Brexit – Usein kysytyt kysymykset

Päivitetty 10.12.2021

Yleistä

Britannian EU-erosta ja siirtymäajan päättymisestä on julkaistu paljon informaatiota. Mistä löydän kootusti keskeisimmät tiedot brexitiin liittyen? 

Löydät valtioneuvoston kanslian sivuilta kattavan tietopaketin brexitistä. Sivut on julkaistu kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lue lisää täältä.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät Euroopan komission sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.). 

EU Settlement Scheme (pre-settled ja settled status)

Olen Suomen kansalainen ja asun pysyvästi Britanniassa. Tuleeko minun rekisteröidä oleskeluoikeuteni Britanniassa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta?

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tuli hakea uutta oleskeluoikeutta (pre-settled tai settled status) EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän (EUSS) kautta 30.6.2021 mennessä. EUSS koskee ennen siirtymäajan päättymistä 30.12.2020 maahan saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään.

Oleskelu Britanniassa voi muuttua laittomaksi 30.6.2021 jälkeen ilman uutta oleskelulupaa. Voit joutua todistamaan maahanmuuttostatuksesi 1.7.2021 eteenpäin esimerkiksi työnantajalle, vuokranantajalle tai terveydenhoidolle. Löydät lisätietoa Home Officen julkaisusta: Your immigration status: an introduction for EU, EEA and Swiss citizens(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos et hakenut uutta oleskelulupaa määräaikaan 30.6.2021 mennessä, teethän hakemuksen välittömästi. Hakuajasta myöhästymiselle täytyy antaa hyväksyttävä syy. Lisäksi tietyillä ryhmillä on myöhäisempi määräaika. Löydät lisätietoa GOV.UK-sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja EU Settlement Scheme: information for late applicants(Linkki toiselle web-sivustolle.) -infosivulta. Hakeminen on maksutonta. Tarkempaa tietoa myöhässä hakeneiden oikeuksista löytyy myös EU-delegaation verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Asiantuntija-apua ja neuvoja EU Settlement Schemeen liittyen saa EU Settlement Resolution Centrestä:
puh. 0300 123 7379 (UK:ssa) tai +44 203 080 0010 (UK:n ulkopuolelta)
ma–pe klo 8:00–20:00, la–su 9:30–16:30
Yhteydenottolomake (Linkki toiselle web-sivustolle.)

Virallisen ja rekisteröidyn Immigration Adviserin yhteystietoja voi etsiä täältä: Find an Immigration Adviser(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Löydät täältä EU-delegaation listauksen EU-kansalaisille ilmaiseksi saatavilla olevista tukipaleluista(Linkki toiselle web-sivustolle.), vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin(Linkki toiselle web-sivustolle.), sekä suomenkieliset EUSS-infopaketit EU Settlement Scheme –rekisteröintijärjestelmästä:

Minulla on pre-settled status. Miten voin jäädä Britanniaan pysyvästi?

Sinun tulee hakea erikseen settled statusta ennen kuin pre-settled statuksesi umpeutuu. Voit hakea settled statusta heti, kun viisi yhtäjaksoista asumisvuotta on tullut täyteen. Lisätietoa löydät Home Officen infojulkaisusta: Information for EU Settlement Scheme applicants.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Pre-settled statuksen haltijoiden tulee myös perehtyä poissaolosääntöihin huolellisesti, sillä luvattomat poissaolot voivat johtaa settled statuksen hakuoikeuden menetykseen myöhemmin. 
 

Tuleeko minun hakea oleskeluoikeutta, vaikka olen asunut maassa vuosikymmeniä ja minulla on ILR – Indefinite Leave to Remain?

Vaikka sinulla olisi jo vanha rajoittamaton oleskeluoikeus (kuten Indefinite Leave to Remain (ILR) tai Indefinite Leave to Enter (ILE)), on silti hyödyllistä hakea settled statusta EUSS:n kautta, jotta oikeutesi ovat paremmin turvatut. Lisäksi uusi digitaalinen status tekee maahanmuuttostatuksesi todistamisen helpommaksi.

Hakuaika päättyi 30.6.2021, mutta hakemuksen voi tehdä myöhässä hyväksyttävästä syystä. Esimerkiksi se, että ILR:n haltija ei tiennyt voivansa hakea settled statusta, voi olla hyväksyttävä syy. Löydät lisätietoa GOV.UK-sivuilta.(Linkki toiselle web-sivustolle.) Hakeminen on täysin maksutonta. Voit myös etsiä saatavilla olevia tukipalveluita postinumerollasi GOV.UK-sivustolla: Get help applying to the EU Settlement Scheme (Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos et aio hakea settled statusta, varmistathan, että rajoittamaton oleskeluoikeutesi on edelleen voimassa, eikä sitä ole menetetty ja ettei se ole rauennut siksi, että olet oleskellut pitkään Britannian ulkopuolella. Jos et ole varma, onko rajoittamaton oleskeluoikeutesi voimassa tai pelkäät kadottavasi siitä kertovan todisteen, sinun kannattaa hakea EU-kansalaisen uutta oleskeluoikeutta.

