Brexit – Usein kysytyt kysymykset

Yleistä

Britannian EU-erosta on julkaistu paljon informaatiota. Mistä löydän kootusti keskeisimmät tiedot brexitiin liittyen? 

Suomessa valtioneuvoston kanslia vastaa Britannian EU-erosta ja on koonnut kattavan tietopaketin brexitistä. Sivuilla on tietoa muun muassa erosopimuksesta, tulevan suhteen neuvotteluista ja siitä, kuinka Britannian ja Suomen kansalaisten ja yritysten on varauduttava Britannian EU-eroon. Sivut on julkaistu kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lue lisää täältä: Tietoa brexitistä. 

Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet

Miten löydän Suomen valtionhallinnosta asiaa hoitavan oikean kontaktin? 

Suomessa valtioneuvoston kanslia vastaa Britannian EU-erosta ja on koonnut eri ministeröiden brexit-asiantuntijoiden yhteystiedot yhteen: Ministeriöiden brexit-asiantuntijat. Voit olla heihin suoraan yhteydessä. Ministeriöiden brexit-asiantuntijat vastaavat hallinnonalansa brexit-kysymyksiin tai ohjaavat kysymykset eteenpäin oikeille tahoille. 

Asuminen ja muutto

Olen Suomen kansalainen ja asun pysyvästi Britanniassa. Tuleeko minun rekisteröidä oleskeluoikeuteni Britanniassa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta?

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, jos he haluavat jatkaa asumistaan Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä maahan saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään. EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee tehdä hakemus uudesta oleskeluluvasta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta 30.6.2021 mennessä. Muuten oleskelu Britanniassa voi muuttua laittomaksi. Hakeminen on maksutonta. 

Kaikkia Britanniassa asuvia Suomen kansalaisia ja heidän perheenjäseniään kehotetaan hakemaan uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta mahdollisimman pian, jos sitä ei ole aiemmin tehty ja tarkoitus on jatkaa oleskelua Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. 

Ennen siirtymäajan päättymistä 31.12.2020 Britanniaan muuttaneiden  EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudet ja asema taataan Britannian erosopimuksessa. Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status').

Asiantuntija-apua ja neuvoja EU Settlement Schemeen liittyen saa EU Settlement Resolution Centrestä:
puh. 0300 123 7379 (UK:ssa) tai +44 203 080 0010 (UK:n ulkopuolelta)
ma–pe klo 8:00–20:00, la–su 9:30–16:30
Yhteydenottolomake 

Voit myös halutessasi tilata itsellesi Britannian sisäministeriön sähköpostipäivitykset EU-kansalaisten asemaan liittyen täältä: Gov.uk: Status of EU nationals in the UK – email alerts.

Virallisen ja rekisteröidyn Immigration Adviserin yhteystietoja voi etsiä oheisilta sivuilta: Find an Immigration Adviser.

Löydät täältä EU-delegaation listauksen EU-kansalaisille ilmaiseksi saatavilla olevista tukipalveluista, vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, sekä suomenkieliset infopaketit EU Settlement Scheme rekisteröintijärjestelmästä.

Brexit: Mitä sinun täytyy tietää EU:n kansalaisena, joka asuu Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Brexit: Mitä sinun täytyy tietää ikääntyneenä EU:n kansalaisena, joka asuu Yhdistyneessä kuningaskunnassa

EU-delegaatio on julkaissut myös englanninkielisen infopaketin kolmansista maista tuleville EU-kansalaisten perheenjäsenille: Brexit: What you need to know as a non-EU citizen living in the UK if you have, or had, a family connection to an EU citizen.

Mikä on EU-kansalaisen pysyvä oleskeluoikeuden rekisteröinti ('permanent residence document')? Miten se eroaa EU Settlement Scheme -järjestelmästä?

Tähän saakka Suomen kansalainen, joka on tietyt ehdot täyttäen asunut Britanniassa pysyvästi vähintään viisi vuotta on voinut rekisteröidä pysyvän oleskeluoikeutensa ('permanent residence document'). Tämä pohjautuu EU-säädöksiin ja saattaa olla sinulle hyödyllinen, jos esimerkiksi haluat hakea Britannian kansalaisuutta. Tämä on kuitenkin eri asia kuin EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä. Jos haluat jatkaa asumista Britanniassa siirtymäkauden jälkeen, tulee sinun hakea uutta statusta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, vaikka sinulla olisi jo aiemmin saatu 'registration certificate' tai 'permanent residence document'.

