Brexit – Usein kysytyt kysymykset

Yleistä

Britannian EU-erosta ja siirtymäajan päättymisestä on julkaistu paljon informaatiota. Mistä löydän kootusti keskeisimmät tiedot brexitiin liittyen? 

Britannia erosi EU:sta 1.2.2020 ja tällöin EU:n ja Britannian erosopimus astui voimaan. Samalla alkoi erosopimuksessa määritelty siirtymäaika, jolloin Britannia ei enää osallistu EU-päätöksentekoon, mutta kuuluu vielä EU:n sisämarkkinoille.

Suomessa valtioneuvoston kanslia vastaa Britannian EU-erosta ja on koonnut kattavan tietopaketin brexitistä. Sivuilla on tietoa muun muassa erosopimuksesta ja siitä, kuinka Britannian ja Suomen kansalaisten ja yritysten on varauduttava siirtymäajan päättymiseen 31.12.2020. Sivut on julkaistu kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lue lisää täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Miten löydän Suomen valtionhallinnosta asiaa hoitavan oikean kontaktin? 

Suomessa valtioneuvoston kanslia vastaa Britannian EU-erosta ja on koonnut eri ministeröiden brexit-asiantuntijoiden yhteystiedot  yhteen: Ministeriöiden brexit-asiantuntijat.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Voit olla heihin suoraan yhteydessä. Ministeriöiden brexit-asiantuntijat vastaavat hallinnonalansa brexit-kysymyksiin tai ohjaavat kysymykset eteenpäin oikeille tahoille. 
 

Asuminen ja muutto

Olen Suomen kansalainen ja asun pysyvästi Britanniassa. Tuleeko minun rekisteröidä oleskeluoikeuteni Britanniassa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta?

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, jos he haluavat jatkaa asumistaan Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä maahan saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään. EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee tehdä hakemus uudesta oleskeluluvasta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta 30.6.2021 mennessä. Muuten oleskelu Britanniassa voi muuttua laittomaksi. Hakeminen on maksutonta. 

Kaikkia Britanniassa asuvia Suomen kansalaisia ja heidän perheenjäseniään kehotetaan hakemaan uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta mahdollisimman pian, jos sitä ei ole aiemmin tehty ja tarkoitus on jatkaa oleskelua Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. 

Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status')(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Huomioithan myös, että yleisesti ottaen pre-settled statuksen haltijat saavat olla maasta pois yhteensä korkeintaan kuusi kuukautta millä tahansa 12 kuukauden ajanjaksolla. Tästä poikkeuksena ovat muutamat painavat syyt. Koronaviruspandemia saattaa oikeuttaa joissakin rajatuissa tilanteissa yhteen pidempään 6–12 kuukauden poissaolojaksoon. Lisätietoa löydät Home Officen ohjeista.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Mikäli et ole varma täytätkö tarvittavat ehdot tai olet ollut maasta pitkään poissa, saat asiantuntija-apua ja neuvoja EU Settlement Resolution Centrestä. Olet kuitenkin varmasti edelleen oikeutettu hakemaan EU-kansalaisten uutta oleskelulupaa, mikäli palaat maahan 31.12.2020 mennessä.

Asiantuntija-apua ja neuvoja EU Settlement Schemeen liittyen saa EU Settlement Resolution Centrestä:
puh. 0300 123 7379 (UK:ssa) tai +44 203 080 0010 (UK:n ulkopuolelta)
ma–pe klo 8:00–20:00, la–su 9:30–16:30
Yhteydenottolomake(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

Voit myös halutessasi tilata itsellesi Britannian sisäministeriön sähköpostipäivitykset EU-kansalaisten asemaan liittyen täältä: Gov.uk: Status of EU nationals in the UK – email alerts(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Virallisen ja rekisteröidyn Immigration Adviserin yhteystietoja voi etsiä oheisilta sivuilta: Find an Immigration Adviser(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Löydät täältä EU-delegaation listauksen EU-kansalaisille ilmaiseksi saatavilla olevista tukipaleluista(Linkki toiselle verkkosivustolle), vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin(Linkki toiselle verkkosivustolle), sekä suomenkieliset infopaketit EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmästä.

Brexit: Mitä sinun täytyy tietää EU:n kansalaisena, joka asuu Yhdistyneessä kuningaskunnassa(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Brexit: Mitä sinun täytyy tietää ikääntyneenä EU:n kansalaisena, joka asuu Yhdistyneessä kuningaskunnassa(Linkki toiselle verkkosivustolle)

EU-delegaatio on julkaissut myös englanninkieliset infopaketit kolmansista maista tuleville EU-kansalaisten perheenjäsenille Brexit: What you need to know as a non-EU citizen living in the UK if you have, or had, a family connection to an EU citizen(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja lasten vanhemmille Brexit: What you need to know if your child is an EU citizen or if your child is not an EU citizen but you are(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Hakemuksen tekeminen voi olla tilanteestasi riippuen mahdollista myös ulkomailta käsin. Löydät täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle) ohjeet. Huomioithan kuitenkin, että mikäli et ole asunut Britanniassa yhtäjaksoisesti yli 5 vuotta, eli haet pre-settled statusta, hakijan täytyy useimmissa tapauksissa pystyä todistamaan vähintään yhden päivän maassaolo viimeisen kuuden kuukauden ajalta. Löydät täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle) ohjeistuksen todisteeksi kelpaavista dokumenteista, jos sinusta ei löydy tietoja hakujärjestelmän automaattisessa tarkastuksessa.

 

Mikä on EU-kansalaisen pysyvä oleskeluoikeuden rekisteröinti ('permanent residence document')? Miten se eroaa EU Settlement Scheme -järjestelmästä?

