Det är inte dags att säga adjö…

…utan på återseende! Min intressanta treåriga tjänst som Finlands försvarsattaché i Sverige går mot sitt slut. Vilken period det har varit – många positiva saker och händelser, men tyvärr också faktorer som undergräver vår säkerhetsmiljö, som Rysslands attack mot Ukraina.

I denna oroliga tid är behovet av olika typer av samarbete viktigare än någonsin. Sverige är och har varit Finlands närmaste bilaterala partner, både under de senaste åren och genom tiderna. Under osäkerhet är det viktigt att ha goda vänner och att nyckelaktörerna känner varandra på ett personligt plan. Som vår president Niinistö har sagt: du ska veta vem du ska ringa när en kris kommer.

Finlands försvarsmakt upprätthåller och utvecklar militär beredskap under alla förhållanden, vid behov tillsammans med våra viktigaste partner. Finland har i god tid reagerat på förändringar i säkerhetsmiljön. Trovärdigt försvar bildar en tröskel som förhoppningsvis förhindrar att kriser uppstår. Men om det sker, då är vi redo idag och imorgon, här och nu – alla dagar om året.

De mest minnesvärda ögonblicken från min tid i Stockholm är deltagandet i presidentens statsbesök och dagen då Finland gick med i Nato. I år är det också hundra år sedan den första försvarsattachén kom från Finland till Sverige, och detta firade vi i samband med Försvarets fanfest, till vilken jag hade bjudit ett stort antal av mina föregångare.

Även min familj har haft det mycket bra i Sverige, vare sig det handlat om vardagliga rutiner, att resa runt i landet, lära känna historia och kultur eller arbetsrelaterad representation. Alla dessa erfarenheter har verkligen utvecklat mig både som person och i min yrkesroll. Dessutom har de gett mig och familjen minnesvärda händelser, vilket vi känner oss mycket privilegierade över.

Jag vill tacka er alla för ert goda samarbete, för säkerheten, vänskapen och stödet – och önskar er all lycka i framtiden. Jag vill i detta sammanhang framföra mitt särskilda tack till personalen på vår ambassad för min och försvarsmaktens räkning –  samarbetet är betydande när vi tillsammans främjar fosterlandets angelägenheter.

Tack för de senaste åren, nu är det dags att gå vidare till nya utmaningar och uppgifter.

Med vänlig hälsning och önskan om en trevlig fortsättning på året,

Joakim

PS: Min efterträdare kommodor Juha Kilpi börjar i augusti. Lycka till och allt gott till dig Juha!

Joakim Salonen

Överste Joakim Salonen tjänstgjorde som Finlands försvarsattaché i Sverige under åren 2020-2023.