats för att påminna om en lantlig miljö och får barnen att leva sig in i hur människor levde förr. Den här parken charmar även vuxna. Efter lekstunden kan man njuta av en enastående utsikt över Stockholm.

Mitt tredje lekparkstips får extrapoäng för sin centrala placering vid Stureplan. Humlegårdens parklek hittar du i Stockholms egna Central Park, det vill säga i Humlegården. Större och mindre barn har sina egna separata ytor i lekparken.

Det sista lekparkstipset är Vasaparkens parklek i trendiga Vasastan. Lekparken hittar du i Vasaparken, alldeles bredvid fotbollsplanen, och där finns någonting för alla – både vuxna och barn.

Glass i stora lass

Intill Vasaparkens lekplats finns en av Stockholms mest populära glassbarer dit det lönar sig att vara beredd att stå i kö. SNÖ Gelateria leker med de mest fantasifulla smakkombinationerna. Min egen favorit är kanske glass med smak av brynt smör, kola och rosmarin. Är du mjukglassälskare riktar du i stället dina steg till glassbaren Francis & Francis på Rådmansgatan. Bara ett foto på deras glass får det att vattnas i munnen. Och på Södermalm får glasscafé Aryam min rekommendation – i deras uppfinningsrika glassmeny kan man hitta till exempel baklavaglass.

Och till slut vill jag påminna om att även augusti är en sommarmånad!

Emma Koivunen

Emma Koivunen

Emma Koivunen arbetar som koordinator i politiska teamet på Finlands ambassad i Stockholm.