Löydät lisätietoa suomeksi EU-delegaation julkaisusta: Brexit: Mitä sinun täytyy tietää ikääntyneenä EU:n kansalaisena, joka asuu Yhdistyneessä kuningaskunnassa(Linkki toiselle web-sivustolle.)
 

Tuleeko myös alaikäisten hakea oleskeluoikeutta?

Kyllä. Jokaiselle lapselle tulee tehdä erillinen hakemus. Hakemuksen voi tehdä lapsi itse tai vanhempi tämän puolesta.

Myös Britanniassa syntyneiden lasten tulee hakea EUSS-oleskeluoikeutta, jolleivat he ole Britannian kansalaisia. Jos et ole varma onko lapsesi Britannian kansalainen, perehdy GOV.UK-sivuilta löytyvään ohjeistukseen: Check if you're a British citizen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Vaikka EUSS-hakuaika on päättynyt 30.6.2021, voit edelleen tehdä hakemuksen lapsellesi. Löydät lisätietoa GOV.UK-sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Mikäli lapsesi on syntynyt 1.4.2021 tai sen jälkeen, EUSS-hakemus tulee tehdä kolmen kuukauden sisällä lapsen syntymästä. Löydät tarkempaa tietoa Home Officen EU Settlement Scheme: information for late applicants(Linkki toiselle web-sivustolle.) –infosivulta. Jos et saa hankittua lapsellesi passia tai henkilötodistusta kolmen kuukauden sisällä syntymästä, ota yhteyttä EU Settlement Resolution Centreen(Linkki toiselle web-sivustolle.).  

EU-delegaatio on myös julkaissut suomenkielisen infopaketin lasten vanhemmille: Brexit – Mitä sinun on tiedettävä, jos lapsesi on EU:n kansalainen taikka jos lapsesi ei ole EU:n kansalainen mutta sinä itse olet(Linkki toiselle web-sivustolle.).
 

Olen hakenut pre-settled tai settled statusta ennen hakuajan päättymistä, mutta en ole vielä saanut päätöstä. Miten voi todistaa oikeuteni?

Jos olet tehnyt EUSS-hakemuksen ennen hakuajan päättymistä 30.6.2021, oikeutesi jatkuvat keskeytyksettä. Voit todistaa oikeutesi hakutodistuksella (Certificate of Application) esimerkiksi työn- tai vuokranantajallesi tai palatessasi Britanniaan ulkomailta. Lisätietoa löydät Home Officen infojulkaisusta: Information for EU Settlement Scheme applicants.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

 

Olen hakenut pre-settled tai settled statusta hakuajan päättymisen (30.6.2021) jälkeen. Miten voin todistaa oikeuteni päätöstä odotellessa?

Home Office vahvisti 6.8.2021, että myös myöhässä hakeneiden oikeudet turvataan väliaikaisesti(Linkki toiselle web-sivustolle.) (temporary protection) päätöksen odotusaikana. Kaikki EUSS-hakemuksen tehneet saavat hakutodistuksen (certificate of application), jota voi käyttää oikeuksien todistamiseen päätöstä odotellessa. Lisätietoa myöhässä hakeneiden oikeuksista löydät EU-delegaation verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

Minulla on pre-settled tai settled status. Tietoni ovat muuttuneet tai olen hankkinut uuden passin tai henkilökortin. Mitä minun tulee tehdä?

Muista päivittää muuttuneet tietosi, kuten uusi passi, osoite tai nimenmuutosUK Visas and Immigration(Linkki toiselle web-sivustolle.) -tilillesi.  Jos olet tehnyt EUSS-hakemuksesi passilla, mutta aiot matkustaa henkilökortilla, tai toisinpäin, lisää myös toisen henkilötodistuksesi tiedot tilillesi ennen matkaasi. Voit lisätä tilillesi useita matkustusasiakirjoja. Ajantasaiset tiedot nopeuttavat rajatarkastusta palatessasi Britanniaan. Löydät lisätietoa Home Officen julkaisusta: Your immigration status: an introduction for EU, EEA and Swiss citizens(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Pre-settled ja settled statuksen haltijoilla on edelleen oikeus käyttää henkilökorttia matkustaessaan Britanniaan. Kansalliset viranomaiset tai lento- ja muut kuljetusyhtiöt eivät voi vaatia passin käyttöä EUSS-statuksen haltijoilta. Voit tarvittaessa todistaa EUSS-statuksesi View and Prove -palvelun(Linkki toiselle web-sivustolle.) kautta. Lisätietoa löydät Euroopan komission(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja IATA:n sivuilta.(Linkki toiselle web-sivustolle.) 1.10.2021 jälkeen muut EU-kansalaiset eivät enää voi matkustaa Britanniaan henkilökortilla. He tarvitsevat matkustamiseen passin.

Oikeus käyttää henkilökorttia matkustamiseen on elinikäinen. 2026 alkaen Britannialla on kuitenkin oikeus lopettaa sellaisten henkilöllisyystodistusten hyväksyminen, jotka eivät sisällä kansainvälisten standardien mukaista biometristä sirua. Euroopan komission sivuilta löytyy lisätietoa suomeksi(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja englanniksi(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Minulla on pre-settled tai settled status. Aion matkustaa ulkomaille. Mitä minun tulee huomioida?