Tähän saakka Suomen kansalainen, joka on tietyt ehdot täyttäen asunut Britanniassa pysyvästi vähintään viisi vuotta on voinut rekisteröidä pysyvän oleskeluoikeutensa ('permanent residence document'). Tämä pohjautuu EU-säädöksiin ja saattaa olla sinulle hyödyllinen, jos esimerkiksi haluat hakea Britannian kansalaisuutta. Tämä on kuitenkin eri asia kuin EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä. Jos haluat jatkaa asumista Britanniassa siirtymäkauden jälkeen, tulee sinun hakea uutta statusta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, vaikka sinulla olisi jo aiemmin saatu 'registration certificate' tai 'permanent residence document'.

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status')(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet(Linkki toiselle verkkosivustolle)
 

Tuleeko minun hakea oleskeluoikeutta, vaikka olen asunut maassa vuosikymmeniä ja minulla on ILR – Indefinite Leave to Remain?

Vaikka sinulla olisi jo vanha rajoittamaton oleskeluoikeus (kuten ILR – Indefinite Leave to Remain), on silti hyödyllistä hakea EU kansalaisen uuttaa oleskeluoikeutta EUSS:n kautta, jotta oikeutesi ovat paremmin turvatut. Lisäksi uusi digitaalinen status tekee maahanmuuttostatuksesi todistamisen helpommaksi. Voit kysyä läheisiltäsi tai Suomen Merimieskirkolta apua EU Settlement Scheme-hakemuksen tekemisessä. Voit myös etsiä saatavilla olevia tukipalveluita postinumerollasi GOV.UK-sivustolla: Get help applying to the EU Settlement Scheme(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Jos et aio hakea EU-kansalaisen uuttaa oleskeluoikeutta, varmistathan, että rajoittamaton oleskeluoikeutesi on edelleen voimassa, eikä sitä ole menetetty ja ettei se ole rauennut siksi, että olet oleskellut pitkään Britannian ulkopuolella. Jos et ole varma, onko rajoittamaton oleskeluoikeutesi voimassa tai pelkäät kadottavasi siitä kertovan todisteen, sinun kannattaa hakea EU-kansalaisen uutta oleskelulupaa. Hakeminen on täysin maksutonta.

Löydät lisätietoa suomeksi EU-delegaation julkaisusta: Brexit: Mitä sinun täytyy tietää ikääntyneenä EU:n kansalaisena, joka asuu Yhdistyneessä kuningaskunnassa(Linkki toiselle verkkosivustolle)
 

Tuleeko myös alaikäisten hakea oleskeluoikeutta?

Kyllä. Jokaiselle lapselle tulee tehdä erillinen hakemus. Hakemuksen voi tehdä lapsi itse tai vanhempi tämän puolesta.

Mikäli lapsesi on syntynyt Britanniassa, mutta hän ei ole Britannian kansalainen, hänenkin tulee hakea EU-kansalaisten uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta.

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status')(Linkki toiselle verkkosivustolle)

EU-delegaatio on myös julkaissut englanninkielisen infopaketin lasten vanhemmille Brexit: What you need to know if your child is an EU citizen or if your child is not an EU citizen but you are(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Olen Suomen kansalainen ja muuttamassa Britanniaan. Mitä asioita minun tulisi huomioida Britannian EU-eroon liittyen?

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK(Linkki toiselle verkkosivustolle). Olethan lisäkysymyksissä yhteydessä Britannian Helsingin-suurlähetystöön: Gov.uk: British Embassy in Helsinki(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Britannia lähtee EU:n sisämarkkinoilta 1.1.2021, jolloin ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja pääoman vapaa liikkuvuus päättyy. Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, jos he haluavat jatkaa asumistaan Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä maahan laillisesti saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään.  EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee tehdä hakemus uudesta oleskeluluvasta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta 30.6.2021 mennessä. Muuten oleskelu Britanniassa voi muuttua laittomaksi. Hakeminen on maksutonta. 

Tietoa erosopimuksen kansalaisten oikeuksia koskevista määräyksistä löydät täältä: Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet(Linkki toiselle verkkosivustolle).  

Siirtymäajan päätyttyä 31.12.2020 EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan päättyy ja maahan tämän jälkeen saapuvien EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin tulee rajoituksia. Tällöin maahantulijaan sovelletaan kolmansien maiden kansalaisia koskevia maahantulosäännöksiä. Britannia ottaa käyttöön uuden pisteperustaisen  maahanmuuttojärjestelmän 1.1.2021 alkaen.  Opiskelijaviisumireitti(Linkki toiselle verkkosivustolle) aukesi hakemuksille 5.10.2020 ja 1.12.2020 lähtien myös useimmat muut reitit, kuten ammattityöntekijöiden viisumireitti(Linkki toiselle verkkosivustolle) (Skilled Worker visa), auki ovat. Korkeakoulututkinnon suorittaneen viisumireitti avataan kesällä 2021 kansainvälisille opiskelijoille. Löydät suomenkielistä tietoa uudesta maahanmuuttojärjestelmästä GOV.UK-sivustolta: Iso-Britannian pisteperustainen maahanmuuttojärjestelmä - Tietoja EU-kansalaisille(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi, myös muuttaessasi, tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 

Olen Britannian kansalainen ja asun pysyvästi Suomessa. Tuleeko minun rekisteröidä oleskeluoikeuteni Suomessa?

