Usein kysytyt kysymykset
Kysynkö Suomen vai Ruotsin viranomaisilta? Suomen suurlähetystö välittää tietoa pääasiassa Suomen viranomaisiin liittyvistä kysymyksistä. Ruotsin viranomaisten toimivaltaan kuuluvissa asioissa ota yhteys suoraan Ruotsin asianomaisiin viranomaisiin tai Ruotsin suurlähetystöön Helsingissä.
Ajokortti
EU-maan myöntämä ajokortti tunnustetaan kaikkialla EU:n alueella. Jos muutat yhdestä EU-maasta toiseen, ajokorttia ei yleensä tarvitse vaihtaa. Ajokortin voimassaolon päätyttyä, tulee se uusia asuinkunnassa.
EU:n alueella ajokortti uusitaan asuinmaasta, koskee myös uuden ajokortin hankkimista kadonneen, anastetun tai rikkoutuneen tilalle. Lisätietoja antaa Transportsyrelsen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Aseet
Ampuma-aseiden ja tarvikkeiden tuonnista ja siirrosta Suomeen saa Tullista(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Lisätietoja antaa Poliisihallituksen ampuma-asevalvonta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Asevelvollisuus
Suomen lain mukaan jokainen suomalainen mies on asevelvollinen. Tämä asevelvollisuuslain 1§:n määrittämä kansalaisvelvollisuus alkaa sen vuoden alusta, jolloin mies täyttää 18 vuotta ja jatkuu sen vuoden loppuun, kun hän täyttää 60 vuotta.
Ruotsissa asuvana kutsuntavelvollisena lähetät kutsuntapaperisi suoraan Suomen puolustusvoimien aluetoimistoon(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Jos olet Suomen kansalainen, ja sinulla on myös Ruotsin kansalaisuus, et ole kutsunnanalainen eikä sinun tarvitse suorittaa asevelvollisuutta Suomessa sinä aikana, kun pysyvästi asut Ruotsissa. Tämä sopimustulkinta perustuu Suomen väestötietojärjestelmän osoite- ja kansalaisuustietojen oikeellisuuteen. Varmista väestökirjanpitäjältä digi- ja väestötietovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), että tietosi ovat oikein. Lisätietoja asevelvollisuuden suorittamisesta Suomessa löydät Puolustusvoimien(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) verkkosivulta.
Asianajajat
Suomenkielistä asianajajaa voit etsiä Sveriges Advokatsamfundin verkkosivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Suomessa Suomen asianajajaliiton verkkosivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Auto
Ulkomailla rekisteröidyn ajoneuvon käytöstä Suomessa ja muuttoajoneuvon tuontiin liittyvissä asioissa neuvoo tulli(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Talvirenkaat
Ajantasainen tieto talvirengaskäytännöstä Suomessa löytyy Traficomin verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Ruotsin osalta tiedot voi tarkistaa Transportstyrelsenin verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Eläimet
Eläimen tuonti Suomeen
Ruokavirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) neuvoo lemmikkieläinten kanssa EU-maista, Norjasta ja Sveitsistä Suomeen matkustavia.
