Finländska ordenstecken till fyra framstående svenskar

Minister Stefan Wallin överräckte ordenstecken till fyra framstående svenska medborgare den 13 april på 50-årsjubileet för Kulturfonden för Sverige och Finland på Hanaholmen.

Följande personer tilldelades ordenstecken:

  • Anders Björck, tidigare försvarsminister, ordförande för Kulturfonden för Finland och Sverige, har förlänats Kommendörstecknet av I klass av Finlands Vita Ros orden.
  • Mats Wallenius, fonddirektör för Kulturfonden för Sverige och Finland, sekretariatet i Sverige och generalsekreterare för Föreningen Norden har förlänats Riddartecknet av I klass av Finlands Lejons orden.
  • Bengt Lindroth, journalist och tidigare Helsingforskorrespondent för Sveriges Radio har förlänats Riddartecknet av I klass av Finlands Lejons orden.
  • Paula Ehrnebo, fil.dr. tidigare vicedirektör för språkrådet har förlänats Riddartecknet av I klass av Finlands Lejons orden.
Anders Björck F.d. försvarsminister, ordförande för Kulturfonden för Finland och Sverige Anders Björck

Som landshövding i Uppsala län skapade Anders Björck gränsöverskridande kontakter och samarbete med landskapet Åland. Björck blev styrelsemedlem i Kulturfonden för Sverige och Finland år 2004 och år 2009 blev han vice ordförande för fonden. På dessa poster har Björck visat ett djupt intresse för att främja relationerna mellan våra länder. Han ansåg det viktigt att värna om Sveriges och svenskarnas intresse för Finland även i framtiden. Björck deltog i grundandet av Anders Chydenius-stiftelsen och var viceordförande för stiftelsen åren 2001-2003. Björck har även haft andra viktiga förtroendeuppdrag där kontakterna till Finland varit viktiga.

Anders Björck var Sveriges försvarsminister 1991-1994. Han var riksdagsledamot i över 30 år (1969-2002) och hade under den tiden många viktiga poster, bl.a. förste vice talman 1994–2002. Björck var medlem av Europarådets parlamentariska församling 1976-1992, och år 1989 valdes han till dess president. Från år 2003 var han landshövding i Uppsala län fram till sin pensionering år 2009.

Paula Ehrnebo Fil.dr., tidigare vicedirektör för språkrådet Paula Ehrnebo

Filosofie doktor, språkvårdare Paula Ehrnebo är född i Finland men har under hela sin karriär bott i Sverige. Ehrnebo har gjort ett betydande arbete för det finska språket som direktör för Sverigefinska språknämndens sekretariat. Ehrnebos dagliga arbetet omfattar alla de frågor som rör finska språkets status i Sverige och har blivit en självklar auktoritet på området. Hon deltar även aktivt i det språkliga samarbetet mellan Sverige och Finland.

Paula Ehrnebo avlade filosofie magisterexamen vid Åbo Akademi och inledde därefter sin karriär som lärare för tolk- och översättarlinjen vid Stockholms universitet. År 1988 blev Ehrnebo direktör för Sverigefinska språknämndens sekretariat. Språknämnden uppgick år 2006 i svenska Språkrådet, och sedan dess har Ehrnebo varit chef för den finska språkvården och därtill varit ställföreträdande chef för hela Språkrådet. Ehrnebo disputerade vid Stockholms universitet år 2007 med en avhandling om hur finska språket används i sverigefinsk media.

Mats Wallenius Fonddirektör för Kulturfonden för Sverige och Finland, generalsekreterare för Föreningen Norden Mats Wallenius

Generalsekreteraren för Föreningen Norden Mats Wallenius har i sitt arbete som medlem av Hanaholmens kulturella arbetsgrupp sedan 1992 engagerat sig för att främja relationerna mellan Sverige och Finland. Under Förberedelserna för Märkesåret betydde för Wallenius en ytterligare fördjupad relation till Finland. Som medlem av den svenska Nationalkommittén för märkesåret hade han en central position i planeringsprocessen. Wallenius insats för det framgångsrika genomförandet av Märkesåret är betydande.

Mats Wallenius utsågs till förbundssekreterare för Föreningen Norden sekreterare år 1987 och efter två till generalsekreterare för organisationen. År 1999 utsågs han till direktör för Nordiska kulturfonden i Köpenhamn, en post som han hade i sex år. År 2007 återgick han till arbetet som generalsekreterare för Föreningen Norden. Under sin studietid var Wallenius bl.a. ordförande för Svenska förenade studentkårer.

Bengt Lindroth Tidigare Helsingforskorrespondent för Sveriges Radio, journalist Bengt Lindroth

Journalist Bengt Lindroth har arbetat som Helsingforskorrespondent för Sveriges Radio i tre repriser (på 1980-talet, 1995-1997, 2002-2006). Både som korrespondent och som journalist i Stockholm har Lindroth bevakat Finland, Baltikum och de nordiska länderna. Lindroth besitter en unik kunskap om nordiska samhällsfrågor. Eftersom Lindroth lärt sig finska har han kunnat analysera Finland och finländska fenomen också i sådana frågor som är svåra att tolka för utlänningar. Lindroth har gett sina lyssnare i Finland en djuplodande och nyanserad bild, dock utan att glömma de kritiska aspekterna.

Bengt Lindroth har varit i Sveriges Radios tjänst i över 30 år. Därtill har han arbetat på Expressens ledarredaktion i tio år. Efter sin pensionering har Lindroth ställt sin expertis till förfogande bl.a. för Märkesårskommittén. Även Kulturfonden för Sverige och Finland har dragit nytta av Lindroths sakkunskap vid ett flertal tillfällen under senare år. Lindroth har också gjort ett lättläst sammanfattning av vetenskaplig forskning om de kulturella skillnaderna mellan Finland och Sverige. I år kallades Bengt Lindroth till korresponderande medlem av Svenska litteratursällskapet i Finland.