Brexit – Usein kysytyt kysymykset

Yleistä

Britannian EU-erosta on julkaistu paljon informaatiota. Mistä löydän kootusti keskeisimmät tiedot brexitiin liittyen? 

Valtioneuvoston kanslia on koonnut kattavan tietopaketin brexitistä. Sivuilla on tietoa muun muassa neuvotteluprosessista, erosopimuksesta ja siitä, kuinka Britannian ja Suomen kansalaisten ja yritysten on varauduttava mahdolliseen sopimuksettomaan eroon. Sivut on julkaistu kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lue lisää täältä: Tietoa brexitistä.  
 

Kysymykseni ei koske ulkoministeriön hallinnonalaa Suomessa vaan kuuluu jollekin toiselle ministeriölle. Mistä löydän oikean kontaktin? 

Suomen eri ministeröiden brexit-asiantuntijoiden yhteystiedot on koottu yhteen valtioneuvoston kanslian sivuille: Ministeriöiden brexit-asiantuntijat. Voit olla heihin suoraan yhteydessä. Ministeriöiden brexit-asiantuntijat vastaavat hallinnonalansa brexit-kysymyksiin tai ohjaavat kysymykset eteenpäin oikeille tahoille. 
 

Asuminen ja muutto

Olen Suomen kansalainen ja asun pysyvästi Britanniassa. Tuleeko minun rekisteröidä oleskeluoikeuteni Britanniassa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta?

Britannian hallituksen ohjeiden mukaisesti lähes kaikkien Britanniassa pysyvästi asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee jatkossa hakea uutta statusta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta jatkaakseen asumista Britanniassa. EU Settlement Scheme on ainoastaan EU-kansalaisille, jotka asuvat Britanniassa ennen Britannian EU-eropäivää tai sopimuksellisessa erossa ennen siirtymäajan päättymistä. Tämän hetken tietojen mukaan hakemus tulee tehdä joko joulukuun 2020 tai kesäkuun 2021 loppuun mennessä, riippuen siitä eroaako Britannia EU:sta ilman sopimusta vai sopimuksen kanssa.

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status').

Asiantuntija-apua ja neuvoja EU Settlement Schemeen liittyen saa EU Settlement Resolution Centrestä:
puh. 0300 123 7379 (UK:ssa) tai +44 203 080 0010 (UK:n ulkopuolelta)
ma–pe klo 8:00–20:00, la–su 9:30–16:30
Yhteydenottolomake

Voit myös halutessasi tilata itsellesi Britannian sisäministeriön sähköpostipäivitykset EU-kansalaisten asemaan liittyen täältä: Gov.uk: Status of EU nationals in the UK – email alerts.

Virallisen ja rekisteröidyn Immigration Adviserin yhteystietoja voi etsiä oheisilta sivuilta: Find an Immigration Adviser.
 

Mikä on EU-kansalaisen pysyvä oleskeluoikeuden rekisteröinti ('permanent residence document')? Miten se eroaa EU Settlement Scheme -järjestelmästä?

Tällä hetkellä Suomen kansalainen, joka on tietyt ehdot täyttäen asunut Britanniassa pysyvästi vähintään viisi vuotta voi rekisteröidä pysyvän oleskeluoikeutensa ('permanent residence document'). Tämä pohjautuu EU-säädöksiin ja saattaa olla sinulle hyödyllinen, jos esimerkiksi haluat hakea Britannian kansalaisuutta. Tämä on eri asia kuin EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä. Lue lisää: Gov.uk: Apply for a permanent residence document if you’re from the EU, EEA or Switzerland.

Britannian hallituksen ohjeiden mukaisesti jatkossa lähes kaikkien Britanniassa pysyvästi asuvien EU-kansalaisten tulee kuitenkin rekisteröityä EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, vaikka sinulla olisi jo aiemmin saatu 'registration certificate' tai 'permanent residence document'. EU Settlement Scheme on ainoastaan EU-kansalaisille, jotka asuvat Britanniassa ennen Britannian EU-eropäivää tai sopimuksellisessa erossa ennen siirtymäajan päättymistä. Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status').

Asiantuntija-apua ja neuvoja EU Settlement Schemeen liittyen saa EU Settlement Resolution Centrestä:
puh. 0300 123 7379 (UK:ssa) tai +44 203 080 0010 (UK:n ulkopuolelta)
ma–pe klo 8:00–20:00, la–su 9:30–16:30
Yhteydenottolomake

Virallisen ja rekisteröidyn Immigration Adviserin yhteystietoja voi etsiä oheisilta sivuilta: Find an Immigration Adviser.
 

