Brexit – Usein kysytyt kysymykset

Yleistä

Britannian EU-erosta on julkaistu paljon informaatiota. Mistä löydän kootusti keskeisimmät tiedot brexitiin liittyen? 

Valtioneuvoston kanslia on koonnut kattavan tietopaketin brexitistä. Sivuilla on tietoa muun muassa erosopimuksesta, tulevan suhteen neuvotteluista ja siitä, kuinka Britannian ja Suomen kansalaisten ja yritysten on varauduttava Britannian EU-eroon. Sivut on julkaistu kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lue lisää täältä: Tietoa brexitistä. 

Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet

Kysymykseni ei koske ulkoministeriön hallinnonalaa Suomessa vaan kuuluu jollekin toiselle ministeriölle. Mistä löydän oikean kontaktin? 

Suomen eri ministeröiden brexit-asiantuntijoiden yhteystiedot on koottu yhteen valtioneuvoston kanslian sivuille: Ministeriöiden brexit-asiantuntijat. Voit olla heihin suoraan yhteydessä. Ministeriöiden brexit-asiantuntijat vastaavat hallinnonalansa brexit-kysymyksiin tai ohjaavat kysymykset eteenpäin oikeille tahoille. 

Asuminen ja muutto

Olen Suomen kansalainen ja asun pysyvästi Britanniassa. Tuleeko minun rekisteröidä oleskeluoikeuteni Britanniassa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta?

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, jos he haluavat jatkaa asumistaan Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä maahan saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään. Tämän hetken tietojen mukaan EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee tehdä hakemus uudesta oleskeluluvasta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta 30.6.2021 mennessä. Hakeminen on maksutonta. 

Kaikkia Britanniassa asuvia Suomen kansalaisia ja heidän perheenjäseniään kehotetaan hakemaan uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta mahdollisimman pian, jos sitä ei ole aiemmin tehty ja tarkoitus on jatkaa oleskelua Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. 

Ennen siirtymäajan päättymistä Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudet ja asema taataan Britannian erosopimuksessa. Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status').

Asiantuntija-apua ja neuvoja EU Settlement Schemeen liittyen saa EU Settlement Resolution Centrestä:
puh. 0300 123 7379 (UK:ssa) tai +44 203 080 0010 (UK:n ulkopuolelta)
ma–pe klo 8:00–20:00, la–su 9:30–16:30
Yhteydenottolomake 

Voit myös halutessasi tilata itsellesi Britannian sisäministeriön sähköpostipäivitykset EU-kansalaisten asemaan liittyen täältä: Gov.uk: Status of EU nationals in the UK – email alerts.

Virallisen ja rekisteröidyn Immigration Adviserin yhteystietoja voi etsiä oheisilta sivuilta: Find an Immigration Adviser.
 

Mikä on EU-kansalaisen pysyvä oleskeluoikeuden rekisteröinti ('permanent residence document')? Miten se eroaa EU Settlement Scheme -järjestelmästä?

Tähän saakka Suomen kansalainen, joka on tietyt ehdot täyttäen asunut Britanniassa pysyvästi vähintään viisi vuotta on voinut rekisteröidä pysyvän oleskeluoikeutensa ('permanent residence document'). Tämä pohjautuu EU-säädöksiin ja saattaa olla sinulle hyödyllinen, jos esimerkiksi haluat hakea Britannian kansalaisuutta. Tämä on kuitenkin eri asia kuin EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä. Jos haluat jatkaa asumista Britanniassa siirtymäkauden jälkeen, tulee sinun hakea uutta statusta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, vaikka sinulla olisi jo aiemmin saatu 'registration certificate' tai 'permanent residence document'.

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status')

Ennen siirtymäajan päättymistä Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudet ja asema taataan Britannian erosopimuksessa. Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet
 

Olen Suomen kansalainen ja muuttamassa Britanniaan. Mitä asioita minun tulisi huomioida Britannian EU-eroon liittyen?

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK. Olethan lisäkysymyksissä yhteydessä Britannian Helsingin-suurlähetystöön: Gov.uk: British Embassy in Helsinki.

