Vilén i New York: FN bad om humanitär hjälp för Irak

Utrikeshandelsminister Jari Vilén förhandlade på tisdagen i New York med ställföreträdande generalsekreteraren för FN, Louise Frechette. Vilén träffade även biträdande generalsekreteraren Michael Doyle och generaldiektören för FNs utvecklingsprogram UNDP, Mark Mallock Brown.

Som ett centralt tema i samtalen var krisen i Irak och FNs föreberedelser för att ge humanitär hjälp. Frechette uttryckte sin oro för att det varit svårt att öka hjälpförråden eftersom eventuella donatorländer undantag för USA tillsvidare varit återhållsamma med löften om bidrag.

Vilén förenade sig i oron för hur bistå de irakiska medborgarna under krisen. Man bör även reservera tillräckliga medel för ett långsiktigt återuppbygggnadsarbete efter krisen. Vilén anser det vara viktigt att det irakiska folket inte längre behöver lida för sin regerings misstags skull. Man bör ge hjälp åt de behövande och säkra att hjälpen når fram.

I diskussionerna berördes även fortsättningen på liberaliseringen av världshandeln och utmaningarna för den sk. Doha-utvecklingsrundan. Vilén poängterade det ansvar som EU och USA har för att förhandlingstidtabellen hålls. Vilén berättade för Frechette att han trodde att EUs utvidgning och lantbrukets mellanevaluering kommer att föra förhandlingarna framåt. Frechette och Vilén konstaterade med hänvisning till målsättningarna i FNs milleniumdeklaration hur viktigt det är att förstärka handel och utveckling. Målsättningarna kan bäst nås genom att man hjälper utvecklingsländer att utveckla sin handelskapacitet t.ex. inom ramen för Aid for Trade-programmet.