Ruotsi: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Noudata tavanomaista varovaisuuttaMuut turvallisuustason tiedot
Ruotsin turvallisuuspoliisin, SÄPOn (säkerhetspolisen) mukaan Ruotsiin kohdistuva terrorismin uhkataso on tasolla neljä 5-portaisella asteikolla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että turvallisuuspoliisi katsoo Ruotsissa olevan konkreettinen terrori-iskun uhka. Tason nosto perustuu viranomaisten kokonaisarvioon tilanteesta. Tilanteessa suositellaan seuraamaan Ruotsin viranomaisten ohjeita ja suosituksia.
https://sakerhetspolisen.se/ovriga-sidor/nyheter/nyheter/2023-08-17-hojning-av-terrorhotnivan-till-hogt-hot.html.
Ajankohtaista
Ruotsissa väkivaltaiset mielenosoitukset ovat mahdollisia erityisesti suurissa kaupungeissa (Tukholma, Göteborg, Malmö). Ajankohtaista tietoa aiheesta löytyy Ruotsin poliisin sivuilta https://polisen.se.
UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia
Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yleinen turvallisuustilanne
Ruotsia voidaan yleisesti pitää turvallisena matkakohteena, jossa on noudatettava tavanomaista varovaisuutta. Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan riski kansainvälisiin terrori-iskuihin ja ääriryhmien toimintaan on noussut. Jengirikollisuudesta ja -väkivallasta johtuvat yhteenotot ja ampumiset saattavat pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteita myös matkailijoille erityisesti Tukholman, Göteborgin ja Malmön alueilla.
Yleinen hälytysnumero Ruotsissa on 112.
Kiireettömissä tapauksissa poliisin numero on 114 14. Ulkomailta soitettaessa numero on +46 77 114 1400.
Hädänalaisia matkailijoita auttavat suurlähetystön lisäksi paikallinen poliisi sekä paikalliset sosiaaliviranomaiset. Tarkemmat tiedot saat lähimmästä sosiaalitoimistosta:
• osoite Tukholmassa:
Socialjouren, Roselundsgatan 44 B, Södermalm, puhelin +46 8 508 40000.
Asiakas- ja puhelinpalvelu ovat avoinna 24 h vuorokaudessa.
• osoite Göteborgissa:
Socialjouren, Stora Badhusgatan 14, Göteborg, puhelin +46 31 365 8700.
Asiakaspalvelu ma–pe 8–3:30, la–su 9–3:30. Puhelinpalvelu on avoinna 24 h vuorokaudessa.
Rikollisuus
Rikostapauksissa tee aina ilmoitus lähimmällä poliisiasemalla ja pyydä ilmoituksesta itsellesi kopio. Matkustusasiakirjan tai ajokortin katoaminen on mahdollisen väärinkäytön estämiseksi ilmoitettava poliisille sekä Ruotsissa että Suomessa.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Rattijuopumuksen promilleraja on 0,2.
Taksien hinnoittelu Ruotsissa on vapaata. Kohtuuttomien kulujen välttämiseksi käytä vain tunnettuja yhtiöitä ja varmista matkan hinta etukäteen.
Ruotsissa on talvirengaspakko 1.12.–31.3. Määräys koskee myös ulkomaan rekisterissä olevia ajoneuvoja. https://www.transportstyrelsen.se/vinterdack(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Terveys
Ruotsissa tilapäisesti käymässä olevat toisen Pohjoismaan kansalaiset saavat tarvittaessa välttämättömän lääkärinhoidon kuten maassa pysyvästi asuvat.
Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Ruotsin paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maahantulosäännökset
Ruotsissa on voimassa tällä hetkellä sisärajatarkastukset, ja ne jatkuvat Ruotsin oikeusministeriön päätöksellä toistaiseksi.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/05/aterinford-tillfallig-granskontroll-vid-inre-grans/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Päätös tarkoittaa, että tarkastuksia voidaan suorittaa sekä Ruotsiin saavuttaessa että lähdettäessä. Tarkastuksia voidaan suorittaa myös Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden sekä EU-maiden välillä matkustettaessa. Ruotsin poliisi suosittelee pitämään aina mukana passia tai kansallista henkilökorttia. Pohjoismaiden kansalaisten osalta riittää ajokortti, mutta henkilön täytyy kuitenkin tarvittaessa pystyä todistamaan kansalaisuutensa.
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yhteystiedot
Tukholman-suurlähetystö
11527 STOCKHOLM
SWEDEN
http://Facebook.com/FinlandsAmbassadStockholm(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://twitter.com/FinAmbSthlm(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://instagram.com/finlandstockholm/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.youtube.com/Finlandsambassad(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://finlandabroad.fi/web/swe/kronikor
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].