Britannian EU-ero  tulee voimaan 1.2.2020. Erosopimuksen myötä alkaa ainakin vuoden 2020 loppuun kestävä siirtymäkausi, jonka aikana jatketaan EU:n nykysäännöillä ja neuvotellaan tulevasta suhteesta. Siirtymäkauden aikana Britannialla on kaikki jäsenvaltion oikeudet ja velvollisuudet, mm. EU:n ja Britannian kansalaiset voivat liikkua ja oleskella EU:ssa ja Britanniassa entiseen tapaan.

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee kuitenkin hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, jos he haluavat jatkaa asumistaan Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä maahan laillisesti saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään. Tämän hetken tietojen mukaan EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee tehdä hakemus uudesta oleskeluluvasta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta 30.6.2021 mennessä. Hakeminen on maksutonta. 

Ennen siirtymäajan päättymistä Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudet ja asema taataan Britannian erosopimuksessa. Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet.  

Siirtymäkauden päätyttyä 31.12.2020 EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan päättyy ja maahan tämän jälkeen saapuvien EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin tulee rajoituksia. Tällöin maahantulijaan sovelletaan kolmansien maiden kansalaisia koskevia maahantulosäännöksiä. Britannian hallitus on ilmoittanut uudistavansa maahanmuuttojärjestelmäänsä 1.1.2021 alkaen. Britannia on julkistanut suunnitelmia tulevasta maahanmuuttojärjestelmästä, mutta tarkempia tietoja odotetaan. EU ja Britannia neuvottelevat maahanmuuttoon liittyvistä tarkemmista yksityiskohdista vuoden 2020 aikana. 

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi, myös muuttaessasi, tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen.
 

Olen Britannian kansalainen ja asun pysyvästi Suomessa. Tuleeko minun rekisteröidä oleskeluoikeuteni Suomessa?

Suomen maahanmuuttovirasto neuvoo Suomessa pysyvästi asuvia Britannian kansalaisia rekisteröimään oleskeluoikeutensa Suomessa mahdollisimman pian, jos se on tekemättä. Ohjeet rekisteröintiin ja lisätietoja: Maahanmuuttovirasto: Ajankohtaista brexitistä.
 

Terveydenhuolto, sosiaaliturva ja -etuudet

Olen Suomen kansalainen ja suunnittelen matkaa Britanniaan. Voinko sairastuessa käyttää terveydenhuollon palveluita?  

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat hoitoa, jos sairastut yllättäen tai joudut tapaturmaan EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä samaan hintaan kuin maassa asuvat henkilöt. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta. Matkalle kannattaa aina hankkia myös matkavakuutus, sillä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei esimerkiksi korvaa sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan.

Britannian EU-ero  tulee voimaan 1.2.2020. Erosopimuksen myötä alkaa ainakin vuoden 2020 loppuun kestävä siirtymäkausi, jonka aikana jatketaan EU:n nykysäännöillä ja neuvotellaan tulevasta suhteesta. Siirtymäkauden aikana Britannialla on kaikki jäsenvaltion oikeudet ja velvollisuudet. Voit käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia myös Britanniassa siirtymäkauden ajan. Siirtymäkauden jälkeen eurooppalaisen sairaanhoitokortin käyttö Britanniassa päättyy, jollei muusta järjestelystä päästä sopuun. Huolehdithan, että matkavakuutuksesi on voimassa.

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta, tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjasi voimassaolon ja tehdä matkustusilmoituksen. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen.
 

Olen Suomen kansalainen ja saan Suomesta eläkettä. Olen muuttamassa Britanniaan lähiaikoina. Maksetaanko eläkkeeni jatkossa Britanniaan?

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan, vanhuuseläkkeeseen sekä työkyvyttömyyseläkkeeseen. Otathan suoraan Kelaan yhteyttä: Kela: Kansainväliset tilanteet. Lue lisää: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin.  

Suomen työeläkkeisiin liittyen otathan yhteyttä Eläketurvakeskukseen: Yhteystiedot. Lue lisää: ETK: Eläketurvakeskuksen palvelujen brexit-varautuminen.
 

Olen vaihto-opiskelijana Britanniassa ja saanut päätöksen kuulumisesta Suomen sosiaaliturvaan. Kuulunko jatkossakin Suomen sosiaaliturvaan?

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan. Otathan suoraan Kelaan yhteyttä: Kela: Kansainväliset tilanteet. Lue lisää: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin.  

