Avtal om skydd av investeringar mellan Finland och Serbien och Montenegro har undertecknats

Pressmeddelande 177/2005
25.5.2005


Finlands ambassadör i Serbien och Montenegro Anna-Maija Korpi undertecknade den 23 maj ett avtal om främjande och skydd av investeringar mellan Finland och Serbien och Montenegro. För Serbien och Montenegros del undertecknades avtalet av ministern för utländska ekonomiska förbindelser Predrag Ivanovic.

Genom avtalet försöker Finland trygga verksamhetsförutsättningarna för det finländska näringslivets investeringar i Serbien och Montenegro. Avtalet garanterar att finländska investeringar inte diskrimineras jämfört med landets egna och andra länders investeringar och ökar investeringsmiljöns stabilitet och förutsägbarhet. Utöver att främja och skydda finländska investeringar är målsättningen även att medverka till Serbien och Montenegros ekonomiska utveckling, öka respekten för internationella normer för arbetslivet samt främja de sociala förhållandena och miljöskyddet.

I och med detta avtal har Finland ingått avtal om skydd av investeringar med nästan alla sydösteuropeiska länder. Sammanlagt har Finland ingått 51 avtal. Bland EU-länderna har Serbien och Montenegro ingått investeringsskyddsavtal med Grekland, Italien, Nederländerna, Storbritannien och Österrike. Sammanlagt har landet ingått drygt 30 avtal om skydd av investeringar.

Närmare upplysningar: kommerserådet Kimmo Sinivuori, enheten för OECD, investeringsskydd och ekonomiska relationer, tfn 09 160 56167, [email protected]