Sähköposti: [email protected] (avautuu uuteen ikkunaan)
Eläimen tuonti Ruotsiin
Ohjeet koskien tuontia ja rekisteröintiä saatavissa Jordbruksverketin verkkosivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Eläke
Tietoja eläkkeen maksamisesta ulkomaille löytyvät Kelan verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Eläkkeisiin liittyvät asiat: Kansaneläkelaitos, Kansainvälisten asioiden keskus(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Muista ilmoittaa Kelaan olosuhdemuutoksista, jotka vaikuttavat eläkkeeseesi. Lisätietoja ilmoitusvelvollisuudesta Kelan verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Suomesta maksettavat eläkkeet
Jos kysymyksesi koskee työeläkettä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), ota yhteyttä omaan työeläkelaitokseesi tai Eläketurvakeskukseen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Kansalaisneuvonta
Kansalaisneuvonta on Suomen julkisten palvelujen neuvontapiste. Palvelun tarkoituksena on auttaa kansalaisia löytämään oikea viranomainen tai sähköinen palvelu asiansa hoitamiseksi sekä vastata yleisiin kysymyksiin koskien Suomen julkisia palveluja. Yhteystiedot: Kansalaisneuvonta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Kuolemantapaus
Ruotsissa kuollut Suomen kansalainen
Ruotsin verovirasto lähettää tiedon Ruotsissa kuolleista Suomen kansalaisista Suomeen väestökirjanpitäjälle (Digi- ja väestötietovirasto)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) kuoleman rekisteriöintiä varten. Tietoja kaksoiskansalaisten kuolinpäivästä ei lähetetä suurlähetystöön automaattisesti, koska kaksoiskansalaiset merkitään Ruotsin väestökirjanpidossa vain Ruotsin kansalaiseksi. Tämän vuoksi, jos kaksoiskansalainen kuolee Ruotsissa, omaisten tulee huolehtia siitä, että kuolinpäivä rekisteröidään Suomen väestötietojärjestelmään. Ruotsin verovirastosta (Skatteverket) voi tilata kuolintodistuksen, jonka voi lähettää suoraan postitse tai sähköpostitse Seinäjoen yksikköön, lisätietoja löytyy Digi- ja väestöviraston verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Suomen ja Ruotsin välillä kuolin- sekä muut virkatodistukset kelpaavat sellaisenaan, niitä ei tarvitse käännättää vaan riittää, että niissä on veroviraston virkailijan allekirjoitus ja leima.
- Pääsääntöisesti omaiset huolehtivat hautauksen ja perunkirjoituksen järjestämisestä.
- Jos kuolinpesässä ei ole varoja voivat omaiset hakea hautausavustusta vainajan asuinpaikkakunnan sosiaaliviranomaiselta ja hoitaa hautauksen ja perunkirjoituksen paikallisen hautaustoimiston avustuksella.
- Mikäli vainaja kotiutetaan Suomeen arkussa tai uurnassa, huolehtii toimeksi saanut hautaustoimisto tarvittavat paperit.
COVID-19 sairauteen menehtyneiden arkkukotiutuksessa Ruotsista Suomeen tulee huomioida seuraavaa:
Arkkukuljetuksen osalta ei ole annettu mitään normaalista poikkeavaa ohjeistusta. Paikallisen hautaustoimiston tulee tosin selvittää rajavartiolaitokselta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), pääseekö kuljettaja viemään arkun autolla Suomeen/noutamaan arkun Suomesta käsin ja palaamaan takaisin. Hautaustoimisto voi myös aina selvittää laivayhtiöiltä (TallinkSilja(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), V(Linkki toiselle web-sivustolle.)iking Line(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), Wasaline(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)), onko arkun lähettäminen rahtina mahdollinen vaihtoehto tai lentorahtina (Finnair(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)).
- Omaisten sekä hautaustoimiston tulee huomioida myös, että Suomessa poliisi ja oikeuslääketieteen laitos antavat lopullisen hautausluvan ja hautajaisia ei voida järjestää, ennen kuin hautauslupa on saatu. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki ulkomailta arkussa kotiutettavat vainajat viedään ensin oikeuslääketieteen laitokselle.
- Vainajan kotiutus tuhkauurnassa: tuhkaus hoidetaan Ruotsissa voimassaolevien säännösten mukaisesti, jonka jälkeen omaiset voivat pyytää hautaustoimistoa lähettämään tuhkauurnan Suomeen / tulla itse noutamaan uurnan myöhemmässä vaiheessa, kun matkustusrajoitukset ovat päättyneet. Tuhkauurna tulee sijoittaa lopullisesti vuoden kuluttua tuhkauksesta. Ruotsalaiset krematoriot voivat myös poikkeustilanteessa säilyttää tuhkauurnaa muutaman kuukauden ajan.