Suomen maahanmuuttovirasto neuvoo Suomessa pysyvästi asuvia Britannian kansalaisia rekisteröimään oleskeluoikeutensa Suomessa mahdollisimman pian, jos se on tekemättä. Ohjeet rekisteröintiin ja lisätietoja: Maahanmuuttovirasto: Ajankohtaista brexitistä(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Huom. Kaikkien Suomessa asuvien Ison-Britannian kansalaisten pitää hakea erosopimuksen mukaista uutta asemaa – myös sinun, jolla on EU-kansalaisen todistus pysyvästä oleskeluoikeudesta. Lue lisää: Maahanmuuttovirasto: Ison-Britannian kansalainen – sinun pitää hakea erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta, vaikka sinulla olisi pysyvät EU-oleskeluoikeus(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Terveydenhuolto, sosiaaliturva ja -etuudet

Olen Suomen kansalainen, joka on muuttanut Britanniaan ennen siirtymäkauden päättymistä 31.12.2020. Kuulun Britannian sosiaaliturvaan. Miten voin saada jatkossa sairaanhoitoa matkustaessani EU-alueelle, esim. Suomeen?

Voit olla oikeutettu hakemaan uutta Eurooppalaista sairaanhoitokorttia (EHIC), jos olet Suomen kansalainen ja muuttanut Isoon-Britanniaan ennen siirtymäkauden päättymistä 31.12.2020. Kortti on maksuton. Lisätietoa löydät Ison-Britannian kansallisen terveyspalvelun (eng) verkkosivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Uuden EHIC-kortin hakemiselle ei ole aikarajaa, mutta kortti kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen seuraavaa matkaasi.

Saat uudella EHIC-kortilla hoitoa samoin ehdoin kuin vanhalla kortilla. Uusi kortti kattaa lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon myös matkoilla Norjaan, Islantiin, Liechtensteiniin ja Sveitsiin 1.1.2021 eteenpäin, toisin kuin vanhat Britannian myöntämät EHIC-kortit ja uudet UK Global Health Insurance Card -kortit (GHIC). Huomioithan, että uusi EHIC-kortti ei korvaa kattavaa matkavakuutusta.

Saatat joutua osoittamaan oikeutesi uuteen EHIC-korttiin esimerkiksi EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta saadulla pre-settled tai settled statuksella. Kaksoiskansalaiset ja sellaiset EU-kansalaiset, joiden ei tarvitse hakea uutta oleskelulupaa EUSS:n kautta, voivat todistaa oikeutensa muilla tavoin.

Jos uusi EHIC-korttisi ei saavu ennen matkaasi, mutta olet oikeutettu korttiin, voit tarvittaessa pyytää väliaikaisen todistuksen (Provisional Replacement Certificate, PRC). Todistusta ei voi kuitenkaan pyytää ennen matkaa, vaan se täytyy pyytää vasta hoitoa tarvittaessa. Olethan tällaisessa tilanteessa suoraan yhteydessä NHS Business Services Authorityyn soittamalla numeroon +44 191 218.
 

Miten brexit vaikuttaa terveydenhuoltoon matkustettaessa Isoon-Britanniaan?

EU-lainsäädännön mukainen oikeus sairaanhoitoon lakkaa siirtymäkauden päättyessä 31.12.2020. Sen jälkeen passilla ei voi enää osoittaa oikeuttaan välttämättömään hoitoon Isossa-Britanniassa.

Uudessa EU:n ja Ison-Britannian välisessä kauppa- ja yhteistyösopimuksessa on sairaanhoitoa koskevia määräyksiä. Niiden perusteella Isoon-Britanniaan matkustavilla ja siellä tilapäisesti oleskelevilla on oikeus välttämättömään sairaanhoitoon. Hoito annetaan samoilla ehdoilla kuin paikallisille asukkaille. Oikeus osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, jonka myöntää Kela.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Lisätietoa: Getting healthcare in England(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Kela/Brexit(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Niihin henkilöihin, jotka ovat asuneet tai oleskelleet Britanniassa jo ennen 1.1.2021, sovelletaan kuitenkin EU:n ja Britannian välisen erosopimuksen määräyksiä. Tällaisia henkilöitä ovat muun muassa Isossa-Britanniassa opintojaan jatkavat opiskelijat sekä työkomennustaan jatkavat lähetetyt työntekijät perheenjäsenineen. Heillä on oikeus välttämättömään hoitoon samoilla ehdoilla kuin paikallisilla asukkailla. Oikeus osoitetaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin väliaikaisesti korvaavalla todistuksella. Todistuksen saa pyytämällä Kelasta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (Kansainväliset tilanteet -puhelinnumero).

Lisätietoa: 
Kela: Tietoa Brexitistä(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Kela: Eurooppalainen Sairaanhoitokortti(Linkki toiselle verkkosivustolle)
UK Government: Healthcare for visitors to the UK from the EU from 1 January 2021(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Euroopan Komissio: Questions & Answers: EU-UK Trade and Cooperation Agreement(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta, tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjasi voimassaolon ja tehdä matkustusilmoituksen. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 

Olen Suomen kansalainen ja saan Suomesta eläkettä. Olen muuttamassa Britanniaan lähiaikoina. Maksetaanko eläkkeeni jatkossa Britanniaan?

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan, vanhuuseläkkeeseen sekä työkyvyttömyyseläkkeeseen. Otathan suoraan Kelaan yhteyttä: Kela: Kansainväliset tilanteet(Linkki toiselle verkkosivustolle). Lue lisää: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin(Linkki toiselle verkkosivustolle).  

Suomen työeläkkeisiin liittyen otathan yhteyttä Eläketurvakeskukseen: Yhteystiedot(Linkki toiselle verkkosivustolle). Lue lisää: ETK: (Linkki toiselle verkkosivustolle)Eläketurvakeskuksen palvelujen brexit-varautuminen.(Linkki toiselle verkkosivustolle)
 

Olen vaihto-opiskelijana Britanniassa ja saanut päätöksen kuulumisesta Suomen sosiaaliturvaan. Kuulunko jatkossakin Suomen sosiaaliturvaan?