Opiskelu

Olen Suomen kansalainen ja opiskelen tällä hetkellä Britanniassa. Mitä minun tulee tehdä, jotta voin jatkaa opintojani?

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, jos he haluavat jatkaa asumistaan Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä maahan saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään.

Kaikkia Britanniassa asuvia Suomen kansalaisia ja heidän perheenjäseniään kehotetaan hakemaan uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta mahdollisimman pian, jos sitä ei ole aiemmin tehty ja tarkoitus on jatkaa oleskelua Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. Tämän hetken tietojen mukaan EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee tehdä hakemus uudesta oleskeluluvasta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta 30.6.2021 mennessä. Hakeminen on maksutonta.

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status').

Korkeakouluopiskeluun liittyen löydät lisätietoja UCAS:n (Universities and Colleges Admissions Service) sivuilta: UCAS ja UKCISA:n (UK Council for International Student Affairs sivuilta.
UKCISA:n sivuilla on myös kattavasti tietoa brexitin vaikutuksista opiskeluun Britanniassa: Brexit: immigration, fees and student support for when you arrive.

Tutustu myös valtioneuvoston kanslian sivuihin: Tietoa brexitistä, sekä Opetushallituksen sivuihin: Tietoa brexitin vaikutuksista opiskeluun, ulkomaanjaksoihin ja yhteistyöhankkeisiin Britannian ja Suomen välillä

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan opintojesi ajalle: Kela: Kansainväliset tilanteet. Lisätietoa myös täällä: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin

Matkustaminen

Olen Suomen kansalainen ja matkustamassa Britanniaan. Kuinka pitkään passini tulee olla voimassa ja tarvitsenko viisumin?

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK. Tällä hetkellä Britanniaan matkustaessa Suomen passin tai henkilökortin on oltava voimassa vain koko matkan ajan, eikä Suomen kansalainen tarvitse viisumia.

Britannian EU-ero  tulee voimaan 1.2.2020. Erosopimuksen myötä alkaa ainakin vuoden 2020 loppuun kestävä siirtymäkausi, jonka aikana jatketaan EU:n nykysäännöillä ja neuvotellaan tulevasta suhteesta. Siirtymäkauden aikana Britannialla on kaikki jäsenvaltion oikeudet ja velvollisuudet, mm. EU:n ja Britannian kansalaiset voivat liikkua ja oleskella EU:ssa ja Britanniassa entiseen tapaan.

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen.
 

Voinko matkustaa Britanniaan suomalaisella henkilökortillani?

Henkilökorttia voidaan käyttää passin sijaan myös matkustusasiakirjana EU- ja ETA-maissa. Lue lisää: Poliisi: Henkilökortin käyttö. Tällä hetkellä Britanniaan matkustaessa Suomen henkilökortin tai passin on oltava voimassa vain koko matkan ajan, eikä Suomen kansalainen tarvitse viisumia.

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK. Olethan lisäkysymyksissä yhteydessä Britannian Helsingin-suurlähetystöön: Gov.uk: British Embassy in Helsinki.

Britannia saattaa luopua myöhemmin henkilökorttien käytöstä matkustusasiakirjana, ei kuitenkaan vuoden 2020 aikana.

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen.
 

Olen EU-kansalaisen kolmannen maan perheenjäsen ja minulla on Britannian EU Settlement Schemen mukainen oleskelulupa. Tarvitsenko viisumin matkustaessani Suomeen?

Ison-Britannian uuden oleskeluoikeusjärjestelmän (EU Settlement Scheme) mukainen asiakirja ei oikeuta EU-kansalaisen perheenjäsentä, joka ei itse ole EU-kansalainen, viisumivapaaseen matkustamiseen EU-maissa.

Sinun on haettava viisumia matkustaessasi Suomeen, jos:

  • olet EU-kansalaisen perheenjäsen, mutta et itse EU-kansalainen,
  • sinulla on viisumivelvollisuus EU-maihin matkustaessa, ja
  • sinulla on vain Britannian EU Settlement Scheme-järjestelmän mukainen oleskelulupadokumentti.
     

Olen Britannian kansalainen ja matkustamassa Suomeen. Kuinka pitkään passini tulee olla voimassa ja tarvitsenko viisumin?