Ruotsissa toimivia hautaustoimistoja(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Lääkkeet
Lääkkeiden maahantuonnista Suomeen saa tietoja:
- Tullineuvonta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
- Hoitopaikanvalinta.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
- Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Lääkkeiden maahantuonnista Ruotsiin saa tietoja:
Lisää tietoa matkailijan lääkkeistä:
- 1177 Vårdguiden: Resa med läkemedel till/från Sverige(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
- Fimea: Matkailijan lääkkeet(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
- Kela: Lääkkeet ja matkustaminen(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Löytötavarat
Voit tiedustella Ruotsissa kadottamaasi tavaraa Ruotsin poliisin löytötavaratoimistosta: ulkomailta soitettaessa
puh. +46 77 114 14 00, Ruotsista soitettaessa puh. 114 14.
Kuljetusyhtiöillä on yleensä oma löytötavaratoimistonsa, jonne liikennevälineisiin unohtunut löytötavara toimitetaan ensisijaisesti, esim. Arlandan lentokenttä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), Tukholman paikallisliikenne(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Ruotsin valtion rautatie SJ(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Ruotsin poliisin löytötavaratoimisto toimittaa yleensä suomalaiset passit ja ajokortit suurlähetystöön. Suurlähetystö pyrkii tavoittamaan omistajan ja ilmoittamaan, että löytötavara on noudettavissa Suomen suurlähetystöstä tai se voidaan toimittaa Suomeen lähimmälle poliisiviranomaiselle postimaksua vastaan.
Nimenmuutos Suomeen
Tilaa Ruotsin verovirastosta (Skatteverket(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)) virkatodistus (personbevis), joka on täydennetty nimenmuutostiedoilla. Jos nimenmuutos liittyy siviilisäädyn muutokseen, tulee virkatodistuksesta käydä ilmi aviopuolison tiedot, avioliiton solmimispäivämäärä ja sekä päivämäärä että lakipykälä/päätös, johon nimenmuutos perustuu tai entisen aviopuolison tiedot, eroamispäivämäärä ja sekä päivämäärä että lakipykälä/päätös, johon nimenmuutos perustuu.
Virkatodistuksen voit lähettää suoraan Seinäjoen yksikköön. (avautuu uuteen ikkunaan)
Suomen ja Ruotsin välillä virkatodistukset kelpaavat sellaisenaan, eikä niitä tarvitse käännättää. Riittää, että virkatodistuksessa on veroviraston virkailijan allekirjoitus sekä leima.
Rikosrekisteriotteet
Rikosrekisteriote pyydetään Suomessa Oikeusrekisterikeskuksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Ote on maksullinen.
Ruotsissa rikosrekisteriotteet pyydetään Poliisilta.(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Sotalapset
Tiedot Suomesta tulleista sotalapsista Ruotsin kansallisarkistosta, Riksarkivet(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Tiedot Suomesta lähetetyistä sotalapsista löytyy Suomen Kansallisarkistosta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Suomen kansalaisen viisumi ja oleskelulupa
Kun matkustat tai muutat ulkomaille, selvitä hyvissä ajoin kohdemaan maahantulomääräykset ja tarvittavat matkustusasiakirjat kyseisen maan viranomaisilta. Suomen suurlähetystö ei voi antaa ohjeita toisten maiden maahantuloon liittyvistä asioista. Viisumeista, oleskelu- ja työluvista sekä tullimääräyksistä saat tietoa kohdemaan viranomaiselta. Ole yhteydessä maan edustustoon Ruotsissa. Jos maalla ei ole edustustoa Ruotsissa, selvitä missä on lähin edustusto, joka hoitaa Suomen kansalaisten maahantuloasioita kohdemaahan.
Jos esimerkiksi olet matkustamassa tai muuttamassa Kiinaan, ota yhteyttä Kiinan suurlähetystöön Tukholmassa.
