Kuolemasta ilmoittaminen väestötietojärjestelmään
Vainajan omaisten täytyy huolehtia siitä, että Suomen väestötietojärjestelmään tulee merkintä kuolinpäivästä.
Ilmoitus ulkomailla tapahtuneesta kuolemasta (pdf) (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)tehdään Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle web-sivustolle.). Ilmoituksen voi jättää tai postittaa myös Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka välittää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten.
Liitä mukaan alkuperäinen kuolintodistus. Tämä ohje on maakohtainen – joko laillistettu, apostille-todistuksella vahvistettu, tai EU-maissa pelkkä todistus ilman laillistusta tai apostillea.
Jos asiakirja on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se käännätettävä virallisesti jollekin näistä kielistä. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on myös käännöksen oltava joko laillistettu tai apostille-todistuksella vahvistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.
EU-maan viranomaisen antamaan kuolintodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on liitetty monikielinen vakiolomake(Linkki toiselle web-sivustolle.).
Omaiset maksavat kuolintodistuksen hankkimisesta, käännättämisestä ja laillistamisesta aiheutuvat kulut.
Ruotsissa kuollut Suomen kansalainen
Ruotsin verovirasto lähettää tiedon Ruotsissa kuolleista Suomen kansalaisista Digi- ja väestötietovirastoon Suomeen. Tietoja kaksoiskansalaisten kuolinpäivästä ei lähetetä automaattisesti, koska kaksoiskansalaiset merkitään Ruotsin väestökirjanpidossa vain Ruotsin kansalaiseksi. Tämän vuoksi, jos kaksoiskansalainen kuolee Ruotsissa, omaisten tulee huolehtia siitä, että kuolinpäivä rekisteröidään Suomen väestötietojärjestelmään.
Ruotsin verovirastosta (Skatteverket) voi tilata kuolintodistuksen, jonka voi lähettää osoitteeseen DVV, PL 1003, FI - 00501 HELSINKI, FINLAND. Suomen ja Ruotsin välillä kuolin- sekä muut virkatodistukset kelpaavat sellaisenaan, niitä ei tarvitse käännättää, vaan riittää, että niissä on veroviraston virkailijan allekirjoitus ja leima.
Lisätietoja antaa Digi- ja väestötietovirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).