Coronavirusnyheter i Sverige

Sveriges regering har beslutat om att slopa inreseförbudet från EU-/EES-länder från och med den 9 februari.

Sverige häver flera restriktioner den 9 februari. Begränsningarna för deltagarantal på idrotts- och kulturevenemang samt övriga stora tillställningar slopas.

Följande restriktioner och rekommendationer hävs från och med den 9 februari:

Deltagartaket för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster slopas, liksom möjligheten för arrangörer att kräva vaccinationsbevis. Detta gäller även för mässor.

På serveringsställen begränsas inte längre sällskaps storlek. Krav på avstånd och stängningstid slopas.

På handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamhet slopas kvadratsmetersbegränsningar.

För långväga kollektivtrafik slopas munskyddsrekommendationen, samt sittplatskrav.

Även avrådan från att delta i eller anordna större sociala sammankomster slopas.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar från och med den 9 februari inte längre den breda allmänheten att testa sig för covid-19 vid symptom. Istället kommer testningen att fokusera på personal och patienter inom hälso- och sjukvården.

För mer information: 

Folkhälsomyndigheten(Länk till en annan webbplats.).

Regeringskansliet(Länk till en annan webbplats.).

Alla aktuella restriktioner finns på webbplatsen Krisinformation.se(Länk till en annan webbplats.).

Anvisningar för inresande

Sveriges regering har beslutat om att slopa inreseförbudet från EU-/EES-länder. Från och med den 9 februari behöver resande från EU-/EES-länder inte längre uppvisa covidintyg eller negativt covid-19-test.

För länder utanför EU/EES gäller ett tillfälligt förbud för icke nödvändiga resor. För att resa in till Sverige utanför EU/EES måste man uppvisa ett covidbevis samt omfattas av ett undantag, till exempel att man har nära familjeanknytning till en person som bor i Sverige. Förbudet gäller fram till den 31 mars 2022.

Mer information:

Polisen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Regeringskansliet(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Folkhälsomyndigheten(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Inre gränskontroller kan utföras både vid inresa till och utresa från Sverige. Svenska polisens rekommendation är att alltid ha med sig pass eller ett nationellt ID-kort. För nordiska medborgare räcker det med körkort. Vid behov ska du dock kunna styrka ditt medborgarskap.

Mer information:

Polisen (Länk till en annan webbplats.)

Regeringskansliet (Länk till en annan webbplats.) 

Hälsa

Personer som känner sig sjuka uppmanas till karantän. I en sådan situation bör man hålla sig hemma mellan 7 och 21 dagar beroende på om man har ett bekräftat fall av covid-19, hur allvarliga symtom man har och hur tät kontakt man har med personer som ingår i riskgrupper. Också vuxna som bor med någon som har covid-19 är rekommenderade att stanna hemma i sju dagar även om de inte själva har symtom. Den allmänna rekommendationen är att hålla två meters avstånd till andra människor.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att stoppa spridningen av covid-19-viruset är: Stanna hemma ifall du är sjuk. Tvätta händerna ofta och använd en alkoholbaserad handdesinfektion om du inte kan tvätta händerna. Nys och hosta i armvecket. Undvik att röra vid ögon, näsa och mun. Håll 1–2 meters avstånd till andra människor. 

Aktuell information gällande kravet att bära ansiktsmask på flyg till Sverige bör kontrolleras på flygbolagens webbsida. Det finns ingen allmän rekommendation för att använda ansiktsmask. 

Mer information:

Vårdguiden 1177.se(Länk till en annan webbplats.) 

Krisinformation.se(Länk till en annan webbplats.) 

Vårdsystemet har inom vissa regioner försatts i beredskapsläge och icke-akuta vårdingrepp flyttas till senare tidpunkter. Situationen inom sjukvården är enligt myndigheterna stabil trots den ökade belastningen.

Medborgare från andra nordiska länder som tillfälligt vistas i Sverige får läkarvård vid behov, såsom personer bosatta i landet. Alla resenärer rekommenderas att ha med sig ett europeiskt sjukvårdskort, vilket går att beställa gratis från Folkpensionsanstalten.

Tillfällig pandemilag

En tillfällig pandemilag trädde i kraft den 10 januari 2021. Vid behov möjliggör lagen nedstängningar av till exempel köpcenter. Den tillfälliga lagen gäller till och med den 31 maj 2022.

Mer information:

Regeringskansliet(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Nationella råd

Rekommendationen är att vaccinera sig. För dig som är vuxen och kan vaccinera dig men ännu inte gjort det gäller rekommendationen att hålla avstånd till andra. Undvik särskilt nära kontakt med personer i riskgrupp eller personer som är 70 år och äldre.

Mer information:

Folkhälsomyndigheten(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Ambassadens kundtjänst

Ambassadens telefonväxel och konsulatets kundtjänst är överbelastade. Innan du tar kontakt med oss vänligen läs informationen på vår webbplats och våra kanaler i sociala medier, samt informationen på utrikesministeriets webbplats. Där har vi listat svaren på de vanligast förekommande frågorna.

Ta i första hand kontakt med konsulatet via e-post: [email protected]. Vid brådskande ärenden kan du ringa konsulatet på +46 8 676 6700 – öppettiderna är måndag – fredag klockan 9–12.

På grund av det rådande undantagstillståndet orsakat av coronaviruset tar vi endast emot kundbesök med tidsbokning. Tider kan bokas på ambassadens webbsida. Tidsbokningar tas ej emot via telefon.

Personer som har ett brådskande behov av nytt pass eller ID-kort ombeds att på förväg läsa instruktionerna på ambassadens webbplats och att till kundbesöket ha med sig ett giltigt personbevis från Skatteverket.

Finland, likt andra Schengenländer, har på grund av coronaviruset tillfälligt stoppat behandlingen av visumansökningar på sina beskickningar. Detta gäller tills vidare sedan den 19 mars.

Finlands ambassad i Stockholm: Kontaktuppgifter, tidsbokning samt öppettider (Öppnar nytt fönster)

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer och personer som redan vistas i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Ifall du redan gjort en reseanmälan men din vistelse blir längre än planerat bör du ändra slutdatumet i reseanmälan. På så sätt får vi information om att du fortfarande befinner dig i landet och kan kontakta dig med information och förfrågningar. Ifall du registrerat dig i tjänsten kan du uppdatera slutdatumet själv. Om inte, ombeds du att göra en ny reseanmälan.

Om du inte har något slutdatum i din reseanmälan eller om du återvänder tidigare ska du radera din reseanmälan. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du själv ändra din reseanmälan. Om du inte har registrerat dig kan du skicka en begäran om att radera din reseanmälan per e-post till [email protected]. Vi ber dig uppmärksamma att tjänsten för att ändra och radera reseanmälningar stundtals kan vara överbelastad.