Eu:s råd för allmänna ärenden förbereder Sevillas toppmöte

Råd för allmänna ärendets möte arrangeras i Luxemburg den 17 juni. Huvudteman är förberedning av Sevillas toppmöte, i synnerhet utvidgning, och från utrikespolitiska förhållanden bland annat situationen i Indien och Pakistan.

Från Sevillas Europeiska rådets synpunkt föreligger bland annat immigration- och asylpolitiken, EU:s utvidgning, utvecklande av rådets verksamhet och förberedning av hållbara utvecklingens toppmöte i Johannesburg till behandling. Ordförandens mening är att förbereda sådana utrikespolitiska förhållandena som sannolikt kommer att behandlas vid Europeiska rådet i Sevilla. Sådana teman är Mellanöstern, Indien och Pakistan, Afghanistan och Västbalkan. Det är också meningen att man godkänner ordförandens säkerhets- och försvarspolitiska förklaringar över EU:s reformsträvanden efter militär- och civilkrishantering.

Ordförandelandets målsättning är ett samförstånd angående jordbrukets direkta stöd för utvidgningshandlingarnas räkning. Frågan har redan varit framme i rådet för almänna ärenden den 10 juni. Det finns inte ännu ett samförstånd om direkta stöd är en del av samfundslegislatur. Medlemsländerna är ändå eniga om att EU borde också i fortsättningen ha bara en gemensam jordbrukspolitik och att financieringsramar som avtalades i Berlin 1999 måste uppskattas. Enligt medlemsländer borde samfundets jordbrukspolitikens mellankontroller och utvidgning inte koppla ihop. Ett alternativ är att slutliga avgöranden angående jordbrukets direkta stöd kommer att göras vid Europeiska rådets möte i oktober i Bryssel. Finland understöder kommissionens föregående förslag om direkta stöd men är också färdig att understöda ordförandens strävan efter en gemensam ståndpunkt i det här skedet, så att förhandlingar skulle föra framåt, och man kunde överensstämma med tidtabellen.

Från utrikespolitiska förhållandena är den kritiska situationen mellan Indien och Pakistan framme. Vid sitt föregående möte den 10 juni uttalade rådet sitt bekymmer för krisen och uppmanade Pakistan att ta itu med åtgärder för att stoppa infiltration över gränslinjer och hindra terroristisk verksamhet i sin jordmån. Rådet bad också Indien att vara färdig för välvillig verksamhet om Pakistan fyller sina förbindelser. EU har betonat sin beredskap att samarbeta med båda parter.

Från Finland deltar utrikesminister Erkki Tuomioja och utrikeshandelsminister Jari Vilén i rådets möte.

Ytterligare information: Utrikesministeriet, Europalinjen, ambassarådet Anne Huhtamäki, tel 09-160 56097.









EU
kriisinhallinta
ulko- ja turvallisuuspolitiikka