Olen Suomen kansalainen ja muuttamassa Britanniaan. Mitä asioita minun tulisi huomioida Britannian EU-eroon liittyen?

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK. Olethan lisäkysymyksissä yhteydessä Britannian Helsingin-suurlähetystöön: Gov.uk: British Embassy in Helsinki.

Tällä hetkellä Suomen kansalainen voi EU:n vapaan liikkuvuuden periaatteiden mukaisesti muuttaa Britanniaan ilman työ- tai oleskelulupaa. Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeuksiin, velvollisuuksiin tai vapaaseen liikkumiseen ei tule muutoksia niin kauan kuin Britannia on EU:n jäsen.

Britannian ja EU:n välistä erosopimusta ei ole vielä hyväksytty ja eron osalta eri skenaariot ovat edelleen mahdollisia. Ajankohtaista tietoa mm.: https://vnk.fi/tietoa-brexitista. Varaudu eri skenaarioihin ja ota selvää miten esimerkiksi sopimukseton ero voisi vaikuttaa sinun tilanteessasi. Lisätietoja Britanniaan matkustamisesta sopimuksettomassa erossa löydät täältä: Gov.uk: Guidance – Visiting the UK after Brexit.

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi, myös muuttaessasi, tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen.
 

Olen Britannian kansalainen ja asun pysyvästi Suomessa. Tuleeko minun rekisteröidä oleskeluoikeuteni Suomessa?

Suomen maahanmuuttovirasto neuvoo Suomessa pysyvästi asuvia Britannian kansalaisia rekisteröimään oleskeluoikeutensa Suomessa mahdollisimman pian, jos se on tekemättä. Ohjeet rekisteröintiin ja lisätietoja: Maahanmuuttovirasto: Ajankohtaista brexitistä.
 

Terveydenhuolto, sosiaaliturva ja -etuudet

Olen Suomen kansalainen ja suunnittelen matkaa Britanniaan. Voinko sairastuessa käyttää terveydenhuollon palveluita?  

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat hoitoa, jos sairastut yllättäen tai joudut tapaturmaan EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä samaan hintaan kuin maassa asuvat henkilöt. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta. Matkalle kannattaa aina hankkia myös matkavakuutus, sillä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei esimerkiksi korvaa sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan.

Voit käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia myös Britanniassa ainakin niin kauan kuin Britannia on EU:n jäsen. Jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, eurooppalaisen sairaanhoitokortin käyttö Britanniassa päättyy, jollei muusta järjestelystä päästä sopuun. Huolehdithan, että matkavakuutuksesi on voimassa.

Lisätietoja Britanniaan eropäivän jälkeen matkustavien EU-kansalaisten terveydenhuollosta sopimuksettoman eron tilanteessa löydät täältä: Guidance – Healthcare for EU and EFTA citizens visiting the UK. Lisätietoja terveydenhuollon maksuista sopimuksettomassa erossa löydät täältä: Guidance – Overseas visitor charging: no-deal Brexit guidance for NHS service providers.

Lisätietoja Britanniassa ennen eropäivää asuvien EU-kansalaisten terveydenhuollosta sopimuksettomassa erossa löydät täältä: Guidance – Healthcare for EU and EFTA nationals living in the UK.

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta, tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjasi voimassaolon ja tehdä matkustusilmoituksen. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen.
 

Olen Suomen kansalainen ja saan Suomesta eläkettä. Olen muuttamassa Britanniaan lähiaikoina. Maksetaanko eläkkeeni jatkossa Britanniaan?

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan, vanhuuseläkkeeseen sekä työkyvyttömyyseläkkeeseen. Otathan suoraan Kelaan yhteyttä: Kela: Kansainväliset tilanteet. Lue lisää: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin.  

Suomen työeläkkeisiin liittyen otathan yhteyttä Eläketurvakeskukseen: Yhteystiedot. Lue lisää: ETK: Eläketurvakeskuksen palvelujen brexit-varautuminen.
 

Olen vaihto-opiskelijana Britanniassa ja saanut päätöksen kuulumisesta Suomen sosiaaliturvaan. Kuulunko jatkossakin Suomen sosiaaliturvaan?

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan. Otathan suoraan Kelaan yhteyttä: Kela: Kansainväliset tilanteet. Lue lisää: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin.  