Settled statuksen haltijat voivat viettää enintään viisi vuotta Britannian ulkopuolella menettämättä statustaan.  Pre-settled statuksen haltijoiden tulee kuitenkin perehtyä poissaolosääntöihin huolellisesti, sillä luvattomat poissaolot voivat johtaa settled statuksen hakuoikeuden menetykseen myöhemmin. 

Voit joutua myös todistamaan maahanmuuttostatuksesi palatessasi takaisin Britanniaan. Muista päivittää muuttuneet tietosi, kuten uuden passin, vaihtuneen osoitteen tai nimenmuutoksen, UK Visas and Immigration(Linkki toiselle web-sivustolle.) -tilillesi.  Jos olet tehnyt EUSS-hakemuksesi passilla, mutta aiot matkustaa henkilökortilla, tai toisinpäin, lisää myös toisen henkilötodistuksesi tiedot tilillesi ennen matkaasi. Voit lisätä tilillesi useita matkustusasiakirjoja. Ajantasaiset tiedot nopeuttavat rajatarkastusta. Löydät lisätietoa Home Officen julkaisusta: Your immigration status: an introduction for EU, EEA and Swiss citizens(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Pre-settled ja settled statuksen haltijoilla on edelleen oikeus käyttää henkilökorttia matkustaessaan Britanniaan. Kansalliset viranomaiset tai lento- ja muut kuljetusyhtiöt eivät voi vaatia passin käyttöä EUSS-statuksen haltijoilta. Voit tarvittaessa todistaa EUSS-statuksesi View and Prove -palvelun(Linkki toiselle web-sivustolle.) kautta. Lisätietoa löydät Euroopan komission(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja IATA:n sivuilta.(Linkki toiselle web-sivustolle.) 1.10.2021 jälkeen muut EU-kansalaiset eivät enää voi matkustaa Britanniaan henkilökortilla. He tarvitsevat matkustamiseen passin.

Oikeus käyttää henkilökorttia matkustamiseen on elinikäinen. 2026 alkaen Britannialla on kuitenkin oikeus lopettaa sellaisten henkilöllisyystodistusten hyväksyminen, jotka eivät sisällä kansainvälisten standardien mukaista biometristä sirua. Euroopan komission sivuilta löytyy lisätietoa suomeksi(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja englanniksi(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Minulla on pre-settled tai settled status. Olen viettänyt koronatilanteen takia pitkiä aikoja Britannian ulkopuolella. Mitä minun tulee ottaa huomioon?

Settled statuksen haltijat voivat viettää enintään viisi vuotta Britannian ulkopuolella menettämättä statustaan.  Pre-settled statuksen haltijoiden tulee perehtyä poissaolosääntöihin huolellisesti, sillä yleisesti ottaen pre-settled statuksella saa olla maasta pois korkeintaan kuusi kuukautta (yksi pidempi poissaolo tai useampia lyhyitä) millä tahansa 12 kuukauden ajanjaksolla. Tästä säännöstä poikkeuksena ovat muutamat painavat syyt. Luvattomat poissaolot voivat johtaa settled statuksen hakuoikeuden menetykseen myöhemmin. 

Home Office on myös julkaissut erillisen ohjeistuksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) koskien koronavirustilanteen aiheuttamia poissaoloja. Koronavirustilanne saattaa oikeuttaa pidempiin poissaolojaksoihin, mutta perehdy ohjeistukseen huolellisesti.

Jos olet epävarma, täyttääkö tilanteesi tarvittavat ehdot, ole yhteydessä EU Settlement Resolution Centren asiantuntijoihin:
puh. 0300 123 7379 (UK:ssa) tai +44 203 080 0010 (UK:n ulkopuolelta)
ma–pe klo 8:00–20:00, la–su 9:30–16:30

Yhteydenottolomake(Linkki toiselle web-sivustolle.) 

EU-delegaation sivuille on koottu vastauksia brexitiin ja koronatilanteeseen liittyviin kysymyksiin: What you need to know as an EU/EEA citizen living in the UK(Linkki toiselle web-sivustolle.).
 

Minulla on pre-settled tai settled status. Voiko perheenjäseneni muuttaa luokseni Britanniaan?

Löydät GOV.UK-sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) lisätietoa siitä, kuinka EUSS- oleskeluoikeuden haltijan perheenjäsenet voivat muuttaa Britanniaan. EU-delegaatio on myös julkaissut suomenkielisen infojulkaisun aiheesta: Brexit: EU:n kansalaiset, joilla on väliaikainen tai pysyvä oleskelustatus – miten läheiset perheenjäsenesi voivat muuttaa luoksesi Yhdistyneeseen kuningaskuntaan(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Työnteko ja maahanmuutto 1.1.2021 eteenpäin

Olen Suomen kansalainen ja muuttamassa Britanniaan. Mitä asioita minun tulisi huomioida Britannian EU-eroon liittyen?

EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan on päättynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että 31.12.2020 jälkeen  Britanniaan tulevien suomalaisten maahantulo ja oikeudet ovat aiempaa rajoitetumpia. Matkailijat voivat vierailla Britanniassa enintään kuusi kuukautta viisumivapaasti, mutta lyhempäänkin työntekoon tarvitaan yleensä oleskelulupa. Lue lisää muuttuneista maahantulosäännöistä verkkosivuiltammeVoit myös tarkistaa viisumintarpeesi tällä työkalulla(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Britannia on 1.1.2021 ottanut käyttöön uuden pisteperustaisen maahanmuuttojärjestelmän. Löydät suomenkielistä tietoa uudesta maahanmuuttojärjestelmästä täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.). Useimmat viisumireitit, kuten opiskelijaviisumireitti(Linkki toiselle web-sivustolle.), ammattityöntekijöiden viisumireitti(Linkki toiselle web-sivustolle.) (Skilled Worker visa) ja Britanniassa yliopistotutkinnon suorittaneille tarkoitettu Graduate -viisumireitti(Linkki toiselle web-sivustolle.) ovat auenneet hakemuksille.Voit tarkistaa ammattityöntekijöiden viisumireitin vaatimukset tällä työkalulla.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Uudessa pisteperustaisessa maahanmuuttojärjestelmässä työpaikka on useimmiten löydettävä ennen maahanmuuttoa. Britanniaan ei voi siis enää vapaasti muuttaa etsimään töitä. Työhaastattelu saattaa kuitenkin olla hyväksyttävä syy vierailla Britanniassa, jos rajaviranomaiset katsovat tiettyjen ehtojen täyttyvän. Tällä hetkellä EU-kansalaisten ei ole mahdollista tulla Britanniaan au pairiksi tai useimpiin harjoitteluihin, jollei ole aiempaa oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta. Löydät tarkempaa tietoa Home Officen vierailuja koskevasta ohjeistuksesta.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi, myös muuttaessasi, tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää ulkoministeriön sivuilta.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveydenhuolto, sosiaaliturva ja -etuudet

Olen Suomen kansalainen, joka on muuttanut Britanniaan ennen siirtymäkauden päättymistä 31.12.2020. Kuulun Britannian sosiaaliturvaan. Miten voin saada jatkossa sairaanhoitoa matkustaessani EU-alueelle, esim. Suomeen?

Voit olla oikeutettu hakemaan uutta Eurooppalaista sairaanhoitokorttia (EHIC), jos olet Suomen kansalainen ja muuttanut Isoon-Britanniaan ennen siirtymäkauden päättymistä 31.12.2020. Kortti on maksuton. Lisätietoa löydät Ison-Britannian kansallisen terveyspalvelun  verkkosivuilta. (Linkki toiselle web-sivustolle.)Uuden EHIC-kortin hakemiselle ei ole aikarajaa, mutta kortti kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen seuraavaa matkaasi. Voit kuitenkin myös käyttää vanhaa EHIC-korttiasi sen voimassaoloajan loppuun saakka, mutta se ei enää ole voimassa Norjassa, Islannissa, Liechtensteinissa ja Sveitsissä.

Saat uudella EHIC-kortilla hoitoa samoin ehdoin kuin vanhalla kortilla. Uusi kortti kattaa lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon myös matkoilla Norjaan, Islantiin, Liechtensteiniin ja Sveitsiin 1.1.2021 eteenpäin, toisin kuin vanhat Britannian myöntämät EHIC-kortit ja uudet UK Global Health Insurance Card -kortit (GHIC). Huomioithan, että uusi EHIC-kortti ei korvaa kattavaa matkavakuutusta.

Saatat joutua osoittamaan oikeutesi uuteen EHIC-korttiin esimerkiksi EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta saadulla pre-settled tai settled statuksella. Kaksoiskansalaiset ja sellaiset EU-kansalaiset, joiden ei tarvitse hakea uutta oleskelulupaa EUSS:n kautta, voivat todistaa oikeutensa muilla tavoin.

Jos uusi EHIC-korttisi ei saavu ennen matkaasi, mutta olet oikeutettu korttiin, voit tarvittaessa pyytää väliaikaisen todistuksen (Provisional Replacement Certificate, PRC). Todistusta ei voi kuitenkaan pyytää ennen matkaa, vaan se täytyy pyytää vasta hoitoa tarvittaessa. Olethan tällaisessa tilanteessa suoraan yhteydessä NHS Business Services Authorityyn soittamalla numeroon +44 191 218.
 

Miten brexit vaikuttaa terveydenhuoltoon matkustettaessa Isoon-Britanniaan?

Jos oleskelet tilapäisesti Isossa-Britanniassa, voit edelleen osoittaa oikeutesi(Linkki toiselle web-sivustolle.) lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon Suomen myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla tai sen väliaikaisesti korvaavalla todistuksella.

Lisätietoa: 
Kela: Tietoa Brexitistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Kela: Eurooppalainen Sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)
UK Government: Healthcare for visitors to the UK from the EU from 1 January 2021(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta, tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjasi voimassaolon ja tehdä matkustusilmoituksen. Lue lisää ulkoministeriön sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).
 

Olen Suomen kansalainen ja saan Suomesta eläkettä. Olen muuttamassa Britanniaan lähiaikoina. Maksetaanko eläkkeeni jatkossa Britanniaan?

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan, vanhuuseläkkeeseen sekä työkyvyttömyyseläkkeeseen. Otathan suoraan Kelaan yhteyttä: Kela: Kansainväliset tilanteet(Linkki toiselle web-sivustolle.). Lue lisää: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin(Linkki toiselle web-sivustolle.).  