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status')

Ennen siirtymäajan päättymistä 31.12.2020 Britanniaan muuttaneiden  EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudet ja asema taataan Britannian erosopimuksessa. Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet

Tuleeko minun hakea oleskeluoikeutta, vaikka olen asunut maassa vuosikymmeniä ja minulta löytyy ILR – Indefinite Leave to Remain?

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, jos he haluavat jatkaa asumistaan Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. Sinun pitää hakea oleskeluoikeutta, vaikka olisit asunut maassa vuosikymmeniä. Vaikka sinulta löytyy vanha status (kuten ILR – Indefinite Leave to Remain), on silti hyödyllistä hakea EUSS-oleskeluoikeutta, jotta oikeutesi ovat paremmin turvatut. Voit kysyä sukulaisiltasi tai Suomen Merimieskirkolta apua EU Settlement Scheme-hakemuksen tekemisessä.

Tuleeko myös alaikäisten hakea oleskeluoikeutta?

Kyllä. Jokaiselle lapselle tulee tehdä erillinen hakemus. Hakemuksen voi tehdä lapsi itse tai vanhempi tämän puolesta.

Mikäli lapsesi on syntynyt Britanniassa, mutta hän ei ole Britannian kansalainen, hänenkin tulee hakea EU-kansalaisten uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta.

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status')

Olen Suomen kansalainen ja muuttamassa Britanniaan. Mitä asioita minun tulisi huomioida Britannian EU-eroon liittyen?

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK. Olethan lisäkysymyksissä yhteydessä Britannian Helsingin-suurlähetystöön: Gov.uk: British Embassy in Helsinki.

Britannia lähtee EU:n sisämarkkinoilta 1.1.2021, jolloin ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja pääoman vapaa liikkuvuus päättyy. Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, jos he haluavat jatkaa asumistaan Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä maahan laillisesti saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään.  EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee tehdä hakemus uudesta oleskeluluvasta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta 30.6.2021 mennessä. Muuten oleskelu Britanniassa voi muuttua laittomaksi. Hakeminen on maksutonta. 

Ennen siirtymäajan päättymistä 31.12.2020 Britanniaan muuttaneiden  EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudet ja asema taataan Britannian erosopimuksessa. Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet.  

Siirtymäajan päätyttyä 31.12.2020 EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan päättyy ja maahan tämän jälkeen saapuvien EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin tulee rajoituksia. Tällöin maahantulijaan sovelletaan kolmansien maiden kansalaisia koskevia maahantulosäännöksiä. Britannia ottaa käyttöön uuden pisteperustaisen  maahanmuuttojärjestelmän  1.1.2021 alkaen. Tällä hetkellä vain opiskelijaviisumireitti on auki hakemuksille, mutta muiden viisumireittien odotetaan aukeavan loppuvuodesta 2020. Löydät suomenkielistä tietoa uudesta maahanmuuttojärjestelmästä täältä: Iso-Britannian pisteperustainen maahanmuuttojärjestelmä - Tietoja EU-kansalaisille.

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi, myös muuttaessasi, tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: Ulkoministeriö: matkustaminen.

Olen Britannian kansalainen ja asun pysyvästi Suomessa. Tuleeko minun rekisteröidä oleskeluoikeuteni Suomessa?

Suomen maahanmuuttovirasto neuvoo Suomessa pysyvästi asuvia Britannian kansalaisia rekisteröimään oleskeluoikeutensa Suomessa mahdollisimman pian, jos se on tekemättä. Ohjeet rekisteröintiin ja lisätietoja: Maahanmuuttovirasto: Ajankohtaista brexitistä.

Huom. Kaikkien Suomessa asuvien Ison-Britannian kansalaisten pitää hakea erosopimuksen mukaista uutta asemaa – myös sinun, jolla on EU-kansalaisen todistus pysyvästä oleskeluoikeudesta. Lue lisää: Maahanmuuttovirasto: Ison-Britannian kansalainen – sinun pitää hakea erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta, vaikka sinulla olisi pysyvät EU-oleskeluoikeus.

Terveydenhuolto, sosiaaliturva ja -etuudet

Olen Suomen kansalainen ja suunnittelen matkaa Britanniaan. Voinko sairastuessa käyttää terveydenhuollon palveluita?  