Opiskelu

Olen Suomen kansalainen ja opiskelen tällä hetkellä Britanniassa. Mitä minun tulee tehdä, jotta voin jatkaa opintojani?

Britannian hallituksen ohjeiden mukaisesti lähes kaikkien Britanniassa pysyvästi asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsenien tulee jatkossa rekisteröityä EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta jatkaaksenne asumista Britanniassa. EU Settlement Scheme on ainoastaan EU-kansalaisille, jotka asuvat Britanniassa ennen Britannian EU-eropäivää tai sopimuksellisessa erossa ennen siirtymäajan päättymistä. Tämän hetken tietojen mukaan hakemus tulee tehdä joko joulukuun 2020 tai kesäkuun 2021 loppuun mennessä, riippuen siitä eroaako Britannia EU:sta ilman sopimusta vai sopimuksen kanssa.

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status').

Korkeakouluopiskeluun liittyen löydät lisätietoja UCAS:n (Universities and Colleges Admissions Service) sivuilta: UCAS.

Tietoja sopimuksettoman eron mahdollisista vaikutuksista korkeakouluopiskeluun Britanniassa löydät täältä: Gov.uk: Guidance – Brexit guidance for EU students in the UK. Tutustu myös valtioneuvoston kanslian sivuihin: Tietoa brexitistä.

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan opintojesi ajalle: Kela: Kansainväliset tilanteet. Lisätietoa myös täällä: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin
 

Haluan hakea brittiläiseen yliopistoon syksyllä 2020. Voinko hakea opiskelemaan, jos Britannia eroaa EU:sta ilman erosopimusta?

Korkeakouluopiskeluun liittyen löydät lisätietoja UCAS:n (Universities and Colleges Admissions Service) sivuilta: UCAS. Olethan myös suoraan yhteydessä korkeakouluun, johon haluat hakea.

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK. Olethan lisäkysymyksissä yhteydessä Britannian Helsingin-suurlähetystöön: Gov.uk: British Embassy in Helsinki.

Sopimuksettomalla erolla on vaikutuksia Britanniaan muuttamiseen. Myös esimerkiksi EU-kansalaisten lukuvuosimaksuihin ja opintolainaehtoihin saattaa tulla muutoksia. Tietoja sopimuksettoman eron mahdollisista vaikutuksista korkeakouluopiskeluun Britanniassa löydät täältä: Gov.uk: Guidance – Brexit guidance for EU students in the UK. Tutustu myös valtioneuvoston kanslian sivuihin: Tietoa brexitistä.

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi, myös muuttaessasi, tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjasi voimassaolon, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen.
 

Matkustaminen

Olen Suomen kansalainen ja matkustamassa Britanniaan. Kuinka pitkään passini tulee olla voimassa ja tarvitsenko viisumin?

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK. Tällä hetkellä Britanniaan matkustaessa Suomen passin tai henkilökortin on oltava voimassa vain koko matkan ajan, eikä Suomen kansalainen tarvitse viisumia.

Tietoja Britanniaan matkustamisesta sopimuksettoman eron tilanteessa löydät täältä: Gov.uk: Guidance – Visiting the UK after Brexit. Tämän hetken tietojen mukaan EU-kansalaiset voisivat matkustaa maahan lyhyeksi ajaksi ilman viisumia myös sopimuksettoman eron tapauksessa.

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen.
 

Voinko matkustaa Britanniaan suomalaisella henkilökortillani?

Henkilökorttia voidaan käyttää passin sijaan myös matkustusasiakirjana EU- ja ETA-maissa. Lue lisää: Poliisi: Henkilökortin käyttö. Tällä hetkellä Britanniaan matkustaessa Suomen henkilökortin tai passin on oltava voimassa vain koko matkan ajan, eikä Suomen kansalainen tarvitse viisumia.

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK. Olethan lisäkysymyksissä yhteydessä Britannian Helsingin-suurlähetystöön: Gov.uk: British Embassy in Helsinki.

Tietoja Britanniaan matkustamisesta sopimuksettoman eron tilanteessa löydät täältä: Gov.uk: Guidance – Visiting the UK after Brexit. Sopimuksettomassa erossa Britannia saattaa luopua henkilökorttien käytöstä matkustusasiakirjana.

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen.
 

Olen EU-kansalaisen kolmannen maan perheenjäsen ja minulla on Britannian EU Settlement Schemen mukainen oleskelulupa. Tarvitsenko viisumin matkustaessani Suomeen?