Suomen työeläkkeisiin liittyen otathan yhteyttä Eläketurvakeskukseen: Yhteystiedot(Linkki toiselle web-sivustolle.). Lue lisää: ETK: (Linkki toiselle web-sivustolle.)Eläketurvakeskuksen palvelujen brexit-varautuminen.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Opiskelu

Olen Suomen kansalainen ja olen aloittanut opintoni Britanniassa ennen 1.1.2021. Mitä minun tulee tehdä, jotta voin jatkaa opintojani?

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tuli hakea uutta oleskelulupaa (pre-settled tai settled status) EU Settlement Scheme –rekisteröintijärjestelmän (EUSS) kautta 30.6.2021 mennessä. EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä 30.12.2020 maahan saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään.

Oleskelu Britanniassa voi muuttua laittomaksi 30.6.2021 jälkeen ilman uutta oleskelulupaa. Jos et hakenut uutta oleskelulupaa määräaikaan mennessä, teethän hakemuksen välittömästi. Hakuajasta myöhästymiselle täytyy antaa hyväksyttävä syy. Löydät lisätietoa GOV.UK-sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja EU Settlement Scheme: information for late applicants(Linkki toiselle web-sivustolle.) -infosivulta. Hakeminen on maksutonta

Lukuvuonna 2020-2021 tai sitä ennen aloittaneet opiskelijat voivat suorittaa koko tutkintonsa loppuun nykyisillä lukukausimaksuilla ja opintolainaehdoilla(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan opintojesi ajalle: Kela: Kansainväliset tilanteet(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

Olen Suomen kansalainen ja opiskelen Isossa-Britanniassa. Olen palannut Suomeen koronaviruksen takia suorittamaan etäopintoja. Miten tämä vaikuttaa pre-settled statukseeni?

Pre-settled statuksen haltijoiden tulee perehtyä poissaolosääntöihin huolellisesti, sillä yleisesti ottaen pre-settled statuksella saa olla maasta pois korkeintaan kuusi kuukautta (yksi pidempi poissaolo tai useampia lyhyitä) millä tahansa 12 kuukauden ajanjaksolla. Luvattomat poissaolot voivat johtaa settled statuksen hakuoikeuden menetykseen myöhemmin. 

Tästä säännöstä poikkeuksena ovat muutamat painavat syyt. Home Officen on julkaissut erillisen ohjeistuksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) koskien koronavirustilanteen aiheuttamia poissaoloja. Etäopiskelu ulkomailla koronavirustilanteen takia saatetaan laskea hyväksyttäväksi syyksi, mutta perehdy ohjeistukseen huolellisesti.

Jos olet epävarma, täyttääkö tilanteesi tarvittavat ehdot, ole yhteydessä EU Settlement Resolution Centren asiantuntijoihin:
puh. 0300 123 7379 (UK:ssa) tai +44 203 080 0010 (UK:n ulkopuolelta)
ma–pe klo 8:00–20:00, la–su 9:30–16:30
Yhteydenottolomake(Linkki toiselle web-sivustolle.) 

EU-delegaation sivuille on koottu vastauksia brexitiin ja koronatilanteeseen liittyviin kysymyksiin: What you need to know as an EU/EEA citizen living in the UK(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Huomioithan kuitenkin, että mikäli olet aloittanut opintosi kokonaan etänä koronatilanteen takia syyslukukaudella 2020, sinun tuli muuttaa Britannian viimeistään 31.12.2020 voidaksesi hakea EUSS-oleskeluoikeutta. Mikäli muutat Britanniaan vasta siirtymäkauden päättymisen jälkeen, sinun täytyy hakea opiskelijaviisumia(Linkki toiselle web-sivustolle.) uuden pisteperustaisen maahanmuuttojärjestelmän alla. 
 

Miten brexit vaikuttaa opiskelijoiden oikeuteen saada terveydenhuoltoa? 

Ne EU-maista tulevat opiskelijat, jotka ovat saapuneet Britanniaan ja aloittaneet opintonsa ennen 31.12.2020, voivat käyttää Eurooppalaista sairaanhoitokorttia (EHIC) julkisen terveydenhuollon palveluihin (NHS) aina opintojensa loppuun asti, kunhan heillä on EUSS-oleskeluoikeus. Lisätietoa löydät GOV.UK-sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).  

Ne EU-maista tulevat opiskelijat, jotka saapuvat Britanniaan siirtymäkauden päättymisen jälkeen 1.1.2021, joutuvat hakemaan opiskelijaviisumia (Linkki toiselle web-sivustolle.) ja maksamaan osana hakemusta sairaanhoitomaksun(Linkki toiselle web-sivustolle.). Opiskelijoiden voi kuitenkin olla mahdollista hakea sairaanhoitomaksun palautusta tietyissä tilanteissa.(Linkki toiselle web-sivustolle.) Jos opintosi ovat alle 6 kuukautta, ja sinulla on EHIC-kortti, sinun ei tarvitse maksaa sairaanhoitomaksua saadaksesi hoitoa Britanniassa
 

Asun Britanniassa ja minulla on pre-settled tai settled status. Olenko edelleen oikeutettu tekemään yliopistotutkinnon samaan hintaan kuin brittiläiset opiskelijat?

