Praktikant Ansa Puutios avskedstal efter praktikperioden på konsulatet

Ansa var konsulatets praktikant från maj till augusti 2024. Till vardags studerar hon på Vasa yrkeshögskola.

Ansa Puutio
Bästa sommarkollegor,

Jag vill tacka er alla för den här unika upplevelsen. Den här tiden har, vid sidan om all hemlängtan, också varit oerhört givande och jag har lärt mig mycket.

Sverige har alltid varit en intressant plats för mig. Under mitt första studieår bestämde jag mig för att ifall jag åker på utbyte eller utlandspraktik så ska det vara till något så exotiskt som Sverige. Om önskan riktigt går i uppfyllelse så är destinationen Stockholm.  

Nu när jag har bott här har de här känslorna förstärkts. Sverige är ett land som kan uppskatta livets små glädjeämnen och samhörighet. Varje morgon när jag åkt med buss till jobbet har samma man stått vid busshållplatsen före mig. Trots att vi inte vet någonting om varandra, förutom att vi varje morgon har samma riktning och tidtabell, hälsar vi med ett leende. Varje morgon låter han mig gå före honom in i bussen – även om han  skulle ha anlänt till busshållplatsen tio minuter före mig. På hemresan är det jag och den unga jordgubbssäljande killen vid tunnelbanestationen som hälsar på varandra. För sådana är människorna här.

Jag har upptäckt att Finland och Sverige på många sätt är som syskon: nära men ändå olika. Som tur argumenterar de inte lika ofta med varandra som jag med min egen bror. Sverige lyser med sin tolerans och glädje medan Finland i sin tur erbjuder säkerhet och fridfullhet.

Det har varit spännande att jämföra ländernas kultur och vardagsliv, även om flytten till Sverige inte i sig var någon kulturchock. Stockholms livliga stadsliv med sin mångkulturalitet har gjort ett intryck på flickan som vuxit på landet. Mitt hjärta slår ändå för naturens lugn och Vasas passligt stora studentgemenskap som väntar där hemma.

Min praktik har fått mig att bättre förstå hur viktiga dessa internationella erfarenheter är. De breddar inte endast  vårt synsätt utan de lär oss också att uppskatta vår egen kultur på ett nytt sätt. Ett exempel på det är utbudet i Prisma-mataffärerna, som vi tillsammans med Janne saknat.

Jag har lärt mig mycket här och jag tror att av dessa lärdomar kommer jag att ha nytta av både på ett personligt plan och i yrkeslivet.

Ett speciellt tack till Janne som hjälpt mig med mitt slutarbete, till Emma för att du alltid hjälpte mig att hitta rätt rum, till Tuire, för att du så gott som varje morgon frågat hur illa min hemlängtan är, och förstås till hela konsulatet för både de hektiska och mindre hektiska dagarna.

Tack till alla er som varit en del av den här praktiken. Ni har gjort den här tiden oförglömlig och berikat mitt liv. Även om jag är ivrig över att återvända till Finland finns det många saker och människor som jag kommer att sakna här.

Avslutningsvis vill jag också säga att trots våra skillnader så har vi även mycket vi kan lära oss av varandra – oberoende av ålder eller yrke.

Tack så mycket, kiitos paljon, ja halataan, kun tavataan.

Jag kommer säkert att sakna er i framtiden.

Praktikant Ansa Puutio

Ansa var konsulatets praktikant från maj till augusti 2024. Till vardags studerar hon på Vasa yrkeshögskola.