Glada Vappen!

Ballonger Den sista april och första maj firas vårens ankomst på båda sidor av Bottenviken. I Sverige samlas folk på valborgsmässoafton vid majbrasorna och sjunger in våren. I Helsingfors samlas man kring en staty som blir renskrubbad, tar på sig studentmössan och önskar varandra Glada Vappen!

För de flesta nordbor är Valborg högtiden då vinter äntligen är slut och våren hälsas välkommen. Att valborgsmässoafton firas till minnet av ett en engelsk kungadotter som verkade som abbedissa i ett kloster i Bayern under 700-talet och blev helgonförklarad är det nog inte många som tänker på. Efter en lång vargavinter, sen vår och nyckfullt aprilväder med blötsnö- och hagelskurar är det många som längtar efter att inleda picknicksäsongen med skumvin i gröngräset.

Havis Amanda Havis Amanda har fått en teknologmössa

På valborgsmässoafton vallfärdar helsingforsborna till torget kring statyn Havis Amanda mellan Esplanadparken och Salutorget. Hängandes i selar från en lyftkran skrubbar ett gäng studenter sjöjungfrun med skurborstar och såpa så att hela fontänen kring henne fylls av skum. På slaget kl 18 förses hon med en studentmössa, startskottet för två dagars valborgsfest. Folkmassan förvandlas till ett hav av vita, eller något gulnande, studentmössor, flygande champagnekorkar och kramar och Glada Vappen till höger och vänster.

"Glada Vappen!" som finlandssvenskarna önskar varandra kan tyckas vara en märklig konstruktion. Man skulle ju inte säga goda julen eller glada påsken. Men ordet Vappen är en finlandism, en översättning av Vappu, som är namnet Valborgs finska motsvarighet. De finskspråkiga säger Hauskaa Vappua!

Humpsvakar Teknologorkestern Humpsvakar

På morgonen den första maj sjungs våren in av studentkörerna. Finlandssvenskarna samlas i Kajsaniemiparken för att lyssna till Akademiska sångföreningen som följs av teknologernas blåsorkester Humpsvakar. De finskspråkiga sluter upp i Brunnsparken där Ylioppilaskunnan laulajat sjunger och Retuperän WBK spelar.

Sedan är det dags för ”sillis”, dvs. sillfrukost. De olika studentnationerna dukar ut bord i parkerna, andra breder ut sin picknickfilt, går hem till varandra eller till restauranger för att äta mängder med olika sorters sill, potatissallad, ägg, och korv, dricka snaps och sjunga snapsvisor. Barnen dricker mjöd, ofta hemgjord, och äter struvor.

Simaa ja tippaleipiä Mjöd och struvor

I Finland bakas inte struvorna med struvjärn, utan de är ett virrvarr av degremsor som friteras och beströs med pudersocker.

Första maj är också i Finland arbetarnas högtid då vänstern samlas och tågar med röda fanor. Men mer och mer har Valborgsfirandet blivit den finländska motsvarigheten till karnevalen som firas i många mellaneuropeiska länder. Man klär ut sig i peruker och masker och hänger serpentiner runt halsen. Barnen får ballonger och majviskor, käppar med remsor av färgat papper. Alla vill fira att vintern rasat och att den vackra finländska sommaren nu är i antågande.