Finländska succépjäsen En familj till Sverige

Efter fler än 60 föreställningar i Finland och Thaliapriset för årets föreställning 2011 kommer En familj/Perheenjäsen till Sverige för en Riksteaterturné. Uppväxtskildringen, där den finländska dramatikern och regissören Milja Sarkola blandat verklighet med fiktion, berör fäder och döttrar i allmänhet och två generationer teaterarbetare och deras relationer i synnerhet. Pjäsen fick sin Sverigepremiär i Hallunda den 5 mars.

Perheenjäsen En familj/Perheenjäsen, som spelas på finska och textas till svenska, är en berättelse om generationer och familjerelationer, igenkännlig för alla vars familjer någon gång valt jobbet i stället för varandra
– De flesta i publiken verkar kunna reflektera över sina egna liv kring konflikten mellan arbete – föräldraskap, kontakt och kontaktlöshet mellan generationer när de ser den, säger dramatikern och regissören Milja Sarkola om föreställningen där Antti Holma, Lotta Lehtikari. Seppo Merviä och Hanna Raiskinmäki medverkar på scen.

Milja Sarkola kommer från en teaterfamilj. Hennes pappa är Asko Sarkola, för många i Sverige lika med Pinnen, från filmen Höjdhopparen, men en stor kulturpersonlighet i Finland och chef på Helsingfors Stadsteater. Milja Sarkola valde också hon teatervärlden och kom efter ett par försök, in på Dramatiska Institutet, DI i Stockholm och Teaterhögskolan i Helsingfors samtidigt. Men valde till slut sin hemstad.

– Jag har ofta funderat på vad som hade hänt om jag istället valt Sverige. Därför är det fint att gästspela i Sverige nu, säger hon.

Hur var det då att skriva om sina egna familjerelationer? Om sitt konstnärliga arbete? Om en frånvarande far?

– Visst ingick det en hel del rädslor i det. Men jag har burit på det här ämnet så länge att det kändes viktigt att våga. Och i själva skrivprocessen skyddade jag mig genom att inte tänka på vad omvärlden kommer att tycka.

Årets föreställning

Foto: Pauliina Feodoroff Foto: Pauliina Feodoroff

En familj/perheenjäsen fick Finlands viktigaste pris Thaliapriset för årets föreställning 2011. Ur juryns motivering: ”… en intressant och fräsch dramatext. Föreställningen, som utgår från den, är ett pricksäkert, känsloväckande och behärskat scenkonstverk. /.../ en verkningsfull föreställning som djupt sjunker in i människan och som åskådaren efteråt stannar upp vid, för att fundera över sitt eget förhållande till sina föräldrar, sina barn, sitt eget arbete och den omgivande världen…”

Milja Sarkola (f. 1975) är konstnärlig ledare för Teatteri Takomo. Hon är dramatiker och regissör. Hon var medregissör till dansföreställningen Ihmisen asussa som tilldelades det internationella Prix Jardin d’Europé 2012 – koreografipriset. Priset är en del av ImPulsTanz-festivalen i Wien.

Turnén är ett samarbete mellan Riksteatern och Teatteri Takomo. Föreställningen ingår i Scen utan gränser – Rajaton näyttämö, en plattform för samarbete och branschutveckling inom scenkonst i Sverige och Finland.

En familj/Perheenjäsen (Öppnar nytt fönster)