Britanniassa asuvat suomalaiset, joilla on EUSS-oleskeluoikeus, voivat edelleen olla oikeutettuja matalampiin lukukausimaksuihin (home student) muiden ehtojen täyttyessä. Perehdythän huolellisesti uusiin sääntöihin ja tarkistathan tilanteesi myös yliopistoltasi.

Esimerkisi UKCISA:n (UK Council for International Student Affairs) sivuille(Linkki toiselle web-sivustolle.) on koottu kattavasti tietoa lukukausimaksuista brexitin jälkeen.
 

Olen Suomen kansalainen ja suunnittelen opiskelujen aloittamista Britanniassa syksyllä 2021 tai myöhemmin. Mitä minun täytyy ottaa huomioon?

EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan päättyi 31.12.2020 ja nyt maahan saapuvien EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin on tullut rajoituksia. Maahantulijaan sovelletaan kolmansien maiden kansalaisia koskevia maahantulosäännöksiä. Britannia on 1.1.2021 ottanut käyttöön uuden pisteperustaisen maahanmuuttojärjestelmän. Löydät suomenkielistä tietoa uudesta maahanmuuttojärjestelmästä täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Nyt opintonsa aloittavat tarvitsevat opiskelijaviisumin. Löydät täältä lisätietoa opiskelijaviisumista(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja EU-kansalaisille tarkoitetun infopaketin(Linkki toiselle web-sivustolle.). Britanniassa ylipistotutkinnon suorittaneet voivat myös valmistuttuaan hakea uutta Graduate -oleskelulupaa(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Nyt opintonsa aloittavat EU-kansalaiset maksavat muiden ulkomaalaisten opiskelijoiden tavoin koreampia lukukausimaksuja kuin paikalliset opiskelijat. EUSS- oleskeluoikeuden haltijat saattavat olla edelleen oikeutettuja matalampiin (home student) lukukausimaksuihin. Esimerkisi UKCISA:n (UK Council for International Student Affairs) sivuille(Linkki toiselle web-sivustolle.) on koottu kattavasti tietoa lukukausimaksuista brexitin jälkeen.

Korkeakouluopiskeluun liittyvää tietoa löytyy myös UCAS:n (Universities and Colleges Admissions Service) sivuilta: UCAS(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja UKCISA:n (UK Council for International Student Affairs) sivuilta. (Linkki toiselle web-sivustolle.)Kelan sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) löydät tietoa brexitin vaikutuksesta opintotukiin ja muihin etuuksiin.

Matkustaminen

Olen Suomen kansalainen ja matkustamassa Britanniaan. Kuinka pitkään passini tai henkilökorttini tulee olla voimassa ja tarvitsenko viisumin?

EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan on päättynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että myös suomalaisten maahantulo ja oikeudet Britanniassa ovat aiempaa rajoitetumpia. Matkailijat voivat vierailla Britanniassa enintään kuusi kuukautta viisumivapaasti, mutta lyhempäänkin työntekoon tarvitaan yleensä oleskelulupa. Lue lisää verkkosivuiltamme. Voit myös tarkistaa viisumintarpeesi tällä työkalulla.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Henkilökortilla ei voi enää matkustaa Britanniaan 1.10.2021 jälkeen, vaan matkustamiseen tarvitaan passi, jonka tulee olla voimassa koko matkan ajan. Poikkeuksena tähän ovat ne EU-kansalaiset, joilla on EUSS-status, sekä rajatyöntekijät. Kansalliset viranomaiset tai lento- ja muut kuljetusyhtiöt eivät voi vaatia passin käyttöä näiltä ryhmiltä. Voit tarvittaessa todistaa EUSS-statuksesi View and Prove -palvelun(Linkki toiselle web-sivustolle.) kautta. Lisätietoa löydät Euroopan komission(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja IATA:n sivuilta.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Oikeus käyttää henkilökorttia matkustamiseen on elinikäinen. 2026 alkaen Britannialla on kuitenkin oikeus lopettaa sellaisten henkilöllisyystodistusten hyväksyminen, jotka eivät sisällä kansainvälisten standardien mukaista biometristä sirua. Euroopan komission sivuilta löytyy lisätietoa suomeksi(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja englanniksi(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää ulkoministeriön sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).
 

Olen kolmannesta maasta kotoisin oleva EU-kansalaisen perheenjäsen ja minulla on Britannian EU Settlement Schemen mukainen oleskelulupa. Tarvitsenko viisumin matkustaessani Suomeen?

Ison-Britannian uuden oleskeluoikeusjärjestelmän (EU Settlement Scheme) mukainen asiakirja ei oikeuta EU-kansalaisen perheenjäsentä, joka ei itse ole EU-kansalainen, viisumivapaaseen matkustamiseen EU-maissa.

Sinun on haettava viisumia matkustaessasi Suomeen, jos:

  • olet EU-kansalaisen perheenjäsen, mutta et itse EU-kansalainen,
  • sinulla on viisumivelvollisuus EU-maihin matkustaessa, ja
  • sinulla on vain Britannian EU Settlement Scheme-järjestelmän mukainen oleskelulupadokumentti.
     

