Esittelyssä Newcastlen kunniakonsuli Geoffrey Berriman

Tässä artikkelisarjassa esitellään Isossa-Britanniassa toimivia Suomen kunniakonsuleita. Toisena äänessä on Geoffrey Berriman, Newcastlen kunniakonsuli. Hänet nimitettiin tehtäväänsä tammikuussa 2010, ja hänen alueeseensa kuuluu Newcastle upon Tyne sekä sen lähialueet.

Geoffrey Berriman

Berriman on ammatiltaan lakimies ja on aiemmin tehnyt vapaaehtoistyötä Koillis-Englannin Punaisessa Ristissä ja Nuorten Miesten Kristillisessä Yhteisössä. Hän on kirjoittanut useita kirjoja paikallis- ja sotahistoriasta, ja tällä hetkellä kokoaa kirjasarjaa Englannin saarista. Kirjoittamisen lisäksi hän harrastaa lenkkeilyä ja taiteita.

1. Kuinka päädyit Suomen kunniakonsuliksi?

Noin kaksikymmentä vuotta sitten kutsuin John Waltonin, silloisen Newcastlen varakonsulin, sekä hänen vaimonsa Katen erääseen Pohjoismaihin liittyvään tapahtumaan. Kate antoi minulle siinä yhteydessä kiitoskirjeen jonka olin kirjoittanut hänelle kolmisenkymmentä vuotta aiemmin hänen jättäessään opettajan työt koulussa, jossa lapsena opiskelin. En tunnistanut häntä ennen kuin sain kirjeen luettavakseni. Tämän jälkeen meistä tuli Johnin ja Katen kanssa läheisiä. Johnista tuli myöhemmin Suomen Newcastlen kunniakonsuli, ja ennen eläkkeellejääntiään hän kysyi, josko haluaisin pestin hoitooni hänen jälkeensä. Vastasin kyllä.

 

2. Mikä kunniakonsulin tehtävissä on parasta?

Suomalaisten - kuten myös muiden kunniakonsulien - tapaaminen, sekä Suomen markkinointi silloin kun se on mahdollista.

 

3. Mistä Suomi on alueellasi tunnettu?

Suomi kaipaisi paljon enemmän tunnettuutta alueellani. Ne ihmiset jotka kuitenkin sattuvat tietämään maasta jotain tuntuvat olevan hyvin tietoisia Suomen korkeista standardeista ympäristönsuojelun ja kansalaisten hyvinvoinnin suhteen.

 

4. Mikä Suomeen liittyvä aihe mielestäsi ansaitsisi alueellasi enemmän huomiota?

Kaikki.

 

5. Mitä alueellasi on tarjottavana suomalaisille ihmisille tai yrityksille?

Moni suomalainen opiskelee Koillis-Englannin yliopistoissa. Suomalaisia on myös korkea-arvoisilla paikoilla yliopistojen henkilöstöissä. Alueella on paljon työvoimaa, joka hiljalleen alkaa ymmärtää kansainvälisyyden tärkeyden alueen hyvinvoinnin kannalta

 

6. Mistä suomalaisesta sanasta tai ilmauksesta pidät eniten? Miksi?

Lempisanani on palokärki. Palokärkeä ei esiinny Isossa-Britanniassa, vaikkakin vuosien varrella joitain epämääräisiä havaintoja on tullut vastaan. Palokärki on melko lumoava mustine vartaloineen ja punaisine rintoineen, ja se on hyvin määrätietoinen ja tehokas nakutuksessaan. Olenkin nimennyt alueellani asuville suomalaisille ja Suomen ystäville satunnaisesti lähettämäni uutiskirjeen Palokärjeksi.

 

Suomella on noin 400 kunniakonsulia ympäri maailmaa, joista 20 Isossa-Britanniassa. Kunniakonsulien tehtävä on edistää taloudellista, poliittista, akateemista ja kulttuurillista yhteistyötä Suomen ja Ison-Britannian välillä. Tämän lisäksi kunniakonsulit valvovat alueellaan asuvien suomalaisten oikeuksia. Kunniakonsuli voi auttaa esimerkiksi paikallisen viranomaisen kanssa asioinnissa tai ottaa yhteyttä suurlähetystöön suomalaisten puolesta. Kunniakonsulien toimivalta on kuitenkin rajallinen, eivätkä he esimerkiksi voi myöntää passeja.

Lue lisää:
​​​​​​Suomen kunniakonsulaatti, Newcastle

​​​​​Esittelyssä Belfastin kunniakonsuli Tina McKenzie

Esittelyssä Doverin kunniakonsuli James Ryeland

Esittelyssä Southamptonin kunniakonsuli Christina Tolvas-Vincent

Esittelyssä Manchesterin kunniakonsuli Chris Rostron

Esittelyssä Plymouthin kunniakonsuli Jill Sanders

Esittelyssä Liverpoolin kunniakonsuli John Gibson