Sjusovardagen firas i Nådendal

Den 27 juli firas sjusovardagen i Finland, och speciellt i Nådendal där dagen hedras med en traditionell sjusovarfestival 26–27.7. Höjdpunkten på festivalen är då Finlands officiella sjusovare kastas i havet tidigt på onsdag morgon. Sjusovarens identitet hemlighålls in i det sista.

Sjusovarfestivalen ordnas i havsnära Nådendal. Fotograf: Esko Keski-Oja.

Sjusovardagen är en gammal kristen högtid som har sina rötter i en legend om sju kristna som under en förföljelse flydde till en grotta och sov där i tvåhundra år. I Finland har man firat sjusovardagen sedan medeltiden. Traditionen säger att den som sover länge den här dagen kommer att vara trött hela det kommande året.

I Finland firas sjusovardagen speciellt i Nådendal sedan slutet på 1800-talet. Även städerna Salo, Heinola och Hangö utser årligen egna sjusovare. Även i andra länder i Norden och Europa firas sjusovardagen, och fram till 1901 var dagen en helgondag i Sverige.

Ut på stan i nattsärk

År 2013 fick Hanna-Leena Laihonen, ordförande i föreningen Naantalin oppaat ry, äran att kastas i havet. Fotograf: Esko Keski-Oja.

I Nådendal inleds sjusovardagen klockan sju på morgonen när personen som valts till landets officiella sjusovare kastas i havet vid gamla stadens strand. Att bli vald till sjusovare är en hedersbetygelse som går till en person som verkat för Nådendalstraktens bästa. Vem som är årets sjusovare hålls hemligt in i det sista och klarnar för publiken först när personen kravlar sig upp ur vattnet.

Även Muminfamiljen är på plats på sjusovardagen. Fotograf: Esko Keski-Oja

Sjusovarfestivalen startar redan dagen innan med program som handarbetsmarknad, barnloppis, modeshow av Jukka Rintala och politiska debatter kring aktuella ämnen. På själva sjusovardagen fortsätter programmet efter att sjusovaren kastats i havet med bland annat cirkus och dansbanedans. På sjusovardagen får man gå ut på stan i pyjamas för kl 9.00 går ett sjusovarfestivaltåg genom stan och alla nattklädda är välkomna att delta.

Läs mera:

Officiell turistsajt för Nådendal(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Naantalin Matkailu (på finska)(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Yle: Unikeot Naantalin auringon alla (på finska)(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Yliopiston almanakkatoimisto: Nukuttaako? Unikeonpäivän vietosta ja taustasta (på finska)(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Text: Fanni Appelberg

Foton: www.naantalinmatkailu.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)