Olen matkustamassa EU:n ja Ison-Britannian välillä lemmikin kanssa. Mitä minun tulee ottaa huomioon?

Tutustu Ruokaviraston verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) lemmikkien maahantuonnin vaatimuksiin sekä Suomen Tullin sivuihin: Lemmikki mukana matkalla(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Ison-Britannian lemmikkieläinpassi ei ole enää 1.1.2021 alkaen voimassa Euroopan unionin alueella. Lemmikkieläinten tuonnista Britanniasta EU-maihin tulee käyttää kolmansilta mailta edellytettyä terveysturvatodistusta. Pohjois-Irlannin lemmikkieläinpassi on kuitenkin yhä voimassa EU:n alueella. Tutustu myös Ison-Britannian viranomaisten matkustusohjeisiin(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Ajokortti

Voinko käyttää suomalaista ajokorttiani Britanniassa?

Tietoja ulkomaisten ajokorttien kelpoisuudesta Britanniassa saat DVLA:sta (Driver and Vehicle Licensing Agency): Gov.uk: Driving in the UK and abroad (Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Gov.uk: Contact DVLA(Linkki toiselle web-sivustolle.)
 

Olen Suomen kansalainen, mutta minulla on brittiläinen ajokortti. Voinko vaihtaa brittiläisen ajokorttini suomalaiseen, kun muutan takaisin Suomeen?

Tietoja ulkomaisten ajokorttien kelpoisuudesta Suomessa ja vaihtamisesta suomalaiseen ajokorttiin löydät Traficomin sivuilta:

Kansalaisuus ja paluu Suomeen

Olen Suomen kansalainen ja asunut Britanniassa pysyvästi vuosia. Voinko saada Ison-Britannian kansalaisuuden?

Britannian kansalaistamisen edellytykset ja hakemusprosessi tulisi selvittää Britannian viranomaisilta. Löydät lisätietoja täältä: Gov.uk: Become a British citizen(Linkki toiselle web-sivustolle.).
 

Menetänkö Suomen kansalaisuuden, jos saan Britannian kansalaisuuden?

Et menetä Suomen kansalaisuutta. Suomen kansalaisuuslaki sallii kaksois- ja monikansalaisuuden.

Kaksoiskansalaisuuden aiempaa laajemmin hyväksyvä kansalaisuuslaki astui voimaan 1.6.2003.

On kuitenkin huomioitava, että Suomen kansalainen, jolla on myös jonkin vieraan valtion kansalaisuus, tai jonka yhteys Suomeen ei ole riittävä, voi automaattisesti menettää Suomen kansalaisuuden 22 vuotta täytettyään. Suomen kansalaisuuden voi säilyttää, jos henkilöllä katsotaan olevan riittävä yhteys Suomeen. Riittävän yhteyden voi todistaa esimerkiksi hakemalla passia tai ilmoittamalla kirjallisesti halunsa säilyttää Suomen kansalaisuus.

Kansalaisuustietojen ylläpitäminen oikein Väestörekisterissä on henkilön omalla vastuulla, ja muuttunut kansalaisuustieto tulee rekisteröidä Väestörekisteriin.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.).
 

Olen menettänyt Suomen kansalaisuuden. Voinko saada Suomen kansalaisuuden takaisin?

Kyllä. Jos olet entinen Suomen kansalainen, saat kansalaisuuden takaisin ilmoituksesta. Myös alaikäinen huollettavasi lapsi saa samalla Suomen kansalaisuuden, jos hän on ilmoituksessasi kanssahakijana.

Et voi kuitenkaan saada Suomen kansalaisuutta ilmoituksesta vain sillä perusteella, että olet entisen Suomen kansalaisen jälkeläinen. Jos haluat selvittää, oletko itse nykyinen tai entinen Suomen kansalainen, voit pyytää Maahanmuuttovirastolta kansalaisuusasemasi määrittämistä.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.).
 

Kuinka voin selvittää mahdollista Suomen kansalaisuuttani perustuen perhe- tai sukulaisuussuhteisiini?

Voit halutessasi pyytää Maahanmuuttovirastoa määrittämään Suomen kansalaisuusasemasi. Kansalaisuusasemalla tarkoitetaan henkilön nykyistä ja entistä kansalaisuutta, kansalaisuudettomuutta ja tuntematonta kansalaisuutta.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.).
 

Olen Suomen kansalainen ja asunut X vuotta Britanniassa. Haluan muuttaa takaisin Suomeen. Mitä minun tulee tehdä?

Suomen kansalainen, joka on asunut ulkomailla, voi vapaasti palata takaisin kotimaahan. Paluumuutosta on tehtävä Digi- ja väestötietovirastolle muuttoilmoitus. Kela tekee päätöksen siitä, mistä lähtien kuulut jälleen Suomen sosiaaliturvaan.

Lisätietoja:
Digi- ja väestötietovirasto: Muuttoilmoitus(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Kela: Maasta- ja maahanmuutto(Linkki toiselle web-sivustolle.) 

Yritysten kysymykset

Mistä löydän lisätietoa brexitistä ja sen mahdollisista vaikutuksista yrityksiin? 

Vaikka EU ja Britannia saivat 24.12.2020 päätökseen neuvottelut kauppa- ja yhteistyösopimuksesta, luvassa on muutoksia. Yrityksiltä vaaditaan sopeutumista uuteen tilanteeseen.

