Den kambodjanske flyktingen Sok Yoeun till Finland

Sok Yoeun Pressmeddelande 46/2004
26.2.2004


Den kambodjanske flyktingen Sok Yoeun förväntas anlända till Finland fredagen den 27 februari.

Sok Yoeun, som har suttit fängslad i Bangkok, fick flyktingstatus av FN:s flyktingkommissarie (UNHCR) i november 1999. Samma höst hade han flytt från Kambodja till Thailand efter det att Kambodja hade anklagat honom för delaktighet i en raketattack år 1998, som påstods ha varit riktad mot statminister Hun Sen. I sitt hemland Kambodja var Sok Yoeun medlem av ett oppositionsparti. I Thailand var han först fängslad på grund av olaglig inresa och därefter under den tid domstolsbehandlingen av Kambodjas begäran om utlämning pågick.

Finland meddelade vårvintern 2000 att man var redo att ta emot Sok Yoeun och hans närmaste anhöriga inom ramen för den flyktingkvot som föreslagits av UNHCR. Familjemedlemmar till Sok Yoeun placerades i detta sammanhang i Finland.

Finlands statsledning har med hänvisning till Sok Yoeuns ålder, hälsotillstånd och återförening med familjen på humanitära grunder vädjat till både Thailands och Kambodjas statsledning för att han skall få komma till sin familj i Finland.

Närmare upplysningar: chefen för utrikesministeriets enhet för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter Johanna Suurpää, tfn 09-160 56551.

mänskliga rättigheter