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan. Otathan suoraan Kelaan yhteyttä: Kela: Kansainväliset tilanteet(Linkki toiselle verkkosivustolle). Lue lisää: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin(Linkki toiselle verkkosivustolle).  
 

Opiskelu

Olen Suomen kansalainen ja opiskelen tällä hetkellä Britanniassa. Mitä minun tulee tehdä, jotta voin jatkaa opintojani?

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, jos he haluavat jatkaa asumistaan Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä maahan saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään.

Kaikkia Britanniassa asuvia Suomen kansalaisia ja heidän perheenjäseniään kehotetaan hakemaan uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta mahdollisimman pian, jos sitä ei ole aiemmin tehty ja tarkoitus on jatkaa oleskelua Britanniassa 31.12.2020 jälkeen.  EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee tehdä hakemus uudesta oleskeluluvasta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta 30.6.2021 mennessä. Muuten oleskelu Britanniassa voi muuttua laittomaksi. Hakeminen on maksutonta.

Tietoja EU-kansalaisten asemasta ja oikeuksista Britanniassa sekä rekisteröitymisestä löydät Britannian sisäministeriön, Home Officen, sivuilta: Stay in the UK after it leaves the EU ('settled status')(Linkki toiselle verkkosivustolle). Korkeakouluopiskeluun liittyen löydät lisätietoja UCAS:n (Universities and Colleges Admissions Service) sivuilta: UCAS(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja UKCISA:n (UK Council for International Student Affairs) sivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle)
UKCISA:n sivuilla on myös kattavasti tietoa brexitin vaikutuksista opiskeluun Britanniassa: Brexit: immigration, fees and student support for when you arrive(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Voit katsoa tallenteen EU-delegaation opiskelijoille tarkoitetusta EU Settlement Scheme -infotilaisuudesta täällä(Linkki toiselle verkkosivustolle). EU-delegaation sivuille on myös koottu vastauksia brexitiin ja koronatilanteeseen liittyviin kysymyksiin: What you need to know as an EU/EEA citizen living in the UK(Linkki toiselle verkkosivustolle)

EU-maista tulevat opiskelijat, jotka ovat aloittaneet opintonsa ennen 31.12.2020, ovat velvoitettuja hankkimaan kattavan sairasvakuutuksen (comprehensive sickness insurance (eng)(Linkki toiselle verkkosivustolle). Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) täyttää tämän vaatimuksen opintojesi ajan. Lisätietoa löydät esimerkiksi Ison-Britannien kansallisen terveyspalvelun (eng) verkkosivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Voit kuitenkin hakea EU-kansalaisten uutta oleskelulupaa EU Settlement Schemen kautta, vaikka sinulla ei vielä olisi kattavaa sairasvakuutusta.

Tutustu myös valtioneuvoston kanslian sivuihin: Tietoa brexitistä(Linkki toiselle verkkosivustolle), sekä Opetushallituksen sivuihin: Tietoa brexitin vaikutuksista opiskeluun, ulkomaanjaksoihin ja yhteistyöhankkeisiin Britannian ja Suomen välillä(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Voit tarkistaa Kelasta oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan opintojesi ajalle: Kela: Kansainväliset tilanteet(Linkki toiselle verkkosivustolle). Lisätietoa myös täällä: Kela: Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin(Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

Miten brexit vaikuttaa opiskelijoiden oikeuteen saada terveydenhuoltoa? 

Ne EU-maista tulevat opiskelijat, jotka ovat saapuneet Britanniaan ja aloittaneet opintonsa ennen 31.12.2020, voivat käyttää Eurooppalaista sairaanhoitokorttia (EHIC) julkisen terveydenhuollon palveluihin (NHS) aina opintojensa loppuun asti. Lisätietoa Ison-Britannien kansallisen terveyspalvelun (eng) verkkosivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ennen siirtymäkauden päättymistä maahan saapuneita opiskelijoita kehotetaan välittömästi hakemaan oleskelulupaa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta, sillä hakemuksella taataan EU-kansalaisten oikeudet myös siirtymäajan päättymisen jälkeen.

Ne EU-maista tulevat opiskelijat, jotka saapuvat Britanniaan siirtymäkauden päättymisen jälkeen 1.1.2021, joutuvat hakemaan opiskelijaviisumia (eng)(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja maksamaan osana hakemusta sairaanhoitomaksun (eng).(Linkki toiselle verkkosivustolle) Siirtymäkauden jälkeen maahan saapuvat opiskelijat eivät voi enää hakea EU-oleskelulupaa EU Settlement Scheme-järjestelmän kautta, eivätkä voi käyttää Eurooppalaista sairaanhoitokorttia Britannian terveydenhuollon palveluissa.

 

Olen Suomen kansalainen ja opiskelen Isossa-Britanniassa. Olen palannut Suomeen koronaviruksen takia suorittamaan etäopintoja. Pitääkö minunkin hakea EU-Settlement Schemen kautta oleskelulupaa ja voinko hakea sitä, vaikka olen Suomessa?

Jos olet muuttanut Britanniaan 31.12.2020 mennessä ja aioit jatkaa maassa asumista 1.1.2021 eteenpäin, sinun tulee hakea EU-kansalaisten uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme –rekisteröintijärjestelmän. Voita hakea oleskelulupaa 30.6.2021 saakka. Huomioithan, että vapaa liikkuvuus päättyi 31.12.2020 ja 1.1.2021 eteenpäin maahanmuuttoa varten tarvitaan viisumi opiskelijaviisumi(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Yleisesti ottaen pre-settled statuksen haltijat saavat olla maasta pois korkeintaan kuusi kuukautta (yksi pidempi poissaolo tai useampia lyhyitä) millä tahansa 12 kuukauden ajanjaksolla. Tästä poikkeuksena ovat muutamat painavat syyt. Home Officen on julkaissut erillisen ohjeistuksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) koskien koronavirustilanteen aiheuttamia poissaoloja. Jos olet koronatilanteen takia suunnitellut jatkavasi etäopintoja ulkomailla pidempään kuin yhteensä kuusi kuukautta millä tahansa 12 kuukauden jaksolla, tarkistathan ensin EU Settlement Resolution Centren asiantuntijoilta, oikeuttaako tilanteesi yhteen pidempään 6–12 kuukauden poissaolojaksoon. Luvattomat poissaolot johtavat settled statuksen hakuoikeuden menetykseen myöhemmin. 

