Kontaktbegränsningarna i Tyskland förlängs, det offentliga livet återupptas stegvis

Tysklands regering och förbundsländernas ministerpresidenter har den 15.4.2020 beslutat om förlängande av åtgärderna för att bromsa spridningen av coronaviruset. Det offentliga livet återupptas stegvis; nödvändiga skyddsåtgärder bör beaktas.

Tysklands regering och förbundsländernas ministerpresidenter har den 15.4.2020 beslutat om förlängande av åtgärderna för att bromsa spridningen av coronaviruset. Kontaktbegränsningarna som trädde i kraft i mitten av mars fortsätter att gälla till 3 maj 2020. Det offentliga livet återupptas graduellt, och man lättar på begränsningarna i små steg. Man betonar att förberedelserna inför detta bör vara grundliga och ta i beaktande nödvändiga skyddsåtgärder.

Exempel på begränsningarna:

  • Kontaktbegränsningarna fortsätter att gälla till den 3 maj 2020: utanför det egna hemmet bör man hålla minst 1,5m avstånd till andra personer. Man får röra sig i det offentliga rummet enbart med en ytterligare person, eller personer ur det egna hushållet.
  • Daghem och skolor öppnas inte än; från och med 4 maj påbörjas skolgången gradvis. Daghemmens resurser för att ta emot barn vars föräldrar nu återvänder till jobbet (vissa yrkesgrupper) utvidgas.
  • Från och med 20 april 2020 tillåts mindre (under 800 kvadratmeter) att återuppta sin butiksverksamhet. Även exempelvis cykelaffärer eller bokaffärer får öppna igen, förutsatt att de tar hänsyn till nödvändiga hygien- och skyddsåtgärder.
  • Större evenemang är förbjudna till och med den 31 augusti 2020.
  • Privata resor och besök bör fortfarande undvikas.
  • Man inför ingen allmän plikt att använda skyddsmask, men man uppmanar och rekommenderar alla att använda sig av skyddsmasker (”Alltagsmaske”); framför allt i kollektivtrafiken och matbutiker.
  • De enskilda förbundsländerna kan vid behov fastställa strängare begränsningar än ovan nämnda restriktioner.
  • Angela Merkel och förbundsländernas ministerpresidenter diskuterar igen den 30.4. om vad som sker efter den 3.5.

Pressmeddelande: Kontaktbeschränkungen werden verlängert(Länk till en annan webbplats.)

Tyska regeringens information om begränsningarna: 

OBS: Tysklands karantänbestämmelser för personer som reser in i Tyskland gäller fortfarande: