Esittelyssä Julian Phillips, Suomen kunniakonsuli Cardiffissa

Suomen kunniakonsuleita käsittelevän artikkelisarjan kymmenennessä osassa esittelemme Cardifin kunniakonsuli Julian Phillipsin. Phillips nimitettiin Cardiffin Suomen kunniakonsuliksi vuonna 2001.

Phillips nimitettiin lakimieheksi vuonna 1980 ja julkiseksi notaariksi vuonna 1991. Hän käsitteli monia lain eri osa-alueita yksityisellä puolella. Hän oli erityisen kiinnostunut ihmisoikeus-, maahanmuuto- ja turvapaikanhakijalaeista. Ollessaan lakimiehenä yksityisellä sektorilla Phillips esiintyi säännöllisesti ”radiolakimiehenä” BBC Wales, Red Dragon ja KBLA Los Angeles -radiokanavilla. Hän julkaisi myös Diplomatic Crime -kirjan Yhdysvalloissa.

Phillips aloitti osa-aikaisena tuomioistuimen tuomarina vuonna 2000 ja kokoaikaisena vuonna 2002. Hänestä tuli vuonna 2009 Designated Judge, jonka vastuulla oli johtaa 40 tuomarin ryhmää. Vuonna 2015 Phillips nimitettiin Walesin Resident Judge -pestiin, jolloin hän oli vastuussa maahanmuutosta sekä Walesin ja Englannin lounaisosien turvapaikkakeskusten johtamisesta. Phillips on ollut National Training Judge vuodesta 2014.

Siitä lähtien kun hän aloitti kouluttajana, Phillips on ollut aktiivisesti mukana oikeudellisessa koulutuksessa Euroopassa ja tarjonnut harjoittelua yhdeksässä eri maassa, 30 eri maan kansalaiselle.

Phillipsin mieleenpainuvin matka Suomeen oli, kun hänen silloin 7-vuotias poikansa pääsi oikean joulupukin luo Pikku-Syötteelle. Lisäksi mieleen ovat painuneet matkat suomalaisessa järvimaisemassa sekä oopperassa käyminen Savonlinnassa.

1. Kuinka päädyit Suomen kunniakonsuliksi?

Olin lakimies ja julkinen notaari, joten monet konsulit kävivät toimistollani, vahvistamassa dokumentteja, Suomen konsuli mukaan lukien. Eräänä päivänä vuonna 1999/2000, Suomen konsuli varasi ajan, ja oletin, että hänellä on vahvistettavia dokumentteja. Kävi ilmi, että näin ei ollut. Sen sijaan hän kertoi jäävänsä eläkkeelle, ja suurlähetystö oli pyytänyt häntä suosittelemaan seuraajaansa ja hän oli ajattelut minua. Olin sekä yllättynyt että imarreltu. Pian sen jälkeen sain kutsun lounaalle suurlähettilään residenssille konsulin ja suurlähettilään (Pertti Salolainen) kanssa ja sain selville, että kolmas lounasvieras oli entinen presidentti Martti Ahtisaari. Mielestäni lounas oli epävirallinen haastattelu! Tämän jälkeen minut hyväksyttiin konsuliksi ja virkaan nimittäminen alkoi.

2. Mistä nautit eniten kunniakonsulin työssä?

Kanssakäyminen Walesin suomalaisen yhteisön kanssa ja osallistuminen Walesin asukkaiden elämään suurlähetystön puolesta.

3. Mistä Suomi tunnetaan alueellasi?

Koulutus.

4. Mitä toivoisit ihmisten tietävän enemmän Suomesta alueellasi?

Turismimahdollisuuksista.

5. Mitä alueellasi on tarjota suomalaisille ja suomalaisille yrityksille?  

Se on suomalaisille paikka, joka on erillään muusta Isosta-Britanniasta ja joka sijaitsee ainutlaatuisella alueella ja jolla on oma kulttuuri sekä identiteetti. Yrityksille alue on kustannustehokas työympäristö, josta on erinomaiset kulkuyhteydet muuhun Isoon-Britanniaan ja Irlantiin.

6. Mikä on suosikki sanasi tai sanonta suomeksi? Miksi?

En ole kieliniekka, joten varmin valinta on helppo sana – ”kippis”. Se on sana, jota käytän usein. ”Kalsarikännit” on hyvä kakkonen.
 

Suomella on ympäri maailmaa noin 400 kunniakonsulia, joista nykyään 19 on Isossa-Britanniassa. Kunniakonsulit pyrkivät edistämään niin taloudellisia, poliittisia, akateemisia kuin kulttuurellisia suhteita Suomen ja Ison-Britannian välillä. He myös valvovat kukin omilla osa-alueillaan suomalaisten oikeuksien toteutumista. Kunniakonsulit tarjoavat esimerkiksi apua ja opastusta kontaktien luomisessa. Heidän mahdollisuutensa tarjota apua ja tukea ovat kuitenkin rajatut ja he eivät esimerkiksi voi luovuttaa passeja.

Lue lisää: 
Suomen kunniakonsulaatti, Cardiff
Esittelyssä Imminghamin, Grimsbyn & Hullin kunniakonsuli
Esittelyssä Nottinghamin kunniakonsuli Stephen Bolton
Esittelyssä Belfastin kunniakonsuli Tina McKenzie
Esittelyssä Doverin kunniakonsuli James Ryeland
Esittelyssä Southamptonin kunniakonsuli Christina Tolvas-Vincent
Esittelyssä Manchesterin kunniakonsuli Chris Rostron
Esittelyssä Plymouthin kunniakonsuli Jill Sanders
Esittelyssä Newcastlen kunniakonsuli Geoffrey Berriman
Esittelyssä Liverpoolin kunniakonsuli John Gibson