Finlands och Sveriges förslag till utvecklandet av Euro-Atlantiska Partnerskapsrådet (EAPR) och Partnerskap för Fred (PFF)


Finland och Sverige har, i det av NATOs medlemsländer och partnerskapsländerna sammansatta Euro-Atlantiska Partnerskapsrådet (Euro-Atlantic Partnership Council), gjort ett gemensamt förslag gällande utvecklandet av NATOs Partnerskap för Fred. Förslaget presenterades i dag för NATOs generalsekreterare George Robertson i samband med utrikesminister Erkki Tuomiojas besök i NATOs högkvarter. Därtill presenteras förslaget för de 46 EAPR-länderna.

Med sitt förslag vill Finland och Sverige ge sitt bidrag till den diskussion som förs gällande hur Partnerskapet skulle kunna anpassas till den säkerhetspolitiska utveckling som för närvarande sker i Europa. Centrala utgångspunkter för betraktelsen av partnerskapssamarbetet är NATOs utvidgning, utvecklingen av förhållandet mellan NATO och Ryssland samt samarbetet mellan EU och NATO. Partnerskapssamarbetet borde dessutom anpassas till de utmaningar, såsom terrorism, som den nya säkerhetsmiljön står inför. Det skulle även vara viktigt att utveckla Partnerskapssamarbetet med beaktande av olika partnerskapsländers behov och färdigheter att delta.

Avsikten är att man kommer överens om utvecklandet av Partnerskapssamarbetet vid NATOs och EAPR-ländernas utrikesministermöte i maj i Reykjavik samt vid NATOs och EAPR-ländernas toppmöte i Prag i november. Finland och Sverige deltar i likhet med övriga partnerskapsländer i den pågående diskussionen. Som militärt alliansfria länder som aktivt deltar i internationell krishantering har Sverige och Finland ett speciellt intresse av att ge sitt bidrag till utvecklandet av EAPR och PfP. Det gjorda förslaget baserar sig på ett vidareutvecklande av befintliga samarbetsstrukturer och -former.


********

Det svensk-finska förslaget innehåller bl.a. följande förslag:

- En ökning av möjligheterna att delta och större öppenhet

- Partnerskapsländerna borde, inom ramen för EAPR, ha möjligheten att intensivare än tidigare delta i den konsultationsprocess som berör utvecklandet av EAPR - och PfP - samarbetsformerna, krishanteringsfrågor, verksamhet mot terrorism och räddningssamarbete. NATO godkände vid toppmötet i Washington år 1999 partnerskapsländernas deltagande i förberedelse- och beslutprocessen gällande sådana krishanteringsoperationer som de bidrar till med trupper. Samma princip kunde följas även gällande övrigt partnerskapssamarbete.

- Utveckling av krishanteringsförmågan

- Upprättande av ett forum för informationsutbyte för länder som upprätthåller eller planerar att grunda multinationella krishanteringsstyrkor samt stöd för grundande av sådana trupper. De nordiska länderna har erfarenhet av sådant samarbete inom ramen för NORDCAPS:n (Nordic Coordinated Arrangement for Military Peace Support).
- Utvecklandet av den sk. Planerings- och översynsmekanismen (Planning and Review Process, PARP) genom att öka informationsutbytet samt partnerskapsländernas medverkan i utformandet av konkreta målsättningar för krishanteringsresurser
- Utvecklandet av PfP-övningarna så att de motsvarar de nya kraven, med beaktande av de principer EU godkänt för militära övningar, hotbilder i anslutning till terrorism och behovet att förbättra de civila myndigheternas katastrofberedskap

- Kampen mot terrorismen

- En ökning av EAPR:s och PfP:s roll i kampen mot terrorism i enlighet med det förslag Sverige och Finland gjorde i november 2001 bl.a. genom att utveckla PfP – övningsverksamheten, öka informationsutbytet mellan alliansen och partnerskapsländerna samt genom att undersöka möjligheterna att understöda vissa partnerskapsländers kamp mot terrorismen (tex. samarbete gällande skolning)

- Samarbete gällande räddningsverksamhet

- Ett effektivare utnyttjande av partnerskapsländernas nationella resurser vid planering av NATO/EAPR:s räddningsresurser (Civil Emergency Planning, CEP)
- Ökande av samarbetet mellan alliansen och partnerskapländerna gällande beredskap till skydd mot användning av massförstörelsevapen. EADRCC (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center), som grundats för att koordinera räddningsverksamheten i samband med större katastrofer, kunde fungera som informationstjänstcentrum vid katastrofer i det euro-atlantiska området som åsamkats av terrorism

Tilläggsinformation ges av enhetschef Elina Kalkku/UM, tel 1341 5480, kommendör Henrik Nystén/FöM, tel 16088 205 och ministerrådet Kari Kahiluoto, NATO representationen,
tel +32-2- 706 2103































Partnership 2002 and beyond

NATO
försvarspolitik
krishantering
utrikes- och säkerhetspolitik