Sveriges enda sverigefinska teater fyller 20 år

I år firar Sveriges enda sverigefinska teater UusiTeatteri sin tjugoåriga tillvaro. Sedan 2002 har UusiTeatteri producerat teater för barn och unga. Mottot för teatern ”UusiTeatteri – ny teater för barn och unga” säger allt; Teaterns utbud är unikt och nytt och du hittar inte likadant någon annanstans.

En kvinna sitter på golvet i regnbyxor, solglasögon och en solhatt, i bakgrunden en tvättlina med upphängd tvätt.
Foto: Kai Kangassalo

Hemscenen för UusiTeatteri finns på Olympiateatern som ligger i Vasastan i Stockholm. Föreställningar visas på svenska, finska och även tvåspråkiga föreställningar finns att se. Dessutom turnerar UusiTeatteri runt Sverige och föreställningar kan bokas för till exempel skolor. Att det finns föreställningar på finska är en hjärtesak för teatern eftersom de med sitt arbete vill stödja och främja sverigefinska barns och ungas språk och identitet.

Jubileumsårets vårerbjudanden består av lite äldre och helt ny produktion. Alla föreställningar hålls på svenska och finska.

Våren börjar med den poetiska föreställningen Solen sover. Manusförfattaren och regissören för föreställningen är Juha Korpi. Målgruppen är 2–6-åringar.

Tidfri, som handlar om fritid, har urpremiär den 20 april. Föreställningen handlar bland annat om trötthet, brådska och att hålla tidtabeller. Målgruppen är barn vid 5–9-års ålder.

Som en nyhet börjar UusiTeatteri under senvåren med improvisationsteater för unga och vuxna. Teatern bjuder in tittarna till att njuta av skådespelarnas improvisation utifrån publikens idéer och förslag.

Förbeställda föreställningar kan hållas på två språk.

Fast UusiTeatteri nu fyllt vuxen ålder lovar de att alltid ha barnasinnet kvar. Ytterligare information om teatern och utbudet hittar du på UusiTeatteris webbplats(Länk till en annan webbplats.).

Grattis till den 20-åriga teatern!