Tuomioja till Barcelonaprocessens utrikesministermöte i Haag

Pressmeddelande 279/2004
26.11.2004


Utrikesminister Erkki Tuomioja representerar Finland vid Barcelonaprocessens utrikesministermöte i Haag den 29-30 november 2004. Barcelonaprocessen är ägnad åt att främja samarbetet mellan EU och Medelhavsländerna. Europa-Medelhavspartnerskapet grundar sig på Barcelonaförklaringen, som godkändes i Barcelona i november 1995, och har som syfte att säkra fred, stabilitet, ekonomiskt välstånd och social utveckling i Medelhavsområdet. EU:s partnerländer i processen är Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Marocko, palestinska myndigheten, Syrien, Tunisien och Turkiet.

Förutom att granska situationen i Mellanöstern kommer ministrarna under mötet i Haag att utvärdera Barcelonaprocessens resultat, diskutera de ekonomiska reformernas och investeringarnas inverkan på den ekonomiska tillväxten samt godkänna stadgarna och verksamhetsplanen för Anna Lindh -stiftelsen, som har som syfte att främja dialogen kulturer emellan.

Ytterligare upplysningar: utrikesrådet Heikki Hannikainen, tfn 040-538 9486, och ministerns tjänstemannasekreterare Marianne Huusko-Lamponen, tfn 040-5696235.