Britannian EU-ero  tulee voimaan 1.2.2020. Erosopimuksen myötä alkaa ainakin vuoden 2020 loppuun kestävä siirtymäkausi, jonka aikana jatketaan EU:n nykysäännöillä ja neuvotellaan tulevasta suhteesta. Siirtymäkauden aikana Britannialla on kaikki jäsenvaltion oikeudet ja velvollisuudet, mm. EU:n ja Britannian kansalaiset voivat liikkua ja oleskella EU:ssa ja Britanniassa entiseen tapaan.

EU-maan, Pohjoismaan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen ei tarvitse oleskelulupaa tai viisumia Suomeen. Voit saapua Suomeen, jos sinulla on matkan ajan voimassa oleva henkilökortti tai passi. Tämä koskee myös Britannian kansalaisia, niin kauan kuin Britannia on EU:n jäsen ja erosopimuksessa määritellyn siirtymäkauden ajan. 

Tämän hetken tiedon mukaan EU:n ja Britannian kansalaiset voivat matkustaa viisumivapaasti 1.1.2021 alkaen toistensa alueelle lyhyttä oleskelua varten 90 päiväksi 180 päivän ajanjaksolla.

Lue lisää Suomen hyväksymistä matkustusasiakirjoista täältä: Viisumin tarve ja Suomen hyväksymät matkustusasiakirjat.
 

Ajokortti

Voinko käyttää suomalaista ajokorttiani Britanniassa?

Tietoja ulkomaisten ajokorttien kelpoisuudesta Britanniassa saat DVLA:sta (Driver and Vehicle Licensing Agency): Gov.uk: Driving in the UK and abroad ja Gov.uk: Contact DVLA.

Britannian EU-ero  tulee voimaan 1.2.2020. Erosopimuksen myötä alkaa ainakin vuoden 2020 loppuun kestävä siirtymäkausi, jonka aikana jatketaan EU:n nykysäännöillä ja neuvotellaan tulevasta suhteesta. Siirtymäkauden aikana Britannialla on kaikki jäsenvaltion oikeudet ja velvollisuudet, mm. EU:n ja Britannian kansalaiset voivat liikkua ja oleskella EU:ssa ja Britanniassa entiseen tapaan. Ajokortti- tai vakuutusvaatimuksiin voi tulla muutoksia siirtymäkauden päättymisen jälkeen.

Jos olet vuokraamassa autoa Britanniassa, olethan myös suoraan autovuokraamoon yhteydessä. Autovuokraamot voivat asettaa omia laajempia ajokorttiehtoja tai esimerkiksi ikärajoja.

Lisätietoja ulkomaisen ajokortin käytöstä ja ajoneuvovakuutuksen vaatimuksista Britanniassa löydät täältä: Guidance – Visiting the UK after Brexit: Driving in the UK (gov.uk).
 

Olen Suomen kansalainen, mutta minulla on brittiläinen ajokortti. Voinko vaihtaa brittiläisen ajokorttini suomalaiseen, kun muutan takaisin Suomeen?

Tietoja ulkomaisten ajokorttien kelpoisuudesta Suomessa ja vaihtamisesta suomalaiseen ajokorttiin löydät Traficomin sivuilta:
Traficom: Ulkomaisen ajokortin kelpoisuus Suomessa
Traficom: Ulkomaisen ajokortin vaihtaminen suomalaiseen ajokorttiin
 

Kansalaisuus

Olen Suomen kansalainen ja asunut Britanniassa pysyvästi vuosia. Voinko saada Ison-Britannian kansalaisuuden?

Britannian kansalaistamisen edellytykset ja hakemusprosessi tulisi selvittää Britannian viranomaisilta. Löydät lisätietoja täältä: Gov.uk: Become a British citizen.
 

Menetänkö Suomen kansalaisuuden, jos saan Britannian kansalaisuuden?

Et menetä Suomen kansalaisuutta. Suomen kansalaisuuslaki sallii kaksois- ja monikansalaisuuden.

Kaksoiskansalaisuuden aiempaa laajemmin hyväksyvä kansalaisuuslaki astui voimaan 1.6.2003.

