Näringsminister Lintilä reser till ett affärsforum för den tysk-finska handelskammaren i Hamburg

Näringsminister Lintilä besöker Tyskland i november, som är en av Finlands viktigaste handelspartner. Ministern håller ett tal vid en tillställning som ordnas av den tysk-finska handelskammaren och träffar företrädare för tyska och finländska företag.

arbets- och näringsministeriet, 2.11.2022 

PRESSMEDDELANDE


Kuva: VNK, CC-BY-4.0

Näringsminister Mika Lintilä besöker Hamburg den 2–3 november 2022. Ministern håller huvudanförandet på affärsforumet för den tysk-finska handelskammaren. Temat för evenemanget är den dubbla omställningen, dvs. den digitala och gröna omställningen. 

Tyskland är en av Finlands viktigaste handelspartner. År 2021 växte Finlands varuexport till Tyskland med 15,5 procent och uppgick till 9,1 miljarder euro. Tysklands andel av den totala varuexporten var 13,3 procent. I fjol ökade importen med 16,7 procent till 12,2 miljarder euro.

”Det är viktigt att skapa möjligheter att ytterligare utveckla de ekonomiska relationerna mellan Finland och Tyskland. Det finns potentiella samarbetsmöjligheter för företag bland annat inom energisektorn och den digitala sektorn. Till exempel vätebranschen har en stor roll i förnyelsen av industrin”, säger näringsminister Mika Lintilä.

I samband med affärsforumet träffar ministern flera företrädare för finländska företag. Teman för företagsmötena är bland annat företagens exportmöjligheter och möjligheter till internationalisering, kompetens, digitalisering samt industrins omställning till en hållbar cirkulär ekonomi.

Ett av besökets teman är det aktuella energiläget i Europa. Under sitt besök träffar ministern Hamburgs senator för miljö-, klimat-, energi-, och jordbruk Jens Kerstan. Ministern träffar även Michael Dammann, verkställande direktör för Hamburgs gasbolag Gasnetz Hamburg GmbH. Teman för mötena är det aktuella energiläget och framtidsplanerna inom energisektorn. 

Ytterligare information:

Nina Alatalo, näringsministerns tjänstemannamedarbetare (EU-ärenden och internationella frågor), tfn 029 504 7171