Militära krishanteringsoperationer i statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 156/2005
20.5.2005




Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt möte fredagen den 20 maj Finlands deltagande i militära krishanteringsoperationer under de närmaste åren, samarbetsprotokollet för den gemensamma EU-stridsgrupp som Sverige, Finland, Estland och Norge inrättat samt militärflygutbildningen.

Omfattningen av det finländska deltagandet i militära krishanteringsoperationer kommer under de närmaste åren i stort sett att bibehållas på nuvarande nivå. Finland kommer att fortsätta att under de närmaste åren arbeta mycket aktivt på västra Balkan. Under åren 2006-2008 kommer den största utmaningen när det gäller att utveckla krishanteringen att vara skapandet av en snabb insatsberedskap inom EU.

Det samarbetsprotokoll (Memorandum of Understanding, MoU) för den EU-stridsgupp som Sverige, Finland, Estland och Norge inrättat fastställer principerna för upprättandet och verkställandet av en nordisk stridsgrupp. Protokollet fastställer målet, uppbyggnaden, principerna, beslutsförfarandet och säkerhetsarrangemangen för det samarbete som gäller stridsgruppen. Dokumentet är inte ett statsfördrag. Samarbetsprotokollet undertecknas i samband med rådets (allmänna frågor och yttre förbindelser) möte i Bryssel den 23 maj av ländernas försvarsministrar. Den nordiska stridsgruppen står i tur att vara i beredskap under den första hälften av år 2008.

Polen har preliminärt förhört sig om Finlands möjligheter att ge polska flygare språk- och militärflygutbildning. Utbildningen kunde genomföras i Kauhava som ett gemensamt projekt mellan Flygvapnet och den finska luftfartsindustrin. Projektet skulle vara ekonomiskt ändamålsenligt och överensstämmer med försvarsministeriets verksamhetsprinciper och bestämmelser. Avsikten är att inleda avtalsförhandlingar om Polen så önskar.

Ytterligare information: enhetschef Kimmo Lähdevirta, tfn 09 160 55480, utrikesministeriet, enhetsdirektören Olli-Pekka Jalonen, tfn 09 160 88154, försvarsministeriet, konsultativa tjänstemannen Jari Takanen, tfn 09 160 88258, försvarsministeriet.