EU Settlement Resolution Centren yhteystiedot:
puh. 0300 123 7379 (UK:ssa) tai +44 203 080 0010 (UK:n ulkopuolelta)
ma–pe klo 8:00–20:00, la–su 9:30–16:30
Yhteydenottolomake(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

EU-delegaation sivuille on koottu vastauksia brexitiin ja koronatilanteeseen liittyviin kysymyksiin: What you need to know as an EU/EEA citizen living in the UK(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Löydät täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle) ohjeet hakemuksen tekemiseen ulkomailta käsin.

Löydät täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle) ohjeistuksen todisteeksi kelpaavista dokumenteista, jos sinusta ei löydy tietoja hakujärjestelmän automaattisessa tarkastuksessa.

Huomioithan myös, että mikäli olet aloittanut opintosi kokonaan etänä koronatilanteen takia syyslukukaudella 2020, sinun on täytynyt muuttaa Britannian viimeistään 31.12.2020 voidaksesi hakea EU-kansalaisten uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta. Mikäli muutat Britanniaan vasta siirtymäkauden päättymisen jälkeen, sinun täytyy hakea opiskelijaviisumia(Linkki toiselle verkkosivustolle) uuden pisteperustaisen maahanmuuttojärjestelmän alla.

 

  Olen Suomen kansalainen ja suunnittelen opiskelujen aloittamista Britanniassa siirtymäkauden päättymisen jälkeen. Mitä minun täytyy ottaa huomioon?

Siirtymäajan päätyttyä 31.12.2020 EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan päättyy ja maahan tämän jälkeen saapuvien EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin tulee rajoituksia. Tällöin maahantulijaan sovelletaan kolmansien maiden kansalaisia koskevia maahantulosäännöksiä. Britannia ottaa käyttöön uuden pisteperustaisen maahanmuuttojärjestelmän 1.1.2021 alkaen. Löydät suomenkielistä tietoa uudesta maahanmuuttojärjestelmästä täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Opiskelijaviisumihaku vuonna 2021 alkaville opinnoille on jo auennut. Löydät täältä lisätietoa opiskelijaviisumista(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja EU-kansalaisille tarkoitetun infopaketin(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Lukuvuonna 2020-2021 tai tätä ennen opiskelunsa aloittavat opiskelijat voivat suorittaa opintonsa loppuun nykyisten säädösten mukaisesti.

Lukuvuonna 2020-2021 tai sitä ennen aloittaneet opiskelijat voivat suorittaa koko tutkintonsa loppuun nykyisillä lukukausimaksuilla ja opintolainaehdoilla. He säilyttävät brittiopiskelijaan rinnastettavan ”home fee ”-statuksen.

Vielä ei tiedetä, mikä vaikutus Britannian EU-erolla on tämän jälkeisiin lukukausimaksuihin tai opintolainaehtoihin, mutta lähtökohtaisesti lukukausimaksut tulevat kallistumaan EU-maiden kansalaisille. Näissä voi olla myös alueellisia eroja Britannian sisällä. Britannian EU-ero ei vaikuta suomalaisten saamaan Suomen valtion opintotukeen siirtymäaikana. Myös opiskelijan oikeus hoitoon ja sairaanhoitokorvauksiin tilapäisen oleskelun tai asumisen aikana säilyy siirtymäkauden ajan eli 31.12. 2020 saakka.

Lisätietoa: Opetushallitus: Tietoa brexitin vaikutuksista opiskeluun, ulkomaanjaksoihin ja yhteistyöhankkeisiin Britannian ja Suomen välillä(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Korkeakouluopiskeluun liittyvää tietoa löytyy myös UCAS:n (Universities and Colleges Admissions Service) sivuilta: UCAS(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja UKCISA:n (UK Council for International Student Affairs) sivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) UKCISA:n sivuilla on myös kattavasti tietoa brexitin vaikutuksista opiskeluun Britanniassa: Brexit: immigration, fees and student support for when you arrive(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 

Voinko lähteä Suomesta Erasmus-vaihtoon Britanniaan?

Britannia osallistuu EU:n Erasmus+ -ohjelman vuoden 2020 hakukierrokseen normaalisti. Nykyisestä Erasmus+ ohjelmasta rahoitusta jo saaneet tai vielä vuonna 2020 saavat hankkeet viedään normaalisti loppuun myös silloin, kun ne ovat monivuotisia ja jatkuvat vuoden 2020 jälkeen. Siten näiden hankkeiden Erasmus+ -ulkomaanjaksot toteutetaan normaalisti myös, jos ne alkavat tai jatkuvat 31.12.2020 jälkeen. Tämä koskee suomalaisten ulkomaanjaksoja Britanniassa sekä brittien vaihtoja muissa ohjelmamaissa.

Matkustaminen

Olen Suomen kansalainen ja matkustamassa Britanniaan. Kuinka pitkään passini tulee olla voimassa ja tarvitsenko viisumin?

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK(Linkki toiselle verkkosivustolle).  Britanniaan matkustaessa Suomen passin tai henkilökortin on oltava voimassa koko matkan ajan, eikä Suomen kansalainen tarvitse viisumia.

