Finland vill avskaffa bostadslösheten före 2027

Finlands miljöministerium har gett Juha Kaakinen ett ambitiöst uppdrag: att se till att det inte finns hemlösa i Finland år 2027. Finland har hittills lyckats minska på bostadslösheten som det enda landet i Europa men målet i regeringsprogrammet från år 2019 är att avskaffa bostadslösheten helt. Såväl boenderådgivning som bostad först-principen har visat sig vara effektiva sätt att förebygga förlust av bostad.

För närvarande finns det cirka 4 000 bostadslösa i Finland.  För 5 år sedan var motsvarande siffra cirka 7 000 och för 10 år sedan cirka 8 400. Den sjunkande trenden har hållit i sig trots pandemin. Under 2021 var minskningen cirka 9 procent och under 2020 var den cirka 5,6 procent.

Utredaren Juha Kaakinen har tidigare varit bland annat verksamhetsledare för Y-stiftelsen. Stiftelsen bygger och köper bostäder och för de bostadslösas intressen i den offentliga debatten. Kaakinen anser att målet är möjligt att nå. Det råder en bred politisk konsensus om vikten av att avskaffa bostadslösheten och det gränsöverskridande samarbetet mellan de olika parterna är bra. Som ett exempel kan en kommentar av miljöminister Maria Ohisalo, som ansvarar också för bostadsärenden, lyftas upp:

– Att ha en bostad är en mänsklig rättighet och det är ohållbart att inte alla har en bostad i ett så pass rikt och välmående land som Finland. Trots en utveckling i rätt riktning har vi inte gjort tillräckligt mycket än.

Hjälp i stället för avhysning

Som exempel på samarbete mellan olika parter kan nämnas boenderådgivarna vid kommunala bostadsbolag. Boenderådgivarna kan hjälpa den som hyr lägenheten redan i ett tidigt skede innan problemen hunnit bli alltför stora. Det kan handla till exempel om svårigheter att ta hand om lägenheten, betala hyran eller följa ordningsregler.

I Helsingfors stads bostäder har vräkningar från lägenheter, processer i domstolar och upphandlandet av krisboenden för barnfamiljer minskat efter man anställt rådgivare. Mellan 2008 och 2015 minskade utvräkningarna från 193 till 113 stycken och av de som sökte om hjälp blev ytterst få till sist vräkta. Målet är att ge råd och hjälpa i stället för att till exempel stämma hyresgästerna i tingsrätten för uteblivna hyror.

Det finns också boenderådgivare i kommunernas socialtjänster och miljöministeriet har lagt fram ett lagförslag som skall öka penningflödet till kommunerna så att de kan anställa fler rådgivare.

Bostad – en mänsklig rättighet

Om någon redan hunnit bli bostadslös, har Finland sedan länge tillämpat bostad först -principen. Det är en mänsklig rättighet att få en bostad och målet är att alla ska få en bostad först, därefter behandlas till exempel missbruksproblemen eller de psykiska sjukdomarna som orsakade bostadslösheten. Att inte missbruka alkohol eller droger än inte ett krav för att få en egen bostad. I många länder har bostaden i stället setts som ett pris efter att man har till exempel lyckats stävja missbruket.

Problemen kan också vara svåra att behandla om man saknar en bostad. Det kan vara komplicerat att till exempel söka jobb eller gå på en utbildning utan bostad, och att ha en bostad kan hjälpa till att ordna resten av livet.

– Hemlöshet leder ofta till en ond cirkel där hemlösheten orsakar ekonomiska svårigheter och de ekonomiska svårigheterna upprätthåller i sin tur hemlösheten, förklarar minister Ohisalo.

Text: Janne Peuhkuri, högskolepraktikant