Ison-Britannian uuden oleskeluoikeusjärjestelmän (EU Settlement Scheme) mukainen asiakirja ei oikeuta EU-kansalaisen perheenjäsentä, joka ei itse ole EU-kansalainen, viisumivapaaseen matkustamiseen EU-maissa.

Sinun on haettava viisumia matkustaessasi Suomeen, jos:

  • olet EU-kansalaisen perheenjäsen, mutta et itse EU-kansalainen,
  • sinulla on viisumivelvollisuus EU-maihin matkustaessa, ja
  • sinulla on vain Britannian EU Settlement Scheme-järjestelmän mukainen oleskelulupadokumentti.
     

Olen Britannian kansalainen ja matkustamassa Suomeen. Kuinka pitkään passini tulee olla voimassa ja tarvitsenko viisumin?

EU-maan, Pohjoismaan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen ei tarvitse oleskelulupaa tai viisumia Suomeen. Voit saapua Suomeen, jos sinulla on matkan ajan voimassa oleva henkilökortti tai passi. Tämä koskee myös Britannian kansalaisia, niin kauan kuin Britannia on EU:n jäsen – ja siirtymäkauden ajan, jos EU:n ja Britannian neuvottelema erosopimus astuu voimaan ennen Britannian eroa.

Britannian mahdollinen sopimukseton EU-ero vaikuttaisi Britannian kansalaisten matkustaminen Suomeen. Tämän hetken tietojen mukaan sopimuksettoman eron jälkeen Britannian kansalaisilta ei vaadittaisi viisumia Schengen-alueelle lyhytaikaista oleskelua varten, mutta passin voimassaolovaatimuksiin tulisi muutoksia. Britannian kansalaiset voisivat matkustaa EU:n jäsenvaltioihin viisumivapaasti lyhyttä oleskelua varten 90 päiväksi 180 päivän ajanjaksolla. Matkustusasiakirjan tulisi kuitenkin olla voimassa vähintään 3 kuukautta suunnitellun Schengen-alueelta poistumisen jälkeen.

Lue lisää Suomen hyväksymistä matkustusasiakirjoista täältä: Viisumin tarve ja Suomen hyväksymät matkustusasiakirjat.
 

Ajokortti

Voinko käyttää suomalaista ajokorttiani Britanniassa?

Tietoja ulkomaisten ajokorttien kelpoisuudesta Britanniassa saat DVLA:sta (Driver and Vehicle Licensing Agency): Gov.uk: Driving in the UK and abroad ja Gov.uk: Contact DVLA.

Britannian hallitus on ilmoittanut, että voimassa olevalla EU-ajokortilla voi ajaa Britanniassa myös sopimuksettoman eron jälkeen.

Jos ajoneuvosi ei ole vakuutettu Britanniassa, saatat tarvita kansainvälinen todistuksen voimassa olevasta liikennevakuutuksesta eli niin sanotun vihreän kortin (Green Card). Tarkista vakuutuksesi voimassaolo ja tarvittavat dokumentit ennen matkaa.

Jos olet vuokraamassa autoa Britanniassa, olethan myös suoraan autovuokraamoon yhteydessä. Autovuokraamot voivat asettaa omia laajempia ajokorttiehtoja tai esimerkiksi ikärajoja.

Lisätietoja ulkomaisen ajokortin käytöstä ja ajoneuvovakuutuksen vaatimuksista Britanniassa löydät täältä: Guidance – Visiting the UK after Brexit: Driving in the UK (gov.uk).
 

Olen Suomen kansalainen, mutta minulla on brittiläinen ajokortti. Voinko vaihtaa brittiläisen ajokorttini suomalaiseen, kun muutan takaisin Suomeen?

Tietoja ulkomaisten ajokorttien kelpoisuudesta Suomessa ja vaihtamisesta suomalaiseen ajokorttiin löydät Traficomin sivuilta:
Traficom: Ulkomaisen ajokortin kelpoisuus Suomessa
Traficom: Ulkomaisen ajokortin vaihtaminen suomalaiseen ajokorttiin
 

Kansalaisuus

Olen Suomen kansalainen ja asunut Britanniassa pysyvästi vuosia. Voinko saada Ison-Britannian kansalaisuuden?

Britannian kansalaistamisen edellytykset ja hakemusprosessi tulisi selvittää Britannian viranomaisilta. Löydät lisätietoja täältä: Gov.uk: Become a British citizen.
 

