Finland lanserar ett klimatdiplom för att stärka sin internationella profil

Utrikesministeriet introducerar ett nytt klimatdiplom, Climate Honours. Med detta diplom vill Finland uppmärksamma och tacka klimataktörer för det arbete de gör för framtiden. Diplomet riktas särskilt till små men nytänkande aktörer och det delas ut via Finlands ambassader och konsulat till personer och organisationer runt om i världen.

Internationella utredningar visar att Finland är en uppskattad klimataktör och att aspekterna som rör miljö och hållbar tillväxt är en av Finlandsbildens starka sidor. Utrikesministeriets diplom Climate Honours är ett led i arbetet med att stärka den internationella profilen samtidigt som man riktar fokus på dem som utför konkret klimatarbete. Namnen på diplommottagarna publiceras på webbplatsen untilweact.fi som presenterar Finlands klimatarbete. Webbplatsen är ett brett infopaket om Finlands klimatkompetens såväl på kommunnivå, i företagsvärlden som på utbildningsområdet.

Finland vill tacka klimataktörer

Med klimatdiplomet vill Finland väcka debatt om klimatfrågor och lyfta fram internationella aktörer som arbetar för vår gemensamma framtid. Climate Honours-diplomet är inte bara en hyllning till aktörerna för ett ihärdigt arbete, utan också ett budskap om vikten av ett gränsöverskridande samarbete.

”Det är vår uppgift att se till att även kommande generationer har möjlighet att njuta av en frisk planet. Ett nära internationellt samarbete är nödvändigt för att vi ska kunna trygga goda levnadsmöjligheter för nuvarande och kommande generationer", säger utrikesministeriets klimatambassadör Kerstin Stendahl

Klimatdiplomet ger också en möjlighet att presentera Finlands kompetens inom hållbar utveckling och innovationer för att hitta gemensamma lösningar.

Klimatfrågor allt viktigare

Under de senaste åren har klimatrelaterade frågor fått mer tyngd i olika globala opinionsmätningar. Bland annat den årliga undersökningen om landsbilder Anholt-Ipsos Nation Brands Index visar att människor är mest bekymrade över miljöfrågor. Finlands profil som en klimataktör är väldigt stark: i denna undersökning placerar sig Finland på plats 5 av 60 länder när det gäller miljö- och klimatfrågor.

Enligt en färsk undersökning som Bloom Consulting gjort i tio länder anser 85 procent av svarspersonerna att Finland är en relativt betydande, betydande eller mycket betydande aktör när det rör sig om att lösa globala utmaningar, till exempel klimatförändringar.  

Klimatdiplomet är en fortsättning på diplomen för jämställdhet

Klimatdiplomet följer i den prisbelönta utmärkelsen Hän Honours fotspår. Hän Honours lanserades 2019 och har lyft fram olika aktörer som arbetar med jämlikhetsfrågor i mer än 20 länder. Hän Honours belönades som 2021 års bästa kommunikationsstrategi vid den ansedda konferensen City Nation Place.

Ytterligare information:

Mediekontakter och intervjuförfrågningar

  • Meira Pappi, expert på Finlandsfrämjande, enheten för offentlig diplomati, tfn +358 40 1408 940
  • Kerstin Stendahl, klimatambassadör, enheten för klimat- och miljödiplomati, tfn +358 295 3550 310
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fö[email protected]