Möte mellan republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 80/2005
11.3.2005




Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt möte fredagen den 11 mars Finlands medlemskap i FN:s kommission för mänskliga rättigheter åren 2005-2007 och Finlands kandidatur till ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) år 2008. Dessutom behandlades Kroatiens samarbete med Internationella brottsmålsdomstolen (ICTY), som behandlar krigsförbrytelser inom det forna Jugoslaviens område.

Vid ingången av 2005 inledde Finland sin treåriga medlemskapsperiod i FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Medlemskapet är av betydelse för Finland, eftersom FN:s kommission för mänskliga rättigheter spelar en unik roll både som skapare av en uppsättning världsomfattande människorättsnormer och människorättsmekanismer och som en instans som ingriper i och förebygger kränkningar av de mänskliga rättigheterna. De fastställda prioritetsområdena inom Finlands människorättspolitik är i synnerhet kvinnornas rättigheter, barnens rättigheter, förebyggande av diskriminering, minoriteternas rättigheter, ursprungsbefolkningarnas rättigheter, handikappades rättigheter, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter samt bekämpning av människohandel.

Finland ställer upp som kandidat till ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa år 2008. Ordförandeland väljs vid utrikesministrarnas möte i Ljubljana i december 2005. Efter det nuvarande ordförandelandet Slovenien är Belgien ordförande år 2006 och Spanien år 2007. Relationen mellan OSSE och andra internationella aktörer, särskilt Europarådet och FN och också Europeiska unionen kommer att accentueras i framtiden. Det är viktigt att samarbetet utvecklas och överlappande arbete undviks.

Europeiska unionen förutsätter att länderna på västra Balkan fullgör de internationella förpliktelserna, inkl. fullt samarbete med Internationella brottsmålsdomstolen (ICTY), som behandlar krigsförbrytelser inom det forna Jugoslaviens område. Finland anser det viktigt att EU konsekvent följer denna gemensamt överenskomna ICTY-politik. Uppskattningarna av samarbetet med länderna i området måste grunda sig på ICTY:s uppskattningar, som har i uppdrag av FN att sköta krigsförbrytelsefrågor inom det forna Jugoslaviens område. Finland konstaterar att de villkor som Europeiska rådet i december ställde för Kroatiens medlemskap inte har uppfyllts.

Ytterligare information: enhetschef Johanna Suurpää, tfn 09 1605 6551, enhetschef Anu Laamanen-Ryter, tfn 09 1605 5357 och enhetschef Kai Sauer, tfn 09 1605 5784, utrikesministeriet









mänskliga rättigheter