Britannia lähtee EU:n sisämarkkinoilta 1.1.2021 Eurooppalaisen sairaanhoitokortin käyttö Britanniassa päättyy 31.12.2020, jollei muusta järjestelystä päästä sopuun. Huolehdithan, että matkavakuutuksesi on voimassa.

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta, tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjasi voimassaolon ja tehdä matkustusilmoituksen. Lue lisää: Ulkoministeriö: matkustaminen.

Olen Suomen kansalainen ja saan Suomesta eläkettä. Olen muuttamassa Britanniaan lähiaikoina. Maksetaanko eläkkeeni jatkossa Britanniaan?

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan, vanhuuseläkkeeseen sekä työkyvyttömyyseläkkeeseen. Otathan suoraan Kelaan yhteyttä: Kela: Kansainväliset tilanteet. Lue lisää: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin.  

Suomen työeläkkeisiin liittyen otathan yhteyttä Eläketurvakeskukseen: Yhteystiedot. Lue lisää: ETK: Eläketurvakeskuksen palvelujen brexit-varautuminen.

Olen vaihto-opiskelijana Britanniassa ja saanut päätöksen kuulumisesta Suomen sosiaaliturvaan. Kuulunko jatkossakin Suomen sosiaaliturvaan?

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan. Otathan suoraan Kelaan yhteyttä: Kela: Kansainväliset tilanteet. Lue lisää: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin.  

Opiskelu

Olen Suomen kansalainen ja opiskelen tällä hetkellä Britanniassa. Mitä minun tulee tehdä, jotta voin jatkaa opintojani?

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, jos he haluavat jatkaa asumistaan Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä maahan saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään.

Kaikkia Britanniassa asuvia Suomen kansalaisia ja heidän perheenjäseniään kehotetaan hakemaan uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta mahdollisimman pian, jos sitä ei ole aiemmin tehty ja tarkoitus on jatkaa oleskelua Britanniassa 31.12.2020 jälkeen.  EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee tehdä hakemus uudesta oleskeluluvasta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta 30.6.2021 mennessä. Muuten oleskelu Britanniassa voi muuttua laittomaksi. Hakeminen on maksutonta.

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status'). Korkeakouluopiskeluun liittyen löydät lisätietoja UCAS:n (Universities and Colleges Admissions Service) sivuilta: UCAS ja UKCISA:n (UK Council for International Student Affairs) sivuilta.
UKCISA:n sivuilla on myös kattavasti tietoa brexitin vaikutuksista opiskeluun Britanniassa: Brexit: immigration, fees and student support for when you arrive.

Voit katsoa tallenteen EU-delegaation opiskelijoille tarkoitetusta EU Settlement Scheme -infotilaisuudesta täällä. EU-delegaation sivuille on myös koottu vastauksia brexitiin ja koronatilanteeseen liittyviin kysymyksiin: What you need to know as an EU/EEA citizen living in the UK

Tutustu myös valtioneuvoston kanslian sivuihin: Tietoa brexitistä, sekä Opetushallituksen sivuihin: Tietoa brexitin vaikutuksista opiskeluun, ulkomaanjaksoihin ja yhteistyöhankkeisiin Britannian ja Suomen välillä

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan opintojesi ajalle: Kela: Kansainväliset tilanteet. Lisätietoa myös täällä: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin

Olen Suomen kansalainen ja opiskelen Isossa-Britanniassa. Olen palannut Suomeen koronaviruksen takia suorittamaan etäopintoja. Pitääkö minunkin hakea EU-Settlement Schemen kautta oleskelulupaa ja voinko hakea sitä, vaikka olen Suomessa?

Jos olet muuttanut Britanniaan 31.12.2020 mennessä ja aioit jatkaa maassa asumista 1.1.2021 eteenpäin, sinun tulee hakea EU-kansalaisten uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme –rekisteröintijärjestelmän. Voita hakea oleskelulupaa 30.6.2021 saakka.

Löydät täältä ohjeet hakemuksen tekemiseen ulkomailta käsin. Huomioithan kuitenkin, että mikäli et ole asunut Britanniassa yhtäjaksoisesti yli 5 vuotta, eli haet pre-settled statusta, hakijalta edellytetään useimmissa tapauksissa vähintään yhden päivän maassa oloa viimeisen kuuden kuukauden ajalta.

