Koronavirustilanne Yhdysvalloissa

Koronavirustilanne Yhdysvalloissa

Yhdysvallat on asettanut maahantulokiellon useasta Euroopan maasta sekä Kiinasta, Brasiliasta ja Iranista Yhdysvaltoihin matkustaville ulkomaan kansalaisille, tietyin poikkeuksin. Myös Suomi kuuluu maahantulokiellon piiriin.

Text: COVID-19 coronavirus

PÄIVITETTY 15.3.2021

USA on asettanut yleisen maahantulokiellon useista maista, myös Suomesta. Maahantulokielto ei kuitenkaan koske amerikkalaisia eikä Yhdysvalloissa vakituisesti asuvia (pysyvä oleskelulupa) sekä tietyillä viisumeilla maassa oleskelevia. 

Presidentti Biden allekirjoitti 25.1.2021 päätöksen, joka estää Yhdysvaltoihin saapumisen henkilöiltä, jotka ovat oleskelleet Schengen-alueella viimeisen 14 päivän aikana ennen suunnitellun matkan ajankohtaa. Rajoitus ei koske Yhdysvaltojen kansalaisia ja tiettyjä muita matkustajaryhmiä. Lue päätös ja lista poikkeustapauksista Valkoisen talon verkkosivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle. (englanniksi).

Olethan yhteydessä suoraan Yhdysvaltain viranomaisiin mahdollisten lisäkysymysten tiimoilta.


Matkustaminen Suomen ja Yhdysvaltojen välillä

Yhdysvaltoihin lentäviltä matkustajilta edellytetään koronatestissä käymistä ennen matkaa. Matkustajien tulee näyttää koneeseen noustessa joko negatiivinen testitulos tai todistus siitä, että on aiemmin sairastanut COVID-19-taudin ja parantunut siitä. Lue lisää testausvaatimuksista CDC:n sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle..

Tarkemmat tiedot matkustusrajoitteista, Yhdysvaltain karanteeniohjeistuksesta maahan saavuttua ja muista poikkeuksista löydät Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston sivuilta: Department of Homeland SecurityLinkki toiselle web-sivustolle. (englanniksi). Voit myös etsiä tietoa Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön verkkosivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle. (englanniksi). 

CDC suosittelee käyttämään maskia julkisissa tiloissa ja missä tahansa kokoontumisissa, joissa ollaan muiden ihmisten lähettyvillä. Tutustu CDC:n maskiohjeistukseen heidän verkkosivuillaanLinkki toiselle web-sivustolle..

Matkustuskielto ei estä suomalaisia palaamasta Suomeen. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi kuitenkin jäädä omaehtoiseen karanteeniin (ks. THL:n ohjeetLinkki toiselle web-sivustolle.). Omaehtoista karanteenia voi lyhentää kahdella vapaaehtoisella negatiivisella koronatestillä. Maahantulijoita voidaan myös ohjata vapaaehtoiseen koronatestiin lentokentällä tai satamassa, ja lääkäri voi määrätä riskiarvion perusteella karanteeniin.

Ulkoministeriön matkustamista koskeva maailmanlaajuinen yleissuositus on koronaviruspandemian johdosta vältä tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena tähän suositukseen ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Huomioi myös Suomen rajaliikenteen rajoitukset, joista löydät lisätietoa Rajavartiolaitoksen sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle..

Yhdysvalloissa koronavirukseen liittyvät määräykset ja suositukset vaihtelevat alueittain

Yhdysvalloissa suositukset ja rajoitukset liittyen liikkumiseen ja palveluihin vaihtelevat alueittain. Useat osavaltiot ovat asettaneet karanteenivaatimuksia tietyistä osavaltioista tuleville matkaajille.

Sama koskee myös rajoitusten purkamista ja talouden vähittäisen avaamisen aikataulutusta. Niitä on syytä seurata aina paikallisviranomaisten virallisilta nettisivuilta tai sosiaalisen median kanavilta:

Pääkaupunkiseutu

New York 

California

Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus, Centers for Disease Control and Prevention, kerää ajankohtaista koronatietoa omille nettisivuilleen: Coronavirus - CDCLinkki toiselle web-sivustolle. (englanniksi ja espanjaksi) Sieltä löytyy myös tietoa mm. maan sisäisestä matkailustaLinkki toiselle web-sivustolle., sekä linkit eri osavaltioiden terveysviranomaisten sivuilleLinkki toiselle web-sivustolle. (englanniksi).

Washingtonin-suurlähetystö sekä pääkonsulaatit New Yorkissa ja Los Angelesissa seuraavat tilannetta aktiivisesti. Suosittelemme myös seuraamaan sosiaalisen median kanaviamme (linkit lopussa).

USA:n viranomaisten ohje sairastapauksissa on pysyä kotona ja olla yhteydessä omaan lääkäriin, joka antaa lisäohjeita. Mikäli oireet ovat vakavia, tulee olla suoraan yhteydessä hätäkeskukseen (Yhdysvalloissa 911).

 

Asiakaspalvelu

Suomen Washingtonin-suurlähetystö sekä pääkonsulaatit New Yorkissa ja Los Angelesissa ovat avoinna vain ajanvarauksella.

Varaa aika ajanvarausjärjestelmän kautta: 

Tee ajanvarausLinkki toiselle web-sivustolle.

Ajanvarauslinkin kautta löytyy tarkemmat ohjeet.​​​ Edustustojen toimialueet löydät täältä(avautuu uuteen ikkunaan).


Suurlähetystö ja pääkonsulaatit seuraavat tilannetta tiiviisti. Alle listattuja sosiaalisen median kanavia kannattaa seurata aktiivisesti. 

Suomen suurlähetystö, Washington DC

Facebook: Embassy of Finland in the United StatesLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)
Twitter: @FinlandinUSALinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) 
Instagram: @FinlandinUSALinkki toiselle web-sivustolle.

Suomen pääkonsulaatti, New York

Facebook: Consulate General of Finland in New YorkLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) 
Twitter: @FinlandNYLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)
Instagram: @finlandnewyorkLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

Suomen pääkonsulaatti, Los Angeles

Facebook: Consulate General of Finland in Los AngelesLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)
Twitter: @FinlandLALinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)
Instagram: @finlandlosangelesLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)


Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle..

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]