Menetänkö Suomen kansalaisuuden, jos saan Britannian kansalaisuuden?

Et menetä Suomen kansalaisuutta. Suomen kansalaisuuslaki sallii kaksois- ja monikansalaisuuden.

Kaksoiskansalaisuuden aiempaa laajemmin hyväksyvä kansalaisuuslaki astui voimaan 1.6.2003.

On kuitenkin huomioitava, että Suomen kansalainen, jolla on myös jonkin vieraan valtion kansalaisuus, tai jonka yhteys Suomeen ei ole riittävä, voi automaattisesti menettää Suomen kansalaisuuden 22 vuotta täytettyään. Suomen kansalaisuuden voi säilyttää, jos henkilöllä katsotaan olevan riittävä yhteys Suomeen. Riittävän yhteyden voi todistaa esimerkiksi hakemalla passia tai ilmoittamalla kirjallisesti halunsa säilyttää Suomen kansalaisuus.

Kansalaisuustietojen ylläpitäminen oikein Väestörekisterissä on henkilön omalla vastuulla, ja muuttunut kansalaisuustieto tulee rekisteröidä Väestörekisteriin.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta.
 

Olen menettänyt Suomen kansalaisuuden. Voinko saada Suomen kansalaisuuden takaisin?

Kyllä. Jos olet entinen Suomen kansalainen, saat kansalaisuuden takaisin ilmoituksesta. Myös alaikäinen huollossasi oleva lapsi saa samalla Suomen kansalaisuuden, jos hän on ilmoituksessasi kanssahakijana.

Et voi kuitenkaan saada Suomen kansalaisuutta ilmoituksesta vain sillä perusteella, että olet entisen Suomen kansalaisen jälkeläinen. Jos haluat selvittää, oletko itse nykyinen tai entinen Suomen kansalainen, voit pyytää Maahanmuuttovirastolta kansalaisuusasemasi määrittämistä.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta.
 

Kuinka voin selvittää mahdollista Suomen kansalaisuuttani perustuen perhe- tai sukulaisuussuhteisiini?

Voit halutessasi pyytää Maahanmuuttovirastoa määrittämään Suomen kansalaisuusasemasi. Kansalaisuusasemalla tarkoitetaan henkilön nykyistä ja entistä kansalaisuutta, kansalaisuudettomuutta ja tuntematonta kansalaisuutta.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta.
 

Olen Suomen kansalainen ja asunut X vuotta Britanniassa. Haluan muuttaa takaisin Suomeen. Mitä minun tulee tehdä?

Suomen kansalainen, joka on asunut ulkomailla, voi vapaasti palata takaisin kotimaahan. Paluumuutosta on tehtävä maistraatille muuttoilmoitus. Kela tekee päätöksen siitä, mistä lähtien kuulut jälleen Suomen sosiaaliturvaan.

Lisätietoja:
Maistraatti: Muuttoilmoitus
Kela: Maasta- ja maahanmuutto
 

Olen Britannian kansalainen. Voinko saada Suomen kansalaisuuden?

Suomen kansalaisuus voidaan yleisimmin saada syntymän perusteella, ilmoituksesta tai hakemuksesta. Lue lisää ulkomailla syntyneen lapsen syntymän rekisteröinnistä ja kansalaisuusilmoituksesta suurlähetystön kotisivuilta: Kansalaisuus. Lisätietoja kansalaisuushakemuksesta Maahanmuuttoviraston sivuilta: Suomen kansalaisuus.

 

Yritykset 

Edustan suomalaista yritystä, joka toimii Britanniassa, ja olen huolestunut miten brexit ja erityisesti mahdollinen sopimukseton ero voisi vaikuttaa yritykseni toimintaan. Mistä löydän lisätietoa brexitistä ja sen mahdollisista vaikutuksista yrityksiin? 

Löydät lisätietoa sopimuksettomasta erosta ja sen mahdollisista vaikutuksista yrityksiin alla olevista linkeistä. 

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa brexitistä - Sopimuksettoman eron vaikutukset yrityksiin 
Suurlähetystön kotisivut: Brexit ja yritykset – sopimukseton ero 
Gov.uk: Get ready for Brexit 
European Commission: Brexit preparedness 

 

Vastaamme mielellämme myös muihin asiaan liittyviin kysymyksiin. Löydät yhteystietomme täältä.