Yleisesti ottaen pre-settled statuksen haltijat saavat olla maasta pois yhteensä korkeintaan kuusi kuukautta millä tahansa 12 kuukauden ajanjaksolla. Tästä poikkeuksena ovat muutamat painavat syyt.

Mikäli et ole varma täytätkö tarvittavat ehdot, saat asiantuntija-apua ja neuvoja EU Settlement Resolution Centrestä:
puh. 0300 123 7379 (UK:ssa) tai +44 203 080 0010 (UK:n ulkopuolelta)
ma–pe klo 8:00–20:00, la–su 9:30–16:30
Yhteydenottolomake 

EU-delegaation sivuille on koottu vastauksia brexitiin ja koronatilanteeseen liittyviin kysymyksiin: What you need to know as an EU/EEA citizen living in the UK

Huomioithan myös, että mikäli olet aloittanut opintosi kokonaan etänä koronatilanteen takia syyslukukaudella 2020, sinun täytyy muuttaa Britannian viimeistään 31.12.2020 voidaksesi hakea EU-kansalaisten uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta. Mikäli muutat Britanniaan vasta siirtymäkauden päättymisen jälkeen, sinun täytyy hakea opiskelijaviisumia uuden pisteperustaisen maahanmuuttojärjestelmän alla.

Olen Suomen kansalainen ja suunnittelen opiskelujen aloittamista Britanniassa siirtymäkauden päättymisen jälkeen. Mitä minun täytyy ottaa huomioon?

Siirtymäajan päätyttyä 31.12.2020 EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan päättyy ja maahan tämän jälkeen saapuvien EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin tulee rajoituksia. Tällöin maahantulijaan sovelletaan kolmansien maiden kansalaisia koskevia maahantulosäännöksiä. Britannia ottaa käyttöön uuden pisteperustaisen maahanmuuttojärjestelmän 1.1.2021 alkaen. Löydät suomenkielistä tietoa uudesta maahanmuuttojärjestelmästä täältä.

Opiskelijaviisumihaku vuonna 2021 alkaville opinnoille on jo auennut. Löydät täältä lisätietoa opiskelijaviisumista ja EU-kansalaisille tarkoitetun infopaketin.

Lukuvuonna 2020-2021 tai tätä ennen opiskelunsa aloittavat opiskelijat voivat suorittaa opintonsa loppuun nykyisten säädösten mukaisesti.

Lukuvuonna 2020-2021 tai sitä ennen aloittaneet opiskelijat voivat suorittaa koko tutkintonsa loppuun nykyisillä lukukausimaksuilla ja opintolainaehdoilla. He säilyttävät brittiopiskelijaan rinnastettavan ”home fee ”-statuksen.

Vielä ei tiedetä, mikä vaikutus Britannian EU-erolla on tämän jälkeisiin lukukausimaksuihin tai opintolainaehtoihin, mutta lähtökohtaisesti lukukausimaksut tulevat kallistumaan EU-maiden kansalaisille. Näissä voi olla myös alueellisia eroja Britannian sisällä. Britannian EU-ero ei vaikuta suomalaisten saamaan Suomen valtion opintotukeen siirtymäaikana. Myös opiskelijan oikeus hoitoon ja sairaanhoitokorvauksiin tilapäisen oleskelun tai asumisen aikana säilyy siirtymäkauden ajan eli 31.12. 2020 saakka.

Lisätietoa: Opetushallitus: Tietoa brexitin vaikutuksista opiskeluun, ulkomaanjaksoihin ja yhteistyöhankkeisiin Britannian ja Suomen välillä

Korkeakouluopiskeluun liittyvää tietoa löytyy myös UCAS:n (Universities and Colleges Admissions Service) sivuilta: UCAS ja UKCISA:n (UK Council for International Student Affairs) sivuilta. UKCISA:n sivuilla on myös kattavasti tietoa brexitin vaikutuksista opiskeluun Britanniassa: Brexit: immigration, fees and student support for when you arrive.

Voinko lähteä Suomesta Erasmus-vaihtoon Britanniaan?

Suomen Opetushallituksen tietojen mukaan Britannia osallistuu EU:n Erasmus+ -ohjelman vuoden 2020 hakukierrokseen normaalisti. Nykyisestä Erasmus+ ohjelmasta rahoitusta jo saaneet tai vielä vuonna 2020 saavat hankkeet viedään normaalisti loppuun myös silloin, kun ne ovat monivuotisia ja jatkuvat vuoden 2020 jälkeen. Siten näiden hankkeiden Erasmus+ -ulkomaanjaksot toteutetaan normaalisti myös, jos ne alkavat tai jatkuvat 31.12.2020 jälkeen. Tämä koskee suomalaisten ulkomaanjaksoja Britanniassa sekä brittien vaihtoja muissa ohjelmamaissa.