On kuitenkin huomioitava, että Suomen kansalainen, jolla on myös jonkin vieraan valtion kansalaisuus, tai jonka yhteys Suomeen ei ole riittävä, voi automaattisesti menettää Suomen kansalaisuuden 22 vuotta täytettyään. Suomen kansalaisuuden voi säilyttää, jos henkilöllä katsotaan olevan riittävä yhteys Suomeen. Riittävän yhteyden voi todistaa esimerkiksi hakemalla passia tai ilmoittamalla kirjallisesti halunsa säilyttää Suomen kansalaisuus.

Kansalaisuustietojen ylläpitäminen oikein Väestörekisterissä on henkilön omalla vastuulla, ja muuttunut kansalaisuustieto tulee rekisteröidä Väestörekisteriin.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta.
 

Olen menettänyt Suomen kansalaisuuden. Voinko saada Suomen kansalaisuuden takaisin?

Kyllä. Jos olet entinen Suomen kansalainen, saat kansalaisuuden takaisin ilmoituksesta. Myös alaikäinen huollettavasi lapsi saa samalla Suomen kansalaisuuden, jos hän on ilmoituksessasi kanssahakijana.

Et voi kuitenkaan saada Suomen kansalaisuutta ilmoituksesta vain sillä perusteella, että olet entisen Suomen kansalaisen jälkeläinen. Jos haluat selvittää, oletko itse nykyinen tai entinen Suomen kansalainen, voit pyytää Maahanmuuttovirastolta kansalaisuusasemasi määrittämistä.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta.
 

Kuinka voin selvittää mahdollista Suomen kansalaisuuttani perustuen perhe- tai sukulaisuussuhteisiini?

Voit halutessasi pyytää Maahanmuuttovirastoa määrittämään Suomen kansalaisuusasemasi. Kansalaisuusasemalla tarkoitetaan henkilön nykyistä ja entistä kansalaisuutta, kansalaisuudettomuutta ja tuntematonta kansalaisuutta.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta.
 

Olen Suomen kansalainen ja asunut X vuotta Britanniassa. Haluan muuttaa takaisin Suomeen. Mitä minun tulee tehdä?

Suomen kansalainen, joka on asunut ulkomailla, voi vapaasti palata takaisin kotimaahan. Paluumuutosta on tehtävä Digi- ja väestötietovirastolle muuttoilmoitus. Kela tekee päätöksen siitä, mistä lähtien kuulut jälleen Suomen sosiaaliturvaan.

Lisätietoja:
Digi- ja väestötietovirasto: Muuttoilmoitus
Kela: Maasta- ja maahanmuutto

Olen Britannian kansalainen. Voinko saada Suomen kansalaisuuden?

Suomen kansalaisuus voidaan yleisimmin saada syntymän perusteella, ilmoituksesta tai hakemuksesta. Lue lisää ulkomailla syntyneen lapsen syntymän rekisteröinnistä ja kansalaisuusilmoituksesta suurlähetystön kotisivuilta: Kansalaisuus. Lisätietoja kansalaisuushakemuksesta Maahanmuuttoviraston sivuilta: Suomen kansalaisuus.

 

Yritykset 

Edustan suomalaista yritystä, joka toimii Britanniassa, ja olen huolestunut miten brexit ja EU:n ja Britannian muuttuva suhde vaikuttaa yritykseni toimintaan. Mistä löydän lisätietoa brexitistä ja sen mahdollisista vaikutuksista yrityksiin? 

Britannian EU-eron myötä alkaa vuoden 2020 loppuun asti kestävä siirtymäkausi. Siirtymäkauden aikana jatketaan nykysäännöillä ikään kuin Britannia olisi vielä EU:n jäsen. EU ja Britannia neuvottelevat vuoden 2020 aikana tulevasta suhteesta. Tiukasta neuvotteluaikataulusta johtuen joillakin aloilla saatetaan pudota 1.1.2021 alkaen sopimuksettomaan suhteeseen. Erityisesti yritysten on syytä varautua tähän.

Löydät lisätietoa Britannian EU-erosta ja sen mahdollisista vaikutuksista yrityksiin alla olevista linkeistä. 

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa brexitistä 
Gov.uk: Get ready for Brexit 
European Commission: Brexit preparedness 

 

Vastaamme mielellämme myös muihin asiaan liittyviin kysymyksiin. Löydät yhteystietomme täältä.