Kauppa- ja yhteistyösopimus on kattava ja se tarjoaa muun muassa tullittoman ja kiintiöttömän pääsyn osapuolten markkinoille tietyille tuotteille, kunhan alkuperäsäännöt täyttyvät. Samalla EU ja Britannia eriytyivät 1.1.2021 alkaen kahdeksi eri sääntely- ja oikeus- ja tullialueeksi. Muutoksia on luvassa esimerkiksi liittyen verotukseen, tullausmenettelyihin ja työvoiman liikkuvuuteen. Voit myös lukea verkkosivuiltamme Britannian kauppapolitiikan ja lainsäädännön kehittymisestä brexitin jälkeen.

Löydät lisätietoa Britannian EU-erosta ja sen mahdollisista vaikutuksista yrityksiin alla olevista linkeistä. 

Myös Team Finland – verkostomme palvelee brexit-kysymyksissä: Team Finland -verkosto

Brexit-yrityskysymykset voi ohjata sähköpostiosoitteeseen: [email protected]

Vastaamme mielellämme myös muihin asiaan liittyviin kysymyksiin. Löydät yhteystietomme täältä

Britannian kansalaisten muutto ja matkustaminen Suomeen

Olen Britannian kansalainen ja asun pysyvästi Suomessa. Tuleeko minun rekisteröidä oleskeluoikeuteni Suomessa?

Kyllä. Kaikkien Suomessa asuvien Ison-Britannian kansalaisten pitää hakea erosopimuksen mukaista uutta asemaa 30.9.2021 mennessä. Tämä koskee myös kansalaisia, joilla on EU-kansalaisen todistus pysyvästä oleskeluoikeudesta. Lue lisää: Maahanmuuttovirasto: Ison-Britannian kansalainen – sinun pitää hakea erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta, vaikka sinulla olisi pysyvät EU-oleskeluoikeus(Linkki toiselle web-sivustolle.).
 

Olen Britannian kansalainen ja matkustamassa Suomeen. Kuinka pitkään passini tulee olla voimassa ja tarvitsenko viisumin?

Britannian kansalaiset voivat vierailla Schengen-alueella ilman viisumia korkeintaan 90 päivää 180 päivän ajanjaksolla. 

Tällä hetkellä Suomeen matkustaessa Britannian passin on oltava voimassa vähintään 3 kuukautta sen jälkeen, kun poistut Suomesta tai Schengen-alueelta. Passisi saa olla enintään 10 vuotta sitten myönnetty. Nämä aikarajat eivät kuitenkaan koske sinua, jos sinulla on oleskelulupa Suomeen. Tässä tapauksessa riittää, että passisi ja oleskelulupasi ovat voimassa. Lisätietoa Rajavartiolaitoksen verkkosivulla: Passi ja muut matkustusasiakirjat(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lue lisää Suomen hyväksymistä matkustusasiakirjoista täältä: Viisumin tarve ja Suomen hyväksymät matkustusasiakirjat(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet muuttamassa Suomeen, tarkista millaisen oleskeluluvan tarvitset. Lisää tietoa Maahanmuuttoviraston sivuilla: Ajankohtaista brexitistä(Linkki toiselle web-sivustolle.).   
 

Olen Britannian kansalainen. Voinko saada Suomen kansalaisuuden?

Suomen kansalaisuus voidaan yleisimmin saada syntymän perusteella, ilmoituksesta tai hakemuksesta. Lue lisää ulkomailla syntyneen lapsen syntymän rekisteröinnistä ja kansalaisuusilmoituksesta suurlähetystön kotisivuilta: Kansalaisuus. Lisätietoja kansalaisuushakemuksesta Maahanmuuttoviraston sivuilta: Suomen kansalaisuus(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

Pankkipalvelut

Asun Britanniassa. Britannian EU-eron jälkeen suomalainen pankkini ei myönnä minulle korttia/lainaa/palveluita. Miksi? Mitä voin tehdä?

Britannian erottua Euroopan unionista Britannia ei enää kuulu EU:n sisämarkkinoihin. Pankkipalveluiden osalta tämä tarkoittaa sitä, että suomalaispankkeja ja muita finanssialan toimijoita koskee Britanniassa Britannian oma lainsäädäntö.

Pankkitilin avaamisessa ratkaisevaa on henkilön asuinpaikka. Pankin on tarjottava perusmaksutilipalvelua yhdenvertaisesti ja syrjimättömästi kaikille kuluttaja-asiakkaille, jotka asuvat laillisesti EU/ETA-alueella. Muiden henkilöiden osalta pankit saavat itse vapaasti päättää ryhtyvätkö asiakassuhteeseen. Suomen kansalaisella ei ole kansalaisuuteen perustuvaa oikeutta avata pankkitiliä Suomessa. Jokainen pankki päättää itse, mitä palveluja se tarjoaa EU/ETA-alueen ulkopuolelle ja eri pankeilla saattaa olla erilaisia käytäntöjä. Kannattaa ottaa yhteyttä suoraan omaan pankkiin ja seurata heidän viestintää tarkistaakseen, mitä palveluja he edelleen tarjoavat Britanniaan.