Tarkista hyvissä ajoin ennen matkaa, että passisi on voimassa riittävän kauan matkan päättymisen jälkeen.
Kansainvälisellä ilmakuljetusliitolla (IATA) on verkkosivuillaan käytössä palvelu, josta voit tarkistaa eri maiden viisumi- ja passisäännöksiä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Suomen suurlähetystö ei vastaa tietojen oikeellisuudesta tai ajantasaisuudesta.
Milloin tarvitsen oleskelulupaa? Käytännöt vaihtelevat maittain. Tarkista asia kohdemaan viranomaisilta. EU-maissa riittää, että rekisteröit yli kolme kuukautta kestävän oleskelusi toisessa EU-maassa paikallisviranomaisille.
Todistus Suomen kansalaisuudesta
Useat ruotsalaiset pankit vaativat kaksoiskansalaisilta todistusta Suomen kansalaisuudesta. Jos pankkisi Ruotsissa vaatii sinulta todistusta Suomen kansalaisuudesta eikä sinulla ole Suomen passia tai henkilökorttia, voit hankkia Ruotsin personbevisiä vastaavan otteen Suomen väestötietojärjestelmästä DVV:stä. Virkatodistuksen voit tilata joko suomalaisilla pankkitunnuksilla/kansalaisvarmenteella (henkilökortti) tai lomakkeella. Lisätietoja Digi- ja väestötietoviraston verkkosivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Tulkit ja kääntäjät
Ruotsissa (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)Kammarkollegietin verkkosivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Edustustot eivät tee käännöksiä tai tulkkauksia. Suurlähetystö ja pääkonsulaatti eivät vastaa ulkopuolisten toimijoiden palvelujen sisällöstä.
Tulli
Tullin tietopalvelun verkkosivu(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) on hyvä tietolähde (esim. Suomesta viennin rajoitukset).
Veneily
- Tullin ohjeita veneilijöille(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) Suomeen saapuville, EU:n ulkopuolelle rekisteröidyille huviveneille.
- Rajavartiolaitokselta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) saa tietoa huvialusten rajatarkastuksista.
- Suomen rannikon suoja-alueilla saa veneillä rajoitetusti. Poikkeuslupaa voi anoa merivoimien joukko-osastoilta, jotka myöntävät lupia omalla valvontavastuullaan olevalla suoja-alueelle. Tarkempia tietoja saa Puolustusvoimista(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tai Puolustusministeriöstä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
Verotus
Verotukseen liittyvissä asioissa tulee kääntyä verohallinnon (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)puoleen.
Verohallinnon (Linkki toiselle web-sivustolle.)valtakunnalliset palvelunumerot(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Vihkiminen
Avioliiton solmimisesta ulkomailla saa lisätietoja Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tai Suomen kirkon verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
- Avioliittoa ei voi solmia Suomen suurlähetystössä.
- Ulkomailla tapahtuvaa vihkimistä varten tarvittavat asiakirjat on selvitettävä vihkijältä.
- Ruotsissa asuva suomalainen saa esteettömyystodistuksen (hindersprövning(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)) asuinpaikkakuntansa verotoimistosta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
- Muualla kuin Ruotsissa tapahtuvaa vihkimistä varten Suomen kansalainen tarvitsee todistuksen Suomen kansalaisen oikeudesta mennä avioliittoon ulkomaan viranomaisen edessä. Todistuksen saa Digi- ja väestötietovirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.).
- Asuinpaikkakunnan verotoimisto ilmoittaa Suomen väestörekisterille Ruotsissa solmitusta avioliitosta, jossa toinen osapuoli on Suomen kansalainen (ei koske Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalaisia).
Yleistietoa Suomeen muuttavalle
- Info Norden-neuvontapalvelu(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Pohjoismaiden ministerineuvoston neuvontapalvelu
- infoFinland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
- Suomeen töihin?(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) Tietoa Suomeen muuttajalle -esite Työ-ja elinkeinotoimiston kotisivuilla