Lisätietoa: Opetushallitus: Tietoa brexitin vaikutuksista opiskeluun, ulkomaanjaksoihin ja yhteistyöhankkeisiin Britannian ja Suomen välillä

Matkustaminen

Olen Suomen kansalainen ja matkustamassa Britanniaan. Kuinka pitkään passini tulee olla voimassa ja tarvitsenko viisumin?

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK. Britanniaan matkustaessa Suomen passin tai henkilökortin on oltava voimassa koko matkan ajan, eikä Suomen kansalainen tarvitse viisumia.

Tämänhetkisen tiedon mukaan 1.1.2021 alkaen EU-kansalaiset voivat vierailla Britanniassa enintään kuusi kuukautta viisumivapaasti. Henkilökortilla ei voi enää matkustaa Britanniaan 1.10.2021 alkaen, vaan matkustamiseen tarvitaan passi. Poikkeuksena tähän ovat ne EU-kansalaiset, joilla on uusi oleskelulupa EU Settlement Scheme –rekisteröintijärjestelmän kautta, sekä rajatyöntekijät. Nämä EU-kansalaiset voivat käyttää henkilökorttia matkustamiseen ainakin 31.12.2025 saakka.

Löydät lisätietoa matkustamisesta Britanniaan 1.1.2021 eteenpäin täältä: Visiting the UK from 1 January 2021

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: Ulkoministeriö: matkustaminen.

Voinko matkustaa Britanniaan suomalaisella henkilökortillani?

Henkilökorttia voidaan käyttää passin sijaan myös matkustusasiakirjana EU- ja ETA-maissa. Lue lisää: Poliisi: Henkilökortin käyttö. Tällä hetkellä Britanniaan matkustaessa Suomen henkilökortin tai passin on oltava voimassa koko matkan ajan, eikä Suomen kansalainen tarvitse viisumia.

Henkilökortilla ei voi enää matkustaa Britanniaan 1.10.2021 alkaen, vaan matkustamiseen tarvitaan passi. Poikkeuksena tähän ovat ne EU-kansalaiset, joilla on uusi oleskelulupa EU Settlement Scheme –rekisteröintijärjestelmän kautta, sekä rajatyöntekijät. Nämä EU-kansalaiset voivat käyttää henkilökorttia matkustamiseen ainakin 31.12.2025 saakka.

Löydät lisätietoa matkustamisesta Britanniaan 1.1.2021 eteenpäin täältä: Visiting the UK from 1 January 2021

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK. Olethan lisäkysymyksissä yhteydessä Britannian Helsingin-suurlähetystöön: Gov.uk: British Embassy in Helsinki.

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: Ulkoministeriö: matkustaminen.

Olen kolmannesta maasta kotoisin oleva EU-kansalaisen perheenjäsen ja minulla on Britannian EU Settlement Schemen mukainen oleskelulupa. Tarvitsenko viisumin matkustaessani Suomeen?

Ison-Britannian uuden oleskeluoikeusjärjestelmän (EU Settlement Scheme) mukainen asiakirja ei oikeuta EU-kansalaisen perheenjäsentä, joka ei itse ole EU-kansalainen, viisumivapaaseen matkustamiseen EU-maissa.

Sinun on haettava viisumia matkustaessasi Suomeen, jos:

  • olet EU-kansalaisen perheenjäsen, mutta et itse EU-kansalainen,
  • sinulla on viisumivelvollisuus EU-maihin matkustaessa, ja
  • sinulla on vain Britannian EU Settlement Scheme-järjestelmän mukainen oleskelulupadokumentti.

Olen Britannian kansalainen ja matkustamassa Suomeen. Kuinka pitkään passini tulee olla voimassa ja tarvitsenko viisumin?

Tämän hetken tiedon mukaan Britannian kansalaiset voivat matkustaa viisumivapaasti 1.1.2021 EU-maihin lyhyttä oleskelua varten 90 päiväksi 180 päivän ajanjaksolla. Suomi ei myöskään edellytä Britannian kansalaisilta viisumia sellaisia työmatkoja varten, jotka kestävät vähintään 90 päivää 180 päivän ajanjaksolla.

Voit saapua Suomeen, jos sinulla on matkan ajan voimassa oleva henkilökortti tai passi.

Lue lisää Suomen hyväksymistä matkustusasiakirjoista täältä: Viisumin tarve ja Suomen hyväksymät matkustusasiakirjat.

Ajokortti

Voinko käyttää suomalaista ajokorttiani Britanniassa?

Tietoja ulkomaisten ajokorttien kelpoisuudesta Britanniassa saat DVLA:sta (Driver and Vehicle Licensing Agency): Gov.uk: Driving in the UK and abroad ja Gov.uk: Contact DVLA.

Ajokortti- tai vakuutusvaatimuksiin voi tulla muutoksia siirtymäkauden päättymisen jälkeen.

Jos olet vuokraamassa autoa Britanniassa, olethan myös suoraan autovuokraamoon yhteydessä. Autovuokraamot voivat asettaa omia laajempia ajokorttiehtoja tai esimerkiksi ikärajoja.

Lisätietoja ulkomaisen ajokortin käytöstä ja ajoneuvovakuutuksen vaatimuksista Britanniassa löydät täältä: Guidance – Visiting the UK after Brexit: Driving in the UK (gov.uk).

Olen Suomen kansalainen, mutta minulla on brittiläinen ajokortti. Voinko vaihtaa brittiläisen ajokorttini suomalaiseen, kun muutan takaisin Suomeen?

Tietoja ulkomaisten ajokorttien kelpoisuudesta Suomessa ja vaihtamisesta suomalaiseen ajokorttiin löydät Traficomin sivuilta:
Traficom: Ulkomaisen ajokortin kelpoisuus Suomessa
Traficom: Ulkomaisen ajokortin vaihtaminen suomalaiseen ajokorttiin

Kansalaisuus

Olen Suomen kansalainen ja asunut Britanniassa pysyvästi vuosia. Voinko saada Ison-Britannian kansalaisuuden?

Britannian kansalaistamisen edellytykset ja hakemusprosessi tulisi selvittää Britannian viranomaisilta. Löydät lisätietoja täältä: Gov.uk: Become a British citizen.

Menetänkö Suomen kansalaisuuden, jos saan Britannian kansalaisuuden?

Et menetä Suomen kansalaisuutta. Suomen kansalaisuuslaki sallii kaksois- ja monikansalaisuuden.

Kaksoiskansalaisuuden aiempaa laajemmin hyväksyvä kansalaisuuslaki astui voimaan 1.6.2003.

On kuitenkin huomioitava, että Suomen kansalainen, jolla on myös jonkin vieraan valtion kansalaisuus, tai jonka yhteys Suomeen ei ole riittävä, voi automaattisesti menettää Suomen kansalaisuuden 22 vuotta täytettyään. Suomen kansalaisuuden voi säilyttää, jos henkilöllä katsotaan olevan riittävä yhteys Suomeen. Riittävän yhteyden voi todistaa esimerkiksi hakemalla passia tai ilmoittamalla kirjallisesti halunsa säilyttää Suomen kansalaisuus.

Kansalaisuustietojen ylläpitäminen oikein Väestörekisterissä on henkilön omalla vastuulla, ja muuttunut kansalaisuustieto tulee rekisteröidä Väestörekisteriin.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta.

Olen menettänyt Suomen kansalaisuuden. Voinko saada Suomen kansalaisuuden takaisin?

Kyllä. Jos olet entinen Suomen kansalainen, saat kansalaisuuden takaisin ilmoituksesta. Myös alaikäinen huollettavasi lapsi saa samalla Suomen kansalaisuuden, jos hän on ilmoituksessasi kanssahakijana.

Et voi kuitenkaan saada Suomen kansalaisuutta ilmoituksesta vain sillä perusteella, että olet entisen Suomen kansalaisen jälkeläinen. Jos haluat selvittää, oletko itse nykyinen tai entinen Suomen kansalainen, voit pyytää Maahanmuuttovirastolta kansalaisuusasemasi määrittämistä.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta.

Kuinka voin selvittää mahdollista Suomen kansalaisuuttani perustuen perhe- tai sukulaisuussuhteisiini?

Voit halutessasi pyytää Maahanmuuttovirastoa määrittämään Suomen kansalaisuusasemasi. Kansalaisuusasemalla tarkoitetaan henkilön nykyistä ja entistä kansalaisuutta, kansalaisuudettomuutta ja tuntematonta kansalaisuutta.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta.

Olen Suomen kansalainen ja asunut X vuotta Britanniassa. Haluan muuttaa takaisin Suomeen. Mitä minun tulee tehdä?

Suomen kansalainen, joka on asunut ulkomailla, voi vapaasti palata takaisin kotimaahan. Paluumuutosta on tehtävä Digi- ja väestötietovirastolle muuttoilmoitus. Kela tekee päätöksen siitä, mistä lähtien kuulut jälleen Suomen sosiaaliturvaan.

Lisätietoja:
Digi- ja väestötietovirasto: Muuttoilmoitus
Kela: Maasta- ja maahanmuutto

Olen Britannian kansalainen. Voinko saada Suomen kansalaisuuden?

Suomen kansalaisuus voidaan yleisimmin saada syntymän perusteella, ilmoituksesta tai hakemuksesta. Lue lisää ulkomailla syntyneen lapsen syntymän rekisteröinnistä ja kansalaisuusilmoituksesta suurlähetystön kotisivuilta: Kansalaisuus. Lisätietoja kansalaisuushakemuksesta Maahanmuuttoviraston sivuilta: Suomen kansalaisuus.

Työnteko

Työskentelen tai olen hakeutumassa työskentelemään Britanniaan EU-eron jälkeen. Mitä minun tulee ottaa huomioon?

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, jos he haluavat jatkaa asumistaan Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä maahan saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään. Sen kautta saatu oleskelulupa turvaa myös EU-kansalaisten oikeuden työntekoon.

Kaikkia Britanniassa asuvia Suomen kansalaisia ja heidän perheenjäseniään kehotetaan hakemaan uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta mahdollisimman pian, jos sitä ei ole aiemmin tehty ja tarkoitus on jatkaa oleskelua Britanniassa 31.12.2020 jälkeen.  EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee tehdä hakemus uudesta oleskeluluvasta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta 30.6.2021 mennessä. Muuten oleskelu Britanniassa voi muuttua laittomaksi. Hakeminen on maksutonta.

Ennen siirtymäkauden päättymistä maahan muuttaneet EU-kansalaiset voivat todistaa työnteko-oikeutensa EU-maan myöntämällä passilla tai henkilökortilla 30.6.2021 saakka. Sen jälkeen työnantajat voivat pyytää todistamaan työnteko-oikeuden EU-kansalaisten uudella oleskeluluvalla. Löydät ohjeet työnantajille täältä: Employing EU citizens in the UK

Siirtymäajan päätyttyä 31.12.2020 EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan päättyy ja maahan tämän jälkeen saapuvien EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin tulee rajoituksia. Tällöin maahantulijaan sovelletaan kolmansien maiden kansalaisia koskevia maahantulosäännöksiä. Britannia ottaa käyttöön uuden pisteperustaisen maahanmuuttojärjestelmän 1.1.2021 alkaen. Tällä hetkellä vain opiskelijaviisumireitti on auki hakemuksille, mutta muiden viisumireittien odotetaan aukeavan loppuvuodesta 2020. Löydät suomenkielistä tietoa uudesta maahanmuuttojärjestelmästä täältä.

Yritykset 

Edustan suomalaista yritystä, joka toimii Britanniassa, ja olen huolestunut miten brexit ja EU:n ja Britannian muuttuva suhde vaikuttaa yritykseni toimintaan. Mistä löydän lisätietoa brexitistä ja sen mahdollisista vaikutuksista yrityksiin? 

Britannia lähtee EU:n sisämarkkinoilta 1.1.2021, jolloin ihmisten, tavaran, palveluiden ja pääoman vapaa liikkuminen päättyy. EU:n ja Britannian neuvottelut tulevasta suhteesta on (10.11.) kesken.

Riippumatta siitä, pääseekö EU ja Britannia sopuun vapaakauppasopimuksesta, luvassa on 1.1.2021 muutoksia. Niihin pitää yritysten varautua. Kauppaa käydään jatkossa joko vapaakauppasopimuksen tai sitten Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöjen perusteella. 

Löydät lisätietoa Britannian EU-erosta ja sen mahdollisista vaikutuksista yrityksiin alla olevista linkeistä. 

 

Vastaamme mielellämme myös muihin asiaan liittyviin kysymyksiin. Löydät yhteystietomme täältä.