​​​​​​​

Reformen innebär att myndigheterna i EU-länderna i fortsättningen inte längre förutsätter att man uppvisar ett s.k. apostille-intyg i samband med vissa allmänna handlingar, när det är fråga om en handling som en myndighet i ett annat EU-land har utfärdat. Med ett apostille-intyg påvisas en handlings äkthet.

Förordningen tillämpas på handlingar som utfärdats av EU-medlemsstaternas myndigheter för att fastställa bland annat födelse, namn, dödsfall, äktenskap, registrerat partnerskap, föräldraskap, adoption, bostadsort eller medborgarskap. Tillämpningsområdet omfattar också ett sådant straffregisterutdrag, enligt vilket personen i fråga inte har antecknats i straffregistret. Också sådana handlingar som har erhållits före reformen ska godkännas utan formaliteter i fortsättningen.

I medlemsländerna tas vidare i bruk flerspråkiga standardformulär, som minskar behovet av översättningar. I Finland fogar magistraten på begäran ett standardformulär till ett utdrag ur befolkningsdatasystemet och till ett straffregisterutdrag från Rättsregistercentralen.

I varje medlemsstat i EU finns en centralmyndighet som vid behov kan besvara en annan medlemsstats begäran om information när det är fråga om att försäkra sig om att en handling är äkta. Centralmyndighet i Finland är Befolkningsregistercentralen.

Justitie(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)ministeriets pressmeddelande(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) 12.2.2019​​​​​​​