Tämänhetkisen tiedon mukaan 1.1.2021 alkaen EU-kansalaiset voivat vierailla Britanniassa enintään kuusi kuukautta viisumivapaasti. Henkilökortilla ei voi enää matkustaa Britanniaan 1.10.2021 jälkeen, vaan matkustamiseen tarvitaan passi. Poikkeuksena tähän ovat ne EU-kansalaiset, joilla on uusi oleskelulupa EU Settlement Scheme –rekisteröintijärjestelmän kautta, sekä rajatyöntekijät. Nämä EU-kansalaiset voivat käyttää henkilökorttia matkustamiseen ainakin 31.12.2025 saakka.

Löydät lisätietoa matkustamisesta Britanniaan 1.1.2021 eteenpäin GOV.UK-sivuilta: Visiting the UK from 1 January 2021(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja The UK's points-based immigration system:  An introduction for EU visitors(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 

Voinko matkustaa Britanniaan suomalaisella henkilökortillani?

Henkilökorttia voidaan käyttää passin sijaan myös matkustusasiakirjana EU- ja ETA-maissa. Lue lisää: Poliisi: Henkilökortin käyttö(Linkki toiselle verkkosivustolle). Tällä hetkellä Britanniaan matkustaessa Suomen henkilökortin tai passin on oltava voimassa koko matkan ajan, eikä Suomen kansalainen tarvitse viisumia.

Henkilökortilla ei voi enää matkustaa Britanniaan 1.10.2021 alkaen, vaan matkustamiseen tarvitaan passi. Poikkeuksena tähän ovat ne EU-kansalaiset, joilla on uusi oleskelulupa EU Settlement Scheme –rekisteröintijärjestelmän kautta, sekä rajatyöntekijät. Nämä EU-kansalaiset voivat käyttää henkilökorttia matkustamiseen ainakin 31.12.2025 saakka.

Löydät lisätietoa matkustamisesta Britanniaan 1.1.2021 eteenpäin täältä: Visiting the UK from 1 January 2021(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Britannian maahantulosäännöistä löydät tietoa täältä: Gov.uk: Entering the UK(Linkki toiselle verkkosivustolle). Olethan lisäkysymyksissä yhteydessä Britannian Helsingin-suurlähetystöön: Gov.uk: British Embassy in Helsinki(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Muistathan aina ulkomaille matkustaessasi tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen, tarkistaa matkustusasiakirjan voimassaolon ja viisumimääräykset kohdemaan edustustosta, tehdä matkustusilmoituksen ja huolehtia kattavasta matkavakuutuksesta. Lue lisää: https://um.fi/matkustaminen(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 

Olen kolmannesta maasta kotoisin oleva EU-kansalaisen perheenjäsen ja minulla on Britannian EU Settlement Schemen mukainen oleskelulupa. Tarvitsenko viisumin matkustaessani Suomeen?

Ison-Britannian uuden oleskeluoikeusjärjestelmän (EU Settlement Scheme) mukainen asiakirja ei oikeuta EU-kansalaisen perheenjäsentä, joka ei itse ole EU-kansalainen, viisumivapaaseen matkustamiseen EU-maissa.

Sinun on haettava viisumia matkustaessasi Suomeen, jos:

  • olet EU-kansalaisen perheenjäsen, mutta et itse EU-kansalainen,
  • sinulla on viisumivelvollisuus EU-maihin matkustaessa, ja
  • sinulla on vain Britannian EU Settlement Scheme-järjestelmän mukainen oleskelulupadokumentti.
     

Olen Britannian kansalainen ja matkustamassa Suomeen. Kuinka pitkään passini tulee olla voimassa ja tarvitsenko viisumin?

Tämän hetken tiedon mukaan Britannian kansalaiset voivat matkustaa viisumivapaasti 1.1.2021 EU-maihin   lyhyttä oleskelua varten 90 päiväksi 180 päivän ajanjaksolla. Suomi ei myöskään edellytä Britannian kansalaisilta viisumia työmatkoja varten.

Voit saapua Suomeen, jos sinulla on matkan ajan voimassa oleva henkilökortti tai passi.

Lue lisää Suomen hyväksymistä matkustusasiakirjoista täältä: Viisumin tarve ja Suomen hyväksymät matkustusasiakirjat(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 

Olen matkustamassa EU:n ja Ison-Britannian välillä lemmikin kanssa. Mitä minun tulee ottaa huomioon?

Ehdot lemmikkieläinten matkustamisesta EU-alueen ja Ison-Britannian välillä riippuvat tulevan suhteen neuvotteluista, jotka ovat edelleen käynnissä (26.11.). Eurooppa-tiedotuksen tämänhetkisen tiedon mukaan(Linkki toiselle verkkosivustolle) mukaan Britanniasta EU-maahan tuotavilta lemmikkikoirilta-kissoilta ja -freteiltä tullaan todennäköisesti vaatimaan raivotautirokotus, ja koirat täytyy olla lääkitty Echinococcus Multilocularis -heisimatoa vastaan. Ennen matkaa kannattaa perehtyä Ruokaviraston verkkosivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle) lemmikkien maahantuonnin vaatimuksiin. EU-alueen ulkopuolelta tuotavien lemmikkien maahantulopaikkoja rajoitetaan. Lisätietoa löydät Tullin sivuilta: Lemmikki mukana matkalla(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Ison-Britannian lemmikkieläinpassi ei ole enää 1.1.2021 alkaen voimassa Euroopan unionin alueella. Lemmikkieläinten tuonnista Britanniasta EU-maihin tulee käyttää kolmansilta mailta edellytettyä terveysturvatodistusta. Pohjois-Irlannin lemmikkieläinpassi on kuitenkin yhä voimassa EU:n alueella. Ison-Britannian viranomaiset eivät ole vielä ilmoittaneet vaatimuksiaan lemmikkieläinten tuonnille EU-maista. Ison-Britannian viranomaisten ohjeita matkustamiseen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Ajokortti

Voinko käyttää suomalaista ajokorttiani Britanniassa?

Tietoja ulkomaisten ajokorttien kelpoisuudesta Britanniassa saat DVLA:sta (Driver and Vehicle Licensing Agency): Gov.uk: Driving in the UK and abroad(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja Gov.uk: Contact DVLA(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Ison-Britannian hallinnon mukaan vierailijat, joilla ei ole brittiajokorttia, voivat käyttää oman maansa ajokorttia ilman kansainvälistä ajolupaa (Intenrational Driving Permit).

Vierailijat voivat ajaa mitä tahansa ajoneuvoa, johon heillä on omassa ajokortissaan lupa. Omalla autolla ajaessa kuljettajan pitää pystyä todistamaan, että kulkuneuvon vakuutus on voimassa joko Green cardin tai muun englanninkielisen todisteen avulla.

Pysyvät asukkaat Britanniassa voivat jatkaa nykyisen ajokorttinsa käyttöä normaalisti myös Brexitin siirtymäajan päättymisen jälkeen. Alle 67-vuotiaana Isoon-Britanniaan muuttaneet voivat ajaa EU-ajokortilla 70 ikävuoteen saakka tai kunnes ajokortin voimassaolo umpeutuu. 67 ikävuoden jälkeen Isoon-Britanniaan muuttaneiden ajo-oikeus on voimassa EU-ajokortilla maksimissaan kolme vuotta, tai kunnes ajokortin voimassaolo umpeutuu. 
 

Olen Suomen kansalainen, mutta minulla on brittiläinen ajokortti. Voinko vaihtaa brittiläisen ajokorttini suomalaiseen, kun muutan takaisin Suomeen?

Tietoja ulkomaisten ajokorttien kelpoisuudesta Suomessa ja vaihtamisesta suomalaiseen ajokorttiin löydät Traficomin sivuilta:
Traficom: Ulkomaisen ajokortin kelpoisuus Suomessa(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Traficom: Ulkomaisen ajokortin vaihtaminen suomalaiseen ajokorttiin(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Traficomin mukaan Manner-Suomessa ajamiseen hyväksytään kaikki ajokortit, jotka on myönnetty Suomen tunnustamissa valtioissa, tai joiden kanssa Suomella on diplomaattisuhteet. Ajokortin haltijan asetuttua Suomeen pysyvästi ajokortti hyväksytään kaksi vuotta, tai kunnes ajokortin voimassaolo umpeutuu. Kaikki ulkomaalaiset ajokortit voi vaihtaa suomalaisiksi tietyin ehdoin.

Kansalaisuus

Olen Suomen kansalainen ja asunut Britanniassa pysyvästi vuosia. Voinko saada Ison-Britannian kansalaisuuden?

Britannian kansalaistamisen edellytykset ja hakemusprosessi tulisi selvittää Britannian viranomaisilta. Löydät lisätietoja täältä: Gov.uk: Become a British citizen(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 

Menetänkö Suomen kansalaisuuden, jos saan Britannian kansalaisuuden?

Et menetä Suomen kansalaisuutta. Suomen kansalaisuuslaki sallii kaksois- ja monikansalaisuuden.

Kaksoiskansalaisuuden aiempaa laajemmin hyväksyvä kansalaisuuslaki astui voimaan 1.6.2003.

On kuitenkin huomioitava, että Suomen kansalainen, jolla on myös jonkin vieraan valtion kansalaisuus, tai jonka yhteys Suomeen ei ole riittävä, voi automaattisesti menettää Suomen kansalaisuuden 22 vuotta täytettyään. Suomen kansalaisuuden voi säilyttää, jos henkilöllä katsotaan olevan riittävä yhteys Suomeen. Riittävän yhteyden voi todistaa esimerkiksi hakemalla passia tai ilmoittamalla kirjallisesti halunsa säilyttää Suomen kansalaisuus.

Kansalaisuustietojen ylläpitäminen oikein Väestörekisterissä on henkilön omalla vastuulla, ja muuttunut kansalaisuustieto tulee rekisteröidä Väestörekisteriin.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 

Olen menettänyt Suomen kansalaisuuden. Voinko saada Suomen kansalaisuuden takaisin?

Kyllä. Jos olet entinen Suomen kansalainen, saat kansalaisuuden takaisin ilmoituksesta. Myös alaikäinen huollettavasi lapsi saa samalla Suomen kansalaisuuden, jos hän on ilmoituksessasi kanssahakijana.

Et voi kuitenkaan saada Suomen kansalaisuutta ilmoituksesta vain sillä perusteella, että olet entisen Suomen kansalaisen jälkeläinen. Jos haluat selvittää, oletko itse nykyinen tai entinen Suomen kansalainen, voit pyytää Maahanmuuttovirastolta kansalaisuusasemasi määrittämistä.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 

Kuinka voin selvittää mahdollista Suomen kansalaisuuttani perustuen perhe- tai sukulaisuussuhteisiini?

Voit halutessasi pyytää Maahanmuuttovirastoa määrittämään Suomen kansalaisuusasemasi. Kansalaisuusasemalla tarkoitetaan henkilön nykyistä ja entistä kansalaisuutta, kansalaisuudettomuutta ja tuntematonta kansalaisuutta.

Lisätietoja saat Maahanmuuttovirastosta(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 

Olen Suomen kansalainen ja asunut X vuotta Britanniassa. Haluan muuttaa takaisin Suomeen. Mitä minun tulee tehdä?

Suomen kansalainen, joka on asunut ulkomailla, voi vapaasti palata takaisin kotimaahan. Paluumuutosta on tehtävä Digi- ja väestötietovirastolle muuttoilmoitus. Kela tekee päätöksen siitä, mistä lähtien kuulut jälleen Suomen sosiaaliturvaan.

Lisätietoja:
Digi- ja väestötietovirasto: Muuttoilmoitus(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Kela: Maasta- ja maahanmuutto(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

 

Olen Britannian kansalainen. Voinko saada Suomen kansalaisuuden?

Suomen kansalaisuus voidaan yleisimmin saada syntymän perusteella, ilmoituksesta tai hakemuksesta. Lue lisää ulkomailla syntyneen lapsen syntymän rekisteröinnistä ja kansalaisuusilmoituksesta suurlähetystön kotisivuilta: Kansalaisuus. Lisätietoja kansalaisuushakemuksesta Maahanmuuttoviraston sivuilta: Suomen kansalaisuus(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Työnteko

Työskentelen tai olen hakeutumassa työskentelemään Britanniaan EU-eron jälkeen. Mitä minun tulee ottaa huomioon?

Lähes kaikkien Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, jos he haluavat jatkaa asumistaan Britanniassa 31.12.2020 jälkeen. EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä maahan saapuneita EU-kansalaisia ja heidän perheenjäseniään. Sen kautta saatu oleskelulupa turvaa myös EU-kansalaisten oikeuden työntekoon.

Kaikkia Britanniassa asuvia Suomen kansalaisia ja heidän perheenjäseniään kehotetaan hakemaan uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -järjestelmän kautta mahdollisimman pian, jos sitä ei ole aiemmin tehty ja tarkoitus on jatkaa oleskelua Britanniassa 31.12.2020 jälkeen.  EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee tehdä hakemus uudesta oleskeluluvasta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta 30.6.2021 mennessä. Muuten oleskelu Britanniassa voi muuttua laittomaksi. Hakeminen on maksutonta.

Ennen siirtymäkauden päättymistä maahan muuttaneet EU-kansalaiset voivat edelleen todistaa työnteko-oikeutensa EU-maan myöntämällä passilla tai henkilökortilla 30.6.2021 saakka. Sen jälkeen työnantajat voivat pyytää todistamaan työnteko-oikeuden EU-kansalaisten uudella oleskeluluvalla. Löydät ohjeet työnantajille täältä: Employing EU citizens in the UK(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Siirtymäajan päätyttyä 31.12.2020 EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan päättyy ja maahan tämän jälkeen saapuvien EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin tulee rajoituksia. Tällöin maahantulijaan sovelletaan kolmansien maiden kansalaisia koskevia maahantulosäännöksiä. Britannia ottaa käyttöön uuden pisteperustaisen maahanmuuttojärjestelmän 1.1.2021 alkaen. Opiskelijaviisumireitti(Linkki toiselle verkkosivustolle) aukesi hakemuksille 5.10.2020 ja 1.12.2020 lähtien myös useimmat muut reitit, kuten ammattityöntekijöiden viisumireitti(Linkki toiselle verkkosivustolle) (Skilled Worker visa), auki ovat. Korkeakoulututkinnon suorittaneen viisumireitti avataan kesällä 2021 kansainvälisille opiskelijoille. Löydät suomenkielistä tietoa uudesta maahanmuuttojärjestelmästä GOV.UK-sivustolta: Iso-Britannian pisteperustainen maahanmuuttojärjestelmä - Tietoja EU-kansalaisille(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Yritykset 

Edustan suomalaista yritystä, joka toimii Britanniassa, ja olen huolestunut siitä, miten brexit ja EU:n ja Britannian muuttuva suhde vaikuttaa yritykseni toimintaan. Mistä löydän lisätietoa brexitistä ja sen mahdollisista vaikutuksista yrityksiin? 

Vaikka EU ja Britannia saivat 24.12.2020 päätökseen neuvottelut kauppa- ja yhteistyösopimuksesta, luvassa on muutoksia. Yrityksiltä vaaditaan sopeutumista uuteen tilanteeseen.

Kauppa- ja yhteistyösopimus on kattava ja se tarjoaa muun muassa tullittoman ja kiintiöttömän pääsyn osapuolten markkinoille tietyille tuotteille, kunhan alkuperäsäännöt täyttyvät. Samalla EU ja Britannia eriytyvät 1.1.2021 alkaen kahdeksi eri sääntely- ja oikeus- ja tullialueeksi. Muutoksia on luvassa esimerkiksi liittyen verotukseen, tullausmenettelyihin ja työvoiman liikkuvuuteen.

Löydät lisätietoa Britannian EU-erosta ja sen mahdollisista vaikutuksista yrityksiin alla olevista linkeistä. 

Valtioneuvoston kanslia: Brexitin vaikutukset yrityksiin(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Gov.uk: Get ready for Brexit(Linkki toiselle verkkosivustolle) 
European Commission: Brexit preparedness(Linkki toiselle verkkosivustolle)
EU:n ja Britannian kauppa- ja yhteistyösopimus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)Euroopan komission Verotuksen ja tulliliiton pääosaston lista useimmin esitetyistä kysymyksistä (englanniksi)(Linkki toiselle verkkosivustolle)EU:n Access to Markets –palvelu(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Tulli: Brexit(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Myös Team Finland – verkostomme palvelee brexit-kysymyksissä: Team Finland -verkosto

Brexit-yrityskysymykset voi ohjata sähköpostiosoitteeseen: [email protected]

Vastaamme mielellämme myös muihin asiaan liittyviin kysymyksiin. Löydät yhteystietomme täältä.