Perhe ja kansalaisuus

Jos olet Suomen kansalainen ja asut ulkomailla, muista ilmoittaa muutoksista olosuhteissasi. Saat esimerkiksi ilmoituksen äänioikeudesta vain, jos osoitetietosi ovat väestörekisterissä oikein.

Tästä osiosta löydät myös ohjeet asevelvollisuudesta ja äänestämisestä ulkomailla.

Näin toimitat asiakirjat Digi- ja väestötietovirastolle

Jos olet pelkästään Suomen kansalainen, sinun ei tarvitse ilmoittaa henkilötietomuutoksistasi, sillä tiedot välittyvät automaattisesti Suomeen Ruotsin viranomaisilta. Poikkeuksena nimen- ja osoitteenmuutokset sekä tieto lasten huoltajista, jotka sinun tulee itse ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastolle. Lisätietoa DVV:n sivuilla.(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Jos olet sekä Suomen että Ruotsin kansalainen, tai Suomen ja jonkun muun maan kansalainen, toimita asiakirjat  seuraavasti:

  1. Hanki alkuperäinen, allekirjoitettu ja/tai leimalla varustettu asiakirja (esim. johon Skatteverket on tehnyt täydennyksen muutoksista, ml. päivämäärät ja lakipykälät, mihin muutos perustuu tai esim. milloin isyydentunnustus on tehty).
  2. Täytä asianmukainen ilmoituslomake(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
  3. Postita sen jälkeen ilmoituslomake, passikopio(t) sekä alkuperäinen asiakirja osoitteeseen DVV/Seinäjoki, PL 168, FI – 60101 SEINÄJOKI, FINLAND.

Ennen ulkomaille muuttoa Ahvenanmaalla asuneet henkilöt voivat lähettää asiakirjat osoitteeseen  Statens ämbetsverk på Åland, PB 58, 22101 Mariehamn.

Ohjeen mukaisesti toimitettuja asiakirjoja ei palauteta asiakkaalle.

Voit myös toimittaa asiakirjat suurlähetystön kautta, jolloin palvelusta peritään palveluhinnaston (avautuu uuteen ikkunaan) mukainen maksu. 

Omien tietojen tarkastus Suomen väestötietojärjestelmästä ml. kansalaisuus

Henkilötietojen tarkistus on kerran vuodessa ilmainen Suomen kansalaisille.

Vaihtoehdot:

  1. Väestörekisterikeskuksen maksuttomassa sähköisessä palvelussa(Linkki toiselle web-sivustolle.). Voit tarkastaa tietoja, joita sinusta on talletettu väestötietojärjestelmään ja ilmoittaa myös joidenkin tietojen muutoksia. Tunnistautumista varten tarvitset joko sirullisen henkilökortin ja tietokoneeseesi kortinlukijan tai suomalaiset verkkopankkitunnukset.
  2. Jos sinulla ei ole sähköisen tunnistamisen välineitä käytössäsi, voit  tarkastaa tietosi käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston paikallisyksikössä (Linkki toiselle web-sivustolle.)tai pyytämällä tarkastuksen kirjallisesti lomakkeella(Linkki toiselle web-sivustolle.). Täytä ja tulosta lomake ja lähetä se kirjeitse osoitteeseen DVV/Seinäjoki, PL 168, FI – 60101 SEINÄJOKI, FINLAND. Vaihtoehtoisesti voit skannata tai ottaa täytetystä lomakkeesta kuvan, ja lähettää sen sähköpostitse salattuna turvapostina (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)osoitteeseen [email protected]. Mikäli havaitset tiedoissasi oikaisutarpeita, ota ystävällisesti yